Bira mayası, bira yapımı sırasında oluşan bir maya türüdür.

Bira mayası, insanların bira yapmak, şarap ve ekmek yapmak için kullandığı bir maya türüdür

Ülkemizde bir çok kişi bira mayası için fırın mayası ve Saccharomyces cerevisiae ( S. cerevisiae ) dahil olmak üzere çeşitli terimler kullanır. 

Ekmek yapımı sırasında oksijen, S. cerevisiae’nin unu karbondioksite dönüştürmesine yardımcı olur, bu da hamurun bir taş fırın ekmek haline gelmesini sağlar.

Özet

  • Bira mayası bir B vitamini ve protein kaynağıdır. Ayrıca vücudun insülini daha iyi kullanmasına ve kan şekeri düzeylerini düşürmesine yardımcı olabilecek krom içerir
  •  Bira mayası ayrıca midede ishali rahatlatabilecek ve vücudun grip gibi viral enfeksiyonlara karşı savunmasını iyileştirebilecek enzimleri arttır.
  • Bira mayası, sindirim sisteminin düzgün işleyişini sürdürmeye yardımcı olan küçük organizmalar (mikroflora) içerir.
  • Bira mayası enerji sağlayabilir ve sağlıklı cilt, saç, göz ve ağzın korunmasına yardımcı olabilir. Sinir sistemini desteklemede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olabilir.

Bira mayası, bira veya fırıncılık için kullanılan maya ile aynı değildir. Bu tür mayalar aktiftir. Bira mayasındaki hücreler ise pasif, yani dondurulmuş ve yaşam yok.

Bira Mayası Nedir?

Bira mayası, bireylerin diyabet, ishal ve soğuk algınlığı tedavisinde takviye olarak alabilecekleri bir maya türüdür. Ayrca içerisinde şunlar vardır:

  • Krom
  • Potasyum
  • Çinko
  • Protein

Sağlık uzmanlarına göre, bireyler enerji seviyelerini iyileştirmeye ve kilolarını korumaya yardımcı olmak için bira mayası alabilirler. Ayrıca kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye ve glikoz toleransını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bira mayası, aşağıdakileri içeren B vitamini alımını artırmak isteyen kişiler için uygun bir seçenek olabilir :

  • Folik asit
  • Biotin
  • Niasin
  • Riboflavin

Yeterli B vitamini tüketmemek yorgunluk, depresyon ve anemi riskini arttır.

Bira Mayası, Besin Mayası ile Aynı mı?

Bira mayası ve besin mayası yakın akrabadır, bu yüzden onları karıştırmak kolaydır. Aralarında fark, mayanın nasıl yetiştirildiğidir

Beslenme profilleri de benzerdir. Her ikisi de karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını destekleyen zengin bir B vitamini kaynağıdır. 

Besin mayasından farklı olarak, bira mayası ayrıca demir, selenyum, çinko ve potasyum bakımından da yüksektir.

Bira mayası aynı zamanda vücudun kendi kendine üretmediği temel amino asitleri sağlayan iyi bir protein kaynağıdır.

Bira Mayasının Faydaları

Araştırmalar, bira mayasını tüketmenin bazı faydaları olabileceğini göstermiştir.

  • Örneğin, 2017 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde bira mayasının etkilerine baktılar. Plasebo tedavilerine kıyasla semptomlarını azaldığı görüldü.
  • Başka bir araştırma günlük olarak bira mayası takviyesi alan kadınların, plasebo alanlara göre daha az üst solunum yolu enfeksiyonu yaşadıklarını da buldu. (kaynak)
  • 2018 yılındaki araştırma, bira mayası takviyeleri alırken solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarında bir azalma olduğunu yazdı. (kaynak)
  • Maya ( S.cerevisiae’den ) farelerde açlık hormonu ghrelini azalttığı, ve dolaylı yoldan yağ yakımını desteklediği görüldü. (kaynak)

Ayrıca bağırsak sağlığına etkilerin S.cerevisiae’deki prebiyotiklerin ( yani beta-glukanlar ve mannan-oligosakkaritler) sebebiyle olduğu görülüyor. (kaynak)

Saccharomyces boulardii, ishal ve diğer bağırsak bozukluklarının tedavisinde klinik etkinliği nedeniyle insanlarda probiyotik kullanımı için şu anda onaylanmış tek maya çeşididir

Günlük ne kadar bira mayası almalıyım?

Bira mayası toz, sıvı veya kapsül olarak mevcuttur. Aynı zamanda bira ve bazı ekmek çeşitlerinde de bulunur. Ortalama yetişkin dozu günde bir ila iki yemek kaşığıdır . Yiyeceklere eklenebilir veya su, meyve suyu veya sallar ile karıştırılabilir.

Bira Mayasının Faydaları ve Zararları

İsterseniz Bira mayasının faydaları ve zararlarını tablo halinde göz atalım böylece daha kolay takip edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  NAP nedir? Öğlen uykusunun faydaları nelerdir ?
ÖzellikFaydalarZararlar
Vitamin ve Mineral İçeriğiBira mayası, B vitamini, E vitamini ve mineraller gibi vitamin ve mineral içerir.Eğer bira mayası alerjisi olan kişiler bira mayasını kullanırsa cildi kaşıntı, kızarıklık veya döküntü gibi reaksiyonlar oluşabilir.
ProbiyotikBira mayası, prebiyotik olarak işlev görerek bağırsak sağlığını destekler.Aşırı miktarda tüketilirse ishale sebep olabilir.
Protein İçeriğiBira mayası, yüksek miktarda protein içerir.Aşırı miktarda tüketilirse sindirim problemlerine sebep olabilir.
AntioksidanBira mayası, antioksidan bileşenler içerir, bu da hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur.Antioktsidan açısından zararı yoktur
Bira mayası, birçok faydalı bileşen içerir. B vitamini, E vitamini, mineraller ve prebiyotikler gibi bileşenler bira mayasının sağlıklı bir seçenek olduğunu gösterir. Ancak bira mayasının yüksek miktarda tüketilmesi sindirim problemlerine sebep olabilir. Ayrıca, bira mayası alerjisi olan kişilerde cildi kaşıntı, kızarıklık veya döküntü gibi reaksiyonlar oluşabilir.


Tip 2 Diyabet

Bira mayası, biyolojik olarak aktif bir krom formu içeren bir bileşik olan glikoz tolerans faktörü (GTF) açısından doğal olarak zengindir 

Tip 2 diyabetli sıçanlarda ve insanlarda kan şekeri, trigliserit ve LDL (“kötü”) kolesterol düzeylerini ve HDL ( “iyi”) kolesterol düzeylerini arttırdığı görüldü.

Bira mayası, insanlarda kan şekerini düşüren ve kolesterol profilini iyileştiren bir bileşik olan glikoz tolerans faktörü bulundurur.

Ruh Hali ve Enerji

S.cerevisiae  doğal bir diyet kaynağıdır. Bu, atletlerde dayanıklılığı ve antrenman sonrası toparlanmayı destekler. (kaynak)

Bira mayası, duygudurum bozukluklarını tedavi etmek için geleneksel olarak kullanılan bir mineral olan lityum içerir. 

Araştırmalarda, Lityum açısından zengin bira mayası, eski uyuşturucu kullanıcılarında ruh halini iyileştirdi. (kaynak)

Hayvan Denekleri Üzerindeki Araştırmalar

S.cerevisiae’den türetilen beta-glukanlar, aşağıdakileri içeren umut verici sonuçlar göstermiştir:

  • Farelerde ve insanlarda bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonlarında azalma (kaynak)
  • Farelerde ve insanlarda alerji semptomlarına iyi gelmesi
  • Hayvanlarda ve insanlarda ameliyat sonrası enfeksiyon oluşumunun azalması. (kaynak)
  • Hayvanlarda ve insanlarda azalmış iltihaplanma ve daha hızlı yara iyileşmesi
  • Hayvanlarda kanser tümör boyutu ve büyüme oranında azalma
  • Farelerde radyasyondan sonra beyaz kan hücrelerinin artan rejenerasyonu

Hücre çalışmaları, bira mayasından elde edilen beta-glukanların bağışıklık sisteminin, beyaz kan hücrelerin daha iyi çalışmasını destekler.

Bira Mayasının Yüksek Miktarda Protein Içermesi Ne Gibi Faydalar Sağlar?

Bira mayası, yüksek miktarda protein içerir. Proteinler, vücudun hücrelerini, dokularını ve organlarını oluşturan amino asitler yapı taşıdır. Yeterli miktarda protein almak, kas büyümesi ve gelişimi, hormonların oluşumu ve enzimlerin çalışması gibi fonksiyonları destekler.

Bira Mayası Nasıl Tüketilir?

Bira mayası toz, tablet ve kapsül olarak bulunur. Çoğu zaman doktorlar, 15-30 grama eşdeğer 1-2 yemek kaşığı toz veya takviye almanızı önerir.

Çalışmalarda yetişkinlerin krom içeren yiyecekleri tüketmenin faydalarından bahsetmektedir.

Bira mayası tableti ne işe yarar?

Bira mayası sağlıklı besin takviyesidir ve enerji seviyelerini artırabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Zengin bir : krom; protein; selenyum kaynağıdır.

Bira mayası tozu gluten içerir mi?

Saccharomyces cerevisiae olarak da adlandırılan bira mayası, 
ürün etiketinde belirtilmediği sürece glütensiz değildir
Çoğu bira mayası, bira demleme işleminin bir yan ürünüdür ve bira yapımında kullanılan arpadan glüten içerir. 

Bira Mayası: Yan Etkiler ve Önlemler

Bu, bira mayasının potansiyel yan etkilerinin ve etkileşimlerinin tam bir listesi olmayabilir. Beklenmedik olaylardan kaçınmak için takviye etmeden önce doktorunuzla konuşun. (kaynak)

  • Candida, küf veya mayalara alerjisi olan kişiler bira mayasına negatif tepki verebilir. (kaynak)
  • Bira mayasının diyetle alınması, S.cerevisiae’ye karşı antikorları olan hastalarda Crohn hastalığı ve çölyak hastalığının şiddetini artırabilir.(kaynak)
  • Böbrek taşı ve gut hastalığı olan kişiler bira mayasından kaçınmalıdır (yüksek pürin içeriği nedeniyle)
  • Bira mayası, egzamalı kişilerde semptomları kötüleştirebilir.
  • Bazı bira mayası markaları glüten içerir ve çölyak hastalarında bundan kaçınılmalıdır.

İlginizi çekebilir: Gluten: Beyin Sağlığını Tehdit Ediyor

Fermantasyon (bira ve fırınlama) için kullanılan aktif mayaların, kandida veya zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde enfeksiyonlara neden olduğu gözlemlenmiştir. 

Maya enfeksiyonlarına neden olan maya, bira mayasındakiyle aynı tip midir?

Hayır, çoğu maya enfeksiyonu Candida albicans’ın aşırı büyümesinden kaynaklanır . Bira mayası Saccharomyces cerevisiae’dir

Bira mayası kilo aldırır mı?

2 yemek kaşığı başına sadece 60 kaloride, bira mayası tek başına muhtemelen kilo almaya neden olmaz. Protein takviyesi ve enerji arttırcıı olarak kullanılabilir ve sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olabilir.

Sonuç

Bira mayası, niasin, folik asit ve biotin gibi krom ve B vitaminleri içeren bir maya türüdür.

  • Bira mayası, Saccharomyces cerevisiae kurutulmuş hücreleridir. Zengin bir  B vitamini , protein ve mineral kaynağıdır.
  • Bira mayası, vücudunuzun kan şekerini daha iyi kontrol etmesine yardımcı olabilecek mineral krom içerir.

Bununla birlikte, bileşen, hipotiroidizm ve depresyonu tedavi edenler de dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

Bunu akılda tutarak, insanlar bu takviyelerin kendileri için güvenli olduğundan emin olmak için herhangi bir takviye almaya başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır.