Sodyum Bikarbonat Nedir, Faydaları Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Sodyum bikarbonat

Kanın asidik hale gelmesi olarak adlandırılan Asidoz, kandaki pH’nin 7.35’in altına düşmesi olarak adlandırılır. Sodyum bikarbonatın asidoz ile savaşmada faydalı olduğuna dair görüşler bulunmaktadır.

İnsanlar asit içeren besinleri tükettiğinde veya akciğerler yeterli karbondioksiti dışarı atmadığında kan asiditesi artar. Metabolik asidozlu kişilerde genellikle mide bulantısı, kusma ve yorgunluk ve normalden daha hızlı ve derin nefes alabilirler.

Bikarbonat eksikliğide asidoz sebepleri arasında gösterilmektedir. Kanda biriken aşırı asit üretimi zayıf akciğer fonksiyonundan(düşük oksijen) veya zor solunumdan (solunumsal asidoz) kaynaklanan kanda karbondioksit birikmesinden kaynaklanır.

  • Sodyum bikarbonat, uygun şekilde kullanıldığında genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, yanlış kullanılırsa, önemli ” Metabolik alkaloz”, hipernatremi, hipokalemi, hipokloremi ve hipoksi gibi problemler yaratabilir.
  • Asit miktarını azaltmak için sodyum bikarbonat kullanıyorsanız yemeklerden 1-2 saat sonra bir bardak su ile birlikte alınmalıdır. Sodyum bikarbonat başka bir nedenle kullanıyorsanız aç veya tok karnına alınabilir. Sodyum bikarbonatı aşırı tok karnına almayın.
  • Sodyum bikarbonat, mide ekşimesi ve hazımsızlıklarını gidermek için tercih edilir. Ayrıca Doktorunuz belirli koşullarda kanınızı veya idrarınızı “alkali” hale getirmek için sodyum bikarbonat reçete edebilir.
  • Bakteriler, virüsler ve mantarlar asidik ortamda rahatlıkla çoğalabilirken, alkali ortamda zorlanırlar. Kanın aşırı asidik olmaması bağışıklık sistemini destekler.

Vücutta Asit Neden Artar?

  • Akciğerleri Karbondioksiti dışarı atamadığında
  • Aşırı hayvansal ürünler, Çay ve Kahve Tüketildiğinde
  • Kronik alkol kullanımı
  • Sebze tüketimini çok az olması
  • Aşırı tüketilen ilaçlar

Vücudunuzun Fazla Asidik Olduğunu Gösteren Önemli İşaretler

  • Diş ağrıları. Özellikle her gün dişlerinizi fırçalarsanız, bu semptomu tespit etmek kolaydır.
  • Mide ağrıları.
  • Yüksek tansiyon
  • Baş ağrısı ve/veya kafa karışıklığı..
  • Çok yorgun hissetmek.
  • Kusma ve/veya mide bulantısı
  • İştah kaybı.
İlginizi Çekebilir:  Ablasyon Yaptıranların Yorumları - Şikayetleri

Bikarbonat Ne Zaman Kullanılır?

Kabartma tozu olarak da bilinen sodyum bikarbonat, aşırı mide asidini nötralize ederek mide ekşimesi, ekşi mide veya asit hazımsızlıklarını gidermek için kullanılır. Özellikle Mide asidi problemleri olanlar veya asidik besinler tükettikten sonra bikarbonat kullanılır.

  • Egzersiz Öncesi Bikarbonat Kullanımı: Sodyum bikarbonatın antrenman performans için faydaları vardır. Gücü, koordinasyonu ve yüksek yoğunluklu egzersiz performansını artırabilir. Bilimsel çalışmalarbikarbonat yüklemesin, 1-7 dakikalık sürekli yorucu egzersizi içeren sporların performansı üzerinde orta derecede 
  • Bilimsel çalışmalarda en etkili dozun, egzersizden 60-180 dakika önce ve kg başına 0.3 gram olduğunu göstermektedir.
  • Diş beyazlatıcı olarak: Kabartma tozu, dişleri beyazlatmak için popülerdir. Bunun temel sebebi dişlerdeki “asidik” ortamı azaltır ve “beyazlatma” eskisi yüksektir. Aynı hindistan cevizi yağı gibi, zararlı bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilecek antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir 
  • Doğal deodarant: İnsan kokusu aslında “nötr” olarak adlandırılır. Kokunun temel sebebi genel olarak bakterilerdir. Sodyum bikarbonat, koltuk altındaki asidik ortamı azaltarak ter kokusunu gidermek için genellikle doğal bir deodorant olarak kullanılır

Bunun dışında mutfak temizleyicisi olarak Limon suyu veya sirke gibi bir asitle karıştırıldığında küf veya bakteri gibi zararlı mikroorganizmalarla savaşta etkilidir.

Neden Bikarbonat Antrenman Performansını Arttırır?

Yüksek yoğunluklu egzersiz sırasında kas hücreleriniz, egzersiz yaparken aldığınız yanma hissinden sorumlu olan laktik asit üretmeye başlar. Laktik asit kaslardaki pH’ı düşürür ve kaslarınızın yorulmasına neden olur.

Aynı beta-alanin amino asidi gibi Kabartma tozu, yüksek pH’ı nedeniyle laktik asidin kaslardan uzaklaştırılmasında fayda sağlar.

Sodyum Bikarbonat Bağırsaklara Iyi Gelir Mi?

  • Bedenimizin, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak için sodyum bikarbonat üretir ayrıca aşırı mide asidini nötralize ederek mide ekşimesi, ekşi mide veya asit hazımsızlıklarını gidermek için kullanılır.
  • Bikarbonat, mide veya oniki parmak bağırsağı ülserlerinin semptomlarını tedavi etmek için kullanılabilir.
  • ABD’deki Augusta Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, günlük bikarbonat tüketiminin alımının  kardiyovasküler hastalık, irritabl bağırsak hastalığı ve Tip 2 diyabet gibi otoimmün hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor.
İlginizi Çekebilir:  Panto 40 MG Kullananlar Yorumları - Mide Yanması

Sodyum Bikarbonat Kilo Verdirir mi?

Bilimsel araştırmalara göre böyle bir kanıt yoktur. Bazı insanlar alkali maddelerin tüketilmesinin oksijen miktarını arttırdığını ve kilo kaybını desteklediğine inanır. 

Dolaylı yoldan kaslarda biriken laktik asidin uzalaştırılmasına katkı sağladığı ve “antrenman” verimi arttırdığını söyleyebiliriz. Ayrıca, aşırı asidik beslenmenin “inflamasyon” yarattığını ve metabolizmayı olumsuz etkileyip diyabet ve mitokondriyal rahatsızlıklar yarattığını söyleyebiliriz.

Bu bağlamdan bakıldığında karbonat vücudun aşırı asidik hale gelmesini önleyip koruyucu etki yaratabilir ve sağlıksız kilo almayı dolaylı yoldan önler.

Bir türlü kilo veremiyorum!” diyorsanız size önerimiz aralıklı oruç ile birlikte stres yönetimi, düşük karbonhidratlı veya keto beslenme, omega-6 miktarını azaltma (günde 5gr altı), omega-3 miktarını arttırma, sebze tüketimini optimize etme ve iyi uyku gibi stratejilere önem verilmelidir.

Modern Batı diyetindeki kİlo almamızda en büyük sorunlardan biri aşırı tüketilen omega-6 yağları ve şekerdir. Daha detaylı bilgi için: Omega-6 Zararları Nelerdir?

Alkali seviyelerimi nasıl yükseltirim?

Çoğu meyve ve sebze, bazı kuruyemişler, tohumlar ve baklagiller alkalidir. Bunun yanında süt ürünleri, yumurtalar, et, çoğu tahıl ve konserve ve paketlenmiş atıştırmalıklar hazır gıdalar gibi işlenmiş gıdalar asit yapıdadır.

Bikarbonatı Kimler Kullanmamalıdır ?

Kişiler, doktora danışmadan fitness veya sağlık amacıyla sodyum bikarbonat kullanmamalıdır. Kanın “alkali” hale gelmesi “ph” dengesini bozarak metabolik rahatsızlıklara ve istenmeyen yan etkilerde sebep olabilir.

Aşırı doz bikarbonat alındığında Metabolik alkaloz dediğimiz durum oluşur. Metabolik alkaloz, doku pH’ının normal aralığın (7.35–7.45) üzerine yükseldiği metabolik bir durumdur.

Bu bazı böbrek hastalıkları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Hipokloremik alkaloz aynı zamanda uzun süreli kusma gibi aşırı klorür eksikliği veya kaybından kaynaklanır

Sonuç olarak Kabartma tozu yemek pişirmenin çok ötesine geçen çok yönlü bir bileşendir. Dikkatli ve akılcı kullanıldığında fayda sağlayabilir.

İlginizi Çekebilir:  Sağlığa Mucize Faydaları Olan Chlorella Nedir ?

Yorum yapın