Bir dizi uçucu yağ, doğal sivrisinek kovucu olarak kullanılabilir ve bu sinir bozucu ve potansiyel olarak tehlikeli sivrisinek ısırıklarından kaçınmanıza yardımcı olur . 

Sıtma taşıyanlar gibi farklı sivrisinek türleri bakteri ve teri tercih eder. Diğerleri karbondioksite ve belirli el kokularına çekilir.

Bir dizi uçucu yağ, doğal böcek kovucu olarak kullanılabilir ve bu sinir bozucu ve potansiyel olarak tehlikeli sivrisinek ısırıklarından kaçınmanıza yardımcı olur. Bunlar, kimyasal gibi sentetik ve toksik kimyasallar içeren popüler spreylere iyi alternatifler oluşturabilir. Ayrıca, neredeyse her zaman daha iyi kokarlar.

Limon okaliptüs yağından karanfil yağına kadar bazı seçenekleriniz var, ancak bazılarının diğerlerinden daha etkili olduğu bulundu. Oldukça sık, bu yağları içeren ürünlerin sık sık, en az saatte bir kez uygulanması gerekir.

Özet

  • Sivrisinekleri kovabilecek uçucu yağlar arasında lavanta, gül sardunya, sitronella, paçuli, kekik, karanfil, nane, sedir, neem ve sarımsak bulunur.
  • Limon okaliptüs yağı, en iyi bilinen doğal sivrisinek kovuculardan biridir. 2014 çalışmas yüzde 32 limon okaliptüs yağı karışımının 3 saat boyunca sivrisineklere karşı yüzde 95’ten fazla koruma sağladığını gösterdi. (kaynak)
  • Lavanta yağları, 2002’den itibaren çalışma, tüysüz fareler üzerinde lavanta yağının yetişkin sivrisinekleri kovmada etkili olduğunu buldu. Lavanta analjezik, antifungal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bu, sivrisinek ısırıklarını önlemenin yanı sıra cildi sakinleştirip yatıştırabileceği anlamına gelir.
  • Kekik Yağı, Kekik esansiyel yağından elde edilen iki bileşik olan karvakrol ve alfa-terpinenin, sivrisinekler için uzaklaştırıcı özelliklere sahip olduğu bulunmuştur.
  • Araştırmalar, seyreltilmemiş topikal karanfil yağının sivrisineklere karşı aktif olduğunu bulmuştur.

1- Limon Okaliptüs Yağı

Limon okaliptüs yağının en etkili doğal sivrisinek kovucu olduğu bulunmuştur.

1 ölçü limon okaliptüs yağına 10 ölçü fındık yağı veya cadı fındığı ile karıştırabilirsiniz.

2. Kekik Yağı

Kekik esansiyel yağından elde edilen iki bileşik olan karvakrol ve alfa-terpinenin, önemli itici özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. 

Kekik, bir çalışmada sivrisinek kovucuları bile geride bırakan kovucu özelliklere sahiptir. (kaynak) Bu esansiyel yağ ayrıca keneleri ve keneleri püskürtmeye yardımcı olur. Kekik, güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve tarih boyunca birçok tıbbi ilaçta kullanılmıştır.

İlginizi Çekebilir:  Leodex Plus Kullanıcı Yorumları - Ağrı Kesici Mi?

Belirli konsantrasyonlar, belirli sivrisinek türlerine karşı daha etkilidir, ancak çoğu topikal uygulama, yaklaşık bir saat boyunca en az %89 etkinlik sunar 

Kekik yağı direk ciltte uygulanması önerilmez ve tahrişe neden olabileceğinden seyreltilmelidir. Ayrıca, kekik yapraklarını yakmanın en az bir saat boyunca %85 koruma sağladığını buldu.

3- Karanfil yağı

Antimikrobiyal etkisiyle bilinen karafil, sivrisinek kovmada fayda sağlar.

Araştırmalar, seyreltilmemiş topikal karanfil yağının sivrisineklere karşı aktif olduğunu bulmuştur. Karanfil yağı ortalama 4 saat etkilidir. (kaynak)

Ancak kekik yağı gibi karanfil yağı da direk uygulanmasında olumsuz etkilere neden olabileceği için seyreltilmelidir.

Karanfil yağı, güçlü bir mikrop öldürücü olan öjenol ve ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip karyofillen içerdiğinden parazitleri öldürmek ve böcekleri kovmak için kullanılır.

  • Nane yağı: Nane yağının uçucu kokusu insanı bile uzaklaştırır. Çok sayıda çalışma, nane yağının sivrisinekler konusunda (kaynak) faydalı olduğunu bulmuştur. Seyreltilmemiş uçucu yağın 45 dakika boyunca etkili bir kovucu olduğu gösterilmiştir. Nane için cilt tahrişi kaydedilmedi
  • Sedir Yağı: Sedir, diğer çam ağaçlarını içeren Pinaceae ailesinin bir parçasıdır. Bunlar uzun zamandır böcek kovucu olarak kullanılmaktadır. Sedir yağı, sivrisinekleri kovmada başarılı olan yağlardan biridir. Ama bazı insanlarda alerjik reaksiyon gösterebilir.
  • Sarımsak: Cilde sürüldüğünde sivrisinekleri uzaklaştırıcı özelliği vardır. Sarımsak yemenin sivrisinekleri de uzaklaştırabileceği yaygın bir inançtır, ama araştırmalar bunu doğrulamamıştır

Uçucu yağ sivrisinek kovucunun potansiyel riskleri

Herhangi bir doğal sivrisinek kovucu kullanmadan önce, seçeneklerinizi tartışmak için sağlık uzmanınızla konuşmanız akıllıca olacaktır. Bahsedildiği gibi, bazı yağlar bazı kişilerde tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Uçucu yağlar asla doğrudan cilde sürülmemelidir. Her zaman badem yağı gibi bir taşıyıcı yağda seyreltilirler. Tarif genellikle 30 gr badem yağında 3 ila 5 damla uçucu yağdır.

Bunun yanında, doğal sivrisinek kovucuları tercih etmek bir çok noktada faydalıdır. Bir çok sivrisinek kovucu kimyasal olabilir. Doğal sivrisinek kovucu arıyorsanız Limon okaliptüs yağı en güçlü doğal sivrisinek kovucudur.

Kategori: