Sağlıklı beslenmek zordur. Bakkal, yemek pişirmek ve en son beslenme trendlerini takip etmek için zaman bulmak zor.
Ketojenik diyet, insanların kilo vermesine ve sağlıklarını iyileştirmesine yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir.
Doğru yapıldığında ketojenik diyetle kilo verin ve sağlığınızı geliştirebilirsiniz . Keto yemek planları, ne pişireceğiniz veya sağlıklı yiyecekleri nerede bulacağınız konusunda bir daha asla endişelenmenize gerek yok çünkü internette bolca kaynak var. Hedeflerinizi takip edebilmeniz için ihtiyacınız olan bilgileri makalede bulabilirsiniz.
1#Ketojenik diyet nedir? Yoksa mucize mi?
Ketojenik diyet, kilo vermenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir diyettir. Ama takip etmek kolay değil.
Sürekli açken, canınız karbonhidrat çekerken ve vücudunuz açlık modunda olduğu için çıldırıyormuş gibi hissettiğinizde ketojenik diyete bağlı kalmak gerçekten zordur.
Ketojenik Diyet ile uyumlu tariflerle, bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Keto pasta, kurabiye ve ketojenik gıdaların tüketimi için bir çok formülasyon vardır.
Bir çok diyet programını incelediğimiz aslında hepsi aynı klansmanda yer aldığını görmek şaşırtabilir. Hepsi belirli besinler tüket, belirli besinleri tüketme böylece yağ yakımı olur mantığıyla ilerliyor. Bu diyetlerin kaçırdıkları nokta temel referans noktası üzerinde değişiklik yapmıyor. Yani metabolik değişiklik.
Neden ketonlar önemli?
Ketozis ileri bir metabolik durumdur. Bunu başarmak kolay değil ve sürdürmek zor olabilir.
Açlığa, aşermelere ve şeker bağımlılığına karşı zorlu bir savaş. Ve plansız keto yapıyorsanız daha da zor.
Ketoz, vücudun glikoz yerine ketonlarla beslendiği bir durumdur. Ketonlar, karbonhidrat yerine yağ asitleri enerji için parçalandığında üretilir. İnsan vücudu, atalarımızın avcı-toplayıcı olarak yaşadığı zamandan beri yakıt için ketonlar üretip kullanabiliyor. Bununla birlikte, modern diyetler bu atalardan kalma diyetten büyük ölçüde değişti ve çoğu insan bir yaşam tarzı yaşıyor.
Ketozis moduna girdiğinde daha enerjik, odaklanmış, motive olmuş hissedebilirsiniz.
2#Ketojenik diyet bir mit mi?
Ketojenik diyet uzun süredir üzerinde araştırmalar yapılmış bir diyet türüdür. Her diyet programında olduğu gibi bu diyet herkese uygun değildir. Sağladığı faydalar göz önüne alındığında belirli bir zamanda yapılabilir ama uzun süreli ketojenik diyet, belirli yan etkilere sebebiyet verebilir.
Neden bu ketojenik diyet karşıtlığı?
Alışılmışın dışında gerçekleştiği için insanlar bu konuda şüpheye düşebilmektedir. Ketojenik diyet, genel olarak geçerli “gıda” paradigmasına karşıt olduğu için kabul görmez.
Ketojenik diyet ile birlikte aralıklı oruç birbirini desteklemektedir. Aralıklı oruç tuttuğumuzda vücudumuzdan “keton” seviyesini arttırırız. Aslına bakılırsa oruç tutmak ketonların arttırmak konusunda ketojenik diyetten daha başarılıdır.
Ketojenik diyet, onlarca yıldır var olan yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir diyettir. Diyabet, epilepsi ve kanser gibi hastalıkları tedavi etmek ve önlemek için kullanılmıştır.
Nasıl başlamalıyım ?
Temel mantığını anlamak için basit bir şekilde başlayabilirsiniz. Bunun için hangi besinler karbonhidrat içeriyor, hangi besinler yağ içeriyor ve temel besin bilgisini derleyip toparlamalısınız.
Alıştıkça Kolaylaşacak
Birçok insan sağlıklarını ve enerjilerini arttırmak için ketojenik diyetlere yöneliyor. Ketojenik diyet, enerji kaynağı olarak ketonların kullanımını teşvik eden yüksek yağlı, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir diyettir. 1920’lerden beri epilepsiyi tedavi etmek için kullanılıyor, ancak kilo verme ve diyabet yönetiminde de faydalı olduğu bildirildi.
Yeni başlayanlar için ketonlar yeni bir durumdur. Zamanla ketojenik diyet sonucu artan ketonlara vücut alışacak ve bir öncekinden daha kolay bir şekilde keto adaptasyonu artacaktır. Vücut yağları enerji olarak kullanıp, hücreler ketonlarla beslendiğinde enerjiniz değişecektir.