Meditasyon, Latinceden türetilmiş bir kelime olup, Batı dillerinde “derin düşünme” anlamına gelir. Bu, genelde, içinde bulunduğunuz durumu ve duruşunuzu kavrama çabasını ifade eder. Birçok farklı türü ve tekniği olmasına karşın, meditasyonun özünde “düşünen benlik” üzerinde pasif ve aktif eylemlerle yeni bir bakış açısı kazandırma çabası yatar.

İçerik gizle

Peki, neden meditasyon öğrenmelisiniz?

Bilimsel verilere dayanarak, meditasyonun hem bedensel hem de zihinsel bir dizi faydası vardır. Bir süre boyunca bilim dünyası, meditasyonun sağladığı fiziksel, zihinsel ve duygusal faydaları göz ardı etmiştir.

Bu yazıda, bilimsel referanslara dayanarak “meditasyonun bilimsel faydaları”, “meditasyonun fiziksel faydaları” ve “meditasyon çeşitleri” gibi konuları geniş bir perspektiften ele alacağız ve bu sorulara yanıtlar arayacağız.

Meditasyonun Bilimsel Faydaları Nelerdir?

Meditasyon Fiziksel Faydaları

Meditasyonun Zihinsel Faydaları

Meditasyonun Duygusal Yararları

  • Stresin Direnci: Meditasyon psikolojik stresi ve endişeyi azaltır . Stres direncinizi artırır .
  • Anksiyete azalması: Meditasyon kaygıyı azaltır ve beyindeki amigdala yani korku merkezinin azaltılmasını sağlar. Meditasyon, anksiyete bozukluklarının tedavisinde destek sağlayabilir.
  • Depresyona yardımcı olur: Depresif insanlar için meditasyon faydalı olabilir.
  • Binge-Eating: Aşırı iştah veya stres sonucu artan iştahın dengelenmesinde yardımcı olabilir.
  • Bağımlılığa yardımcı olur: Meditasyon, iç disiplin yeteneğini arttırır.
  • Hayata Daha Olumlu Bakmaya Yardımcı Olur : Düzenli meditasyon, daha pozitif duygular yaşamamızı destekleyebilir. Yaşam kalitesinin artıması, hayattan zevk almak ve buna yönelik faydalar sağlayabilir (3)
  • Kaybettiğimiz Şefkat Duygusu: Meditasyon, insan sarraflığını arttırabilir. Başka insanların vücut dillerini, yüz mimiklerini etkili olarak okumanızı ve diğer kişiyle empatik bir bağ yaratabilmenizi sağlayabilir. (4)
  • Sosyalleşmede olumlu etki: İnsanoğlu sosyal bir varlıktır. Yalnızlık hissi, anlamsızlık ve boşluk bugün bir çok kişiyi etkilemektedir. Meditasyon, sosyalleşme alanında fayda sağlayıp, yabancı insanları aslında “yabancı” olarak görmememizi sağlar. Burada, yalnızlık hissiyle savaşmamıza ama aynı zamanda, birine bağlı kalmadan tek başınalığa da adaptasyonda fayda sağlar.(5)

Hangi meditasyonlar Türleri En Etkili?

Meditasyon yöntemleri, kişiden kişiye yararları değişmekle birlikte kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Meditasyon yöntemleri ve onların kişiye sağladığı yararlar, kişiden kişiye değişir. Bu nedenle, hangi yöntemin sizin için en uygun olduğunu belirlemek size kalmıştır. Hangi yöntemin sizin için en işe yaradığını hissettiğinizde, onu seçmelisiniz.

Meditasyon hedeflerinizi belirlerken, kendinize şu iki soruyu sormalısınız:

  1. Odaklanma yeteneğinizi arttırmak mı istiyorsunuz?
  2. Stresinizi azaltmak mı istiyorsunuz?

Eğer hedefleriniz bu iki alanla ilgiliyse, neredeyse tüm meditasyon türleri size yardımcı olabilir. Nefes egzersizleri bile bu konuda oldukça etkili olabilir.

Felsefi bir düzlemde, varoluşunuzu daha derin bir şekilde anlamlandırmak istiyorsanız, kendinize şunları sormalısınız:

  1. Daha derin bilgi edinmek mi istiyorsunuz?
  2. Duygularınız ve bedeniniz üzerinde daha fazla farkındalık geliştirmek mi istiyorsunuz?
  3. “Ruhsal aydınlanma” sürecine mi yaklaşmak istiyorsunuz?

Eğer ruhsal yönden daha fazla ilginiz varsa, dini veya manevi öğeleri içeren meditasyon türlerini deneyebilirsiniz. Bu türler arasında Zen Meditasyonu, Transandantal Meditasyon, Vipassana Meditasyonu ve Metta Meditasyonu gibi seçenekler bulunmaktadır.

Meditasyon Türleri ve Etkileri

Meditasyon TürüEtkileri
Zihin DinlenmeZihin sessizliği, rahatlama, stres azaltma
VipassanaDuygusal denge, duyusal algı, uyku kalitesi
TranscendentalZihin sessizliği, rahatlama, stres azaltma
YogaFiziksel esneklik, rahatlama, duygusal denge
MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction)Stres azaltma, duygusal denge, duyusal algı
ZazenZihin sessizliği, rahatlama, duygusal denge
Bazı Meditasyon Türleri

Meditasyonla ilgili hedeflerinizi belirlerken “Amacınız ne?” sorusuna verdiğiniz yanıt oldukça önemlidir. Eğer günlük yaşamınızda karşılaştığınız stresi hafifletmek ve bu konuda daha dengeli bir duruş sergilemek istiyorsanız, bu amaca en uygun meditasyon türünü seçmeniz, motivasyonunuzu artıracaktır.

Ne Tür Meditasyonlar var?

Rehberli Meditasyonlar

Meditasyon konusunda unutulmamasi gereken ilk nokta, “meditasyon” teriminin bazen yanlış bir şekilde kullanıldığıdır. Meditasyon, aslında bilinçaltı gibi bir zihin durumunu bilinçli bir hale getirme sürecini ifade eder. Bu dönüşüm, özellikle uzun süreli meditasyon pratiklerinde belirgin hale gelir. “Rehberli” kelimesi ise, tecrübeli bir meditasyon uygulayıcısının başka bir kişiye meditasyon tekniklerini öğreterek rehberlik ettiği süreci temsil eder.

Rehberli meditasyon, meditasyon süreciniz boyunca size yönlendirme sağlayan bir sesin varlığını içerir. Bireysel bir uygulama veya topluluk içinde bir arada rehberli bir meditasyon ses kaydını dinleyerek bu pratiği gerçekleştirebilirsiniz. Rehberli meditasyonun en büyük avantajlarından biri, meditasyonun nasıl yapılacağı hakkında hiçbir bilgiye sahip olmanızın gerekmemesidir. Yapmanız gereken tek şey, kulaklığınızı takmak, oturmak, rehberli sesi dinlemek ve verilen adımları takip etmektir.

Rehberli Meditasyon Benim İçin Faydalı Olur mu?

Rehberli meditasyon, bazı kişiler için motivasyonu artırabilir. Neye odaklanmanız gerektiği veya hangi adımları izlemeniz gerektiği konusunda kendi başınıza karar vermek zorunda kalmazsınız, bu kontrolü bir başkasına bırakırsınız. Çoğu insan, yalnız olmadığını hissettiklerinde, hatta bu bir dış ses bile olsa, daha motive olurlar. Rehberli meditasyonu uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, doğru kaynağı seçmektir. Bu nedenle, alanında uzman, deneyimli ve sizinle bağlantı kurabilecek kişilerin rehberli meditasyonlarını takip etmenizi öneririz.

Rehberli Meditasyon, çok popüler bir meditasyon şeklidir. Meditasyon yapmanın kolay ve yeni bir yolunu arıyorsanız, rehberli meditasyonu deneyebilirsiniz. Rehberli meditasyon, müzik ve meditasyon yapanın “kendi yolunu bulmasına” yardımcı olan bir rehberin kullanımını içerir.

Sessizlik Meditasyonu

Burada temel amaç, meditasyon yoluyla zihni sakinleştirmek ve tamamen anda olmaktır.

Sessizlik meditasyonu için önceden belirlenmiş bir duruş yoktur ve pozisyon yoktur. Meditasyon tam bir fiziksel ataletle ( hareketsizlik) içinde yapılmalıdır. Hiç bir konuşma, iletişim, fiziksel bir hareket yok. Kulağa garip geliyor ama küçükken oynadığımız oyunlara benziyor.

Sessizlik Meditasyon Benim İçin Faydalı mı?

Sessizlik veya dinginlik meditasyonu, meditasyonun temel bir şeklidir. Yeni başlayanlara önerilir. Öncelikle sessiz bir yer bulun. Daha sonra ayakta durabileceğiniz bir pozisyon bulun ve 5 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayın Bu süre zarfında hareket etmemeye çalışın ve bedensel duyumlara, farkındalığa odaklanın. Bir ağaç gibi, hareket etmeden sabit bir şekilde 5 dakika durun. Herhangi bir kaşınma veya vücut hareketi yasak.

Bu esnada bedene odaklanıp, düşüncelerinizi olabildiğince sakinleştirmeye çalışın.

Silence Meditation, zihninizi sakinleştirmenize, rahatlamanıza ve şimdiki ana odaklanmanıza yardımcı olan bir meditasyon uygulamasıdır. Sessiz meditasyon için bir zamanlayıcı ayarlayabilir veya sadece oturup 15 dakika meditasyon yapabilirsiniz.

Konsantrasyon Meditasyonu

Günümüzde uyaranların bu dengeli fazla olması, bizim konsantrasyonumuz üzerinde negatif etki yaratabilmektedir. Konsantrasyon meditasyonunda, zihninizi olarak belirli bir şeye odaklanırsınız: nefesiniz, bir zihinsel imge, mantra, vücudunuzun belirli bir bölümü veya yanan bir mum gibi.

Konsantrasyonu meditasyonu, Düşüncelerinizi sakinleştirmenize ve ana geri dönmenize yardımcı olacaktır.

Konsantrasyonu Meditasyonu Benim İçin Faydalı mı?

Başlangıç için önerilir. Bir çok insan için zihinlerini odaklayabilmek gerçekten büyük faydalar sağlayabilmektedir. Konsantrasyon meditasyonu, zihniniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanıza yardımcı olur, böylece nasıl yapılacağına değil, yapılması gerekenlere odaklanabilirsiniz!

Konsantrasyon meditasyonunu yapılışı ise basittir. 5 ile 10 dakikalık alarmı kurun ve bu esnada konsantrasyonunuzu mümkün olduğunca kesintisiz olarak nefesinize vermeye çalışın. Nefese odaklanmak zor gelirse dikkatinizi tekrar tekrar tekrar ettiğiniz bir mantraya odaklayın. (bu aynı şekilde “ommm” veya “ben başarılıyım, ben başarılıyım”) gibi kelimeler de olabilir. İçsel odaklanma zor gelirse dışsal nesnelere odaklanmayı da tercih edebilirsiniz. Bir mum yakın ve 5 dakika boyunca sadece muma odaklanın.

Konsantrasyon meditasyonun artan konsantrasyon, stresi azaltma ve ruh halini iyileştirme gibi çeşitli faydaları vardır.

Farkındalık Meditasyonu

Günlük koşuşturmaca kendimizi unutuyoruz. Farkında olmadığımız bedenimiz, nefesimiz, dış sesler ve kaçırdığımız tonlarca şeyler var.

Farkındalık meditasyonunda ortaya çıkan düşünceler ve duygular, yargılanmadan ve bilinçli olarak kontrol edilmeden veya bastırılmadan basitçe gözlemlenir ve isimlendirilir. Farkındalık meditasyonunun amacı, kendi düşünce ve duygularınızın bir gözlemcisi konumunda olmak. Bu durum, düşünce ve duygularınızla otomatik olarak özdeşleşmemeyi öğretecektir ve benliğin bu düşüncelerden sıyrılmasını destekleyecektir.

Farkındalık Meditasyonu Benim İçin Faydalı mı?

Bu meditasyonun kökeni Vipassana meditasyonudur. Farkındalık meditasyonu herhangi bir dini veya manevi öğeyle bağlı değildir.

Bilimsel açıdan bu meditasyon üzerinde araştırmalar bulunmaktadır ve bedensel sağlığı desteklemek istiyorsanız bu meditasyonu kullanabilirsiniz.

Farkındalık Meditasyonu, Beyin Dalgaları ve Zeka

Meditasyon sadece inflamasyon azaltmakla kalmaz, beyin dalgalarının ve haritasının görüntülendiği son elektroensefalografi (EEG) çalışmaları, büyük filozofların, düşünürlerin, tasarımcıların ve sanatçıların her iki beyin lobunu (yarıküresini) birlikte kullandıklarını göstermiştir.

Meditasyon, beynin her iki yarım küresini de dengeye getirmeyi ve onları uyum içinde çalışmayı sağlar. “Sağ ve Sol Beyin Birlikte Dengeye” ulaştığınızda, beyinde kan akışında ve kimyasal dengesin(serotonin, dopamin,ödül, odaklanma vb) faydalı gelişmeler görülür.

Verimliliğinizi artırmanın ve stresi azaltmanın bir yolunu mu arıyorsunuz? Veya hobilerinizle yeniden ilgilenmek, egzersiz yapmak ve hatta kilo vermek mi istiyorsunuz? Eğer öyleyse, Farkındalık meditasyonunu deneyebilirsiniz. Sadece stresle başa çıkmanıza yardımcı olması açısından faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda ruh halinizin farkındalığını artırmaya da yardımcı olur.

Vipassana meditasyonu 

Budizm’den gelen Hindistan’dan eski bir meditasyon tekniğidir . Vipassana, “şeyleri var oldukları halde görmek” olarak açıklanabilir.

Vipassana meditasyonu, zihninizin işleyişine dair iç görü kazanmayı, ıstırabın üstesinden gelmeyi amaçlayan bir farkındalık meditasyonudur.

Vipassana Meditasyonu Benim İçin Faydalı mı?

Vipassana Meditasyonu, bir farkındalık meditasyonu uygulamasıdır. 2500 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Vipassana meditasyonu, herkesin uygulayabileceği bir meditasyon yöntemidir. Dikkatin gücüyle zihninizi ve bedeninizi geliştirmenin basit, düşük etkili bir yoludur.

Zihninizin ve duygularınızın nasıl çalıştığını ve sizi nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olur.  Vipassana meditasyonu, olaylara bakış açınızı temelden değiştirmeyi amaçlar.

Vipassana meditasyonu, uygulanlara göre ruhsal ıstırabın nedenlerini ortadan kaldırmanıza ve mutluluğu deneyimlemenize yardımcı olan bir farkındalık pratiğidir. Bu sebeple uygulanan bu meditasyon türü, aydınlanmaya ulaşmak amacıyla pratik edilir.

Transandantal meditasyon 

Transandantal Meditasyon (TM), Hintli guru Maharishi Mahesh Yogi tarafından kurulmuştur. Esasında ücretli bir patentli meditasyon şeklidir.

Maharishi en çok 1960’larda Hindistan’da kendisini ziyaret eden “Beatles” müzik grubu ile tanınır.

Transandantal Meditasyon, geleneksel yoganın biraz değiştirilmiş bir şeklidir ve belirli bir dizi meditatif uygulamayı içerir. Transandantal Meditasyonda, meditasyon yaparken belirli bir mantrayı, bir Sanskritçe kelimeyi zihinsel olarak tekrarlarsınız.

Bu mantarlar, sizin yaşınız, cinsiyetiniz gibi değişkenlere göre size özel verilir.

Transandantal Meditasyonu Benim İçin Faydalı mı?

Transandantal Meditasyon maddi olarak zorlayabilir.  TM grubu ise bazı insanlar için “kült ” ya da “dini bir grup” yapısında görünebilir. Yeni başlayanlar için önerilmez.

Transandantal Meditasyon, sizi daha derin bir bilinç durumuna getiren basit ve öğrenmesi kolay bir tekniktir. Rahatlamanıza, daha iyi uyumanıza ve enerji seviyenizi artırmanıza yardımcı olmak için kullanılabilir.

Zen Meditasyonu

Zen, Budizm’in Çin-Japon geleneğine dayanan bir koludur. Zen uygulaması, bir yandan “zazen” adı verilen oturma meditasyonunu içerir. Zen, akışa ve günlük rutinlere odaklanmayı teşvik eder. Zen meditasyonunda, kişi tamamen akışa kendini bırakır ve o anki aktiviteye yoğun bir şekilde odaklanır, hiçbir şey düşünmeden.

İlginizi Çekebilir:  Üst Dudak Seğirmesi Neden Olur

Teknik açıdan bakıldığında, Zen meditasyonu, oturarak meditasyon yapma ve günlük yaşama yoğunlaşma pratiğine dayanır. Bu pratiğin hedefi, zihni sakinleştirmek ve “düşünce akışını” azaltmaktır.

Zen Meditasyonu Benim İçin Faydalı mı?

Zen meditasyonu, Budist ritüeller içerir ve geleneksel bir yaklaşıma sahiptir. Zen’de, oturuş pozisyonlarına özel bir önem verilir.

Metta Meditasyonu

Metta, “dostluk”, “arkadaşlık” veya “sevgi dolu nezaket” anlamına gelir. Metta meditasyonu, yani sevgi dolu nezaket meditasyonu, Budha tarafından öğretilmiş ve antik çağlardan beri süregelen eski meditasyon türlerinden biridir.

Metta meditasyonunun amacı, iyilik yapmaya dayanır. Bu meditasyon, Budizm’in felsefi özelliklerini de sergiler.

Metta meditasyonunda, sevgi dolu nezaket ifadeleri zihinsel olarak hem kendinize hem de diğer insanlara gönderilir. Bu pratiği, zorluk çeken bir kişiye olumlu imgeler ve olumlu zihinsel ifadeler göndermeye odaklanarak uygulanır.

Metta Meditasyonu Benim İçin Faydalı mı?

Şefkatin eksik olduğu toplumda metta meditasyonunun büyük faydaları olduğunu düşünüyorum. Metta Meditasyonu, fiziksel bedenden ziyade olumlu duygu ve düşüncelere odaklanan bir meditasyon şeklidir. Bir çeşit duygusal farkındalık meditasyonu olarak tanımlanmıştır.

Hayatın bir noktasında şefkat dolu meditasyonu denememiz gerekmekte. Bazen öfke, affetmekte zorluklar ve anlamsızlıklar bizi bunaltabilmektedir.   Düzenli olarak uygulandığında şefkat meditasyonu, katılıkların, kin, nefret gibi duyguların azaltılmasında etkili olur.

Metta meditasyonu, sevgi dolu şefkat ve merhamete odaklanan bir meditasyon şeklidir. Meditasyonun en güçlü biçimlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Qigong Meditasyonu

Telefonu bırakmanın, ofisten çıkmanın ve meditasyona başlamanın zamanı geldi.

Çigong, fiziksel egzersizler ve zihinsel eğitim içeren bir Çin uygulamasıdır. Bu egzersiz biçiminin artan enerji seviyeleri, azaltılmış stres ve daha iyi odaklanma gibi birçok faydası olduğu söylenmektedir.

Chi enerjisi evrendeki en güçlü güçlerden biridir ve binlerce yıldır sağlığı, esenliği ve performansı iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Çigong, bu hayat veren enerjiyi geliştirmek ve kullanmak için yapılan bir dizi egzersizi ifade eden bir terimdir. Meditasyonu uygulamalarının ayrılmaz bir parçası olarak içeren Taoizm’e kadar uzanabilir.

Qigong’un faydaları arasında iyileştirilmiş sağlık, esenlik ve performans yer alır.

bu yüzden popülaritesi son yıllarda artmıştır. Çigong, binlerce yıldır Çin kültürünün bir parçası olmuştur ve neden sağlığı ve refahı iyileştirebileceğini görmek kolaydır. Çigong ayrıca vücudun enerjisini uyarır ve öz farkındalığın oluşmasına yardımcı olur. Uygulama fiziksel acıya, zihinsel berraklığa yardımcı olabilir,

Daha fazla bilgi almak için :   Chi Kung Nasıl Yapılır?

Çigong meditasyonu, geleneksel bir Çin zihin ve beden gevşeme sanatıdır. Zihninizi, bedeninizi ve ruhunuzu rahatlatmanın en iyi yolu budur. Çigong, sağlıklı yaşamı ve stresten kurtulmayı teşvik eden bir Çin enerji egzersizi yöntemidir.

Mantra Meditasyonu

Mantra, zihinsel odağınızı korumak için tekrarladığınız bir kelimenin belirli bir hecesidir. Mantra meditasyonunda belirli “mantraları” düşünür, onları mırıldanırsınız ve tekrarlarsınız.

Mantralar, Taoist, Budist ve Hindu meditasyonlarında daha yüksek ruhsal güçlerle bağlantı kurmak için kullanılır.  Dinlerdeki Dualara benzetebiliriz. Yoga da sıkça kullanılan ve en bilinen mantralardan birisi ise “Omm” mantrasıdır.  Bir meditasyonda en az 100 kere tekrarlanmak kaygı ile mantra söylenir.

Mantra Meditasyonu Benim İçin Faydalı mı?

Mantraların, duaya benzer bir yanı vardır. Ve aynı zamanda manevi bir anlamı vardır. Her insan, aynı kelimeleri sıklıkla tekrar ederken sıkılabilmektedir. Bu tamamiyle size bağlıdır. Bazı insanlar ise özellikle “ses şifası” adı altında, mantralardan olumlu etkiler almıştır.

Yürüyüş Meditasyonu

Yürüme meditasyonu binlerce yıldır var olan bir uygulamadır. Bunun arkasındaki fikir, zihninizi vücudunuzun hareketine ve ürettiği düşüncelere odaklamaktır. Bu tür meditasyon stresi, kaygıyı, depresyonu azaltmaya ve odaklanma ve konsantrasyonu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Yürüyüş Meditasyonu Benim İçin Faydalı mı?

Yürüme meditasyonu da hareket etmeyi seven insanlar için bir şeydir. Özellikle zaman darlığı yaşayanlar, sürekli aktif işlerde olanlar ve kendilerine zaman ayıramayanlar için avantajlı olabilmektedir. Her zaman yaptığınız sabah yürüyüşünü meditasyon kıvamına getirebilirsiniz.

Yogada Meditasyonlar

Yoga, amacı beden ve zihin birliğini yaratmak olan bir Hint felsefi öğretisidir. Yogada çok sayıda farklı meditasyon türü, teknikleri ve uygulanış biçimi bulunmaktadır.  Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Çakra Meditasyonu: Vücudunuzdaki çakra adı verilen belirli enerji merkezlerine odaklandığınız bir meditasyondur. İmgeleme yöntemiyle çakralar zihinde canlandırılır.
  • Kundalini Meditasyonu: Kundalini enerjinizi hayata döndürmenize yardımcı olacak bir meditasyon. Kundalin enerjisi güçlü bir enerjidir ve blokajları açmak için hareket halindedir.
  • Tantra meditasyonları: Tantra daha çok ritüelleştirilmiş seks ile tanımlanır fakat bu Tantra’nın sadece küçük bir kısmıdır. Tantrada birçok farklı meditasyon vardır. Tantra’ya benzer şekilde Taoist ritüelleştirişmiş sekste bulunmaktadır.

Çakra ve kundalin meditasyonları hakkında daha fazla bilgiyi, bu konuda uzman olanlar ve öğreten yoga hocaları tarafından öğrenebilirsiniz.

Meditasyona nasıl yaparım diyorsanız, istiyor ama nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, bir kaç ipucu verelim.

Meditasyon Formu: Aradığınızı Bulun

Meditasyon keşfi sürecinde kendinizi zorlamayın. Yukarıda bahsedilen yöntemleri deneyerek size en çok hitap eden meditasyon biçimini bulmaya çalışın. Meditasyonun keyfini çıkarmanız ve anlamamanız önemlidir.

Başlangıçta, konsantrasyon meditasyonu yeni başlayanlar için daha kolay olabilir. Eğer hayal gücünüze güveniyorsanız, imgeleme meditasyonunu da deneyebilirsiniz. İmgeleme meditasyonu, aynı zamanda keyif verici bir süreçtir. İmgeleme yaparak, zihninizle farklı dünyalara seyahat edebilir ve kaygı veya stres gibi durumları hafifletebilirsiniz.

Meditasyon İçin Sessiz Bir Ortam Yaratın

Meditasyona başlamak için gerçekten ihtiyacınız olan tek şey sessiz bir ortamdır. Meditasyon sürecinize yardımcı olması için 5 ile 10 dakikalık alarmlar kurabilirsiniz. Konforlu bir ortamda, bir yastık yardımıyla meditasyon yapabilirsiniz.

Zen meditasyonunda duruşla ilgili olarak nispeten katı kurallar vardır. Ancak Taoist uygulamalar, oturuş konusunda daha esnektir. Meditasyon yapmak için dışarıdan bir objeye ihtiyaç duymazsınız.

Sessiz bir ortam yaratmak meditasyon için önemlidir. Dikkatinizin dağılmaması, meditasyonun faydalarını daha iyi elde etmenizi sağlar.

Yatarak Meditasyon Yapmanın Faydaları ve Zararları

Yatarak meditasyon yapmak, çoğu kişi için konforlu olabilir. Yatağa uzanırken, zaman hızlıca geçebilir ve belirli vücut ağrıları (sırt, kol, omurga) azalabilir.

Ancak vücudunuz, yatağı uykuya dalma zamanı ile ilişkilendirebilir. Yatağa uzandığınızda, vücudunuzun otomatik olarak rahatlayarak uykuya geçme olasılığı vardır. Özellikle yeni başlayanlar için, konsantrasyonları gelişene kadar yatarak meditasyon yapmalarını önermiyoruz.

Meditasyonda amaç uykuya dalma olmadığından, meditasyon esnasında uyanık ve rahat olmalıyız. Eğer aşırı derecede rahatlarsanız ve odağınızı kaybederseniz, meditasyon yapmak zorlaşabilir. İlk aşamalarda meditasyon yaparken uykuya dalmanızın sebebi genellikle budur.

Bu yüzden oturarak meditasyon yapmak, zamanla meditasyon pratiğinizi kolaylaştırabilir. İleri seviyelerde, uyku ve gevşeme meditasyonlarında yatarak meditasyon yapmakta sakınca yoktur.

Meditasyon Alışkanlığı Kazanabilmek İçin Tavsiyeler

Alışkanlık Kazanmak İçin Tekrar

Meditasyon bir sihirli değnek değildir. Meditasyonun hemen ardından coşkulu durumlar, sarhoşluk veya nirvana gibi deneyimler yaşamayacaksınız. Bu nedenle yanlış beklentilere kapılarak hayal kırıklığına uğramamalısınız.

Meditasyon, daha çok diş fırçalama alışkanlığına benzer. Bu alışkanlığın oturması ve meditasyonun yararlarını hissetmeye başlamak için belirli bir zaman ve süreklilik gerekmektedir. Meditasyonun faydaları genellikle dördüncü haftadan itibaren ve özellikle de sekizinci haftada belirginleşir.

Zamanla meditasyon alışkanlığı kazandıkça, meditasyonun sağlık üzerindeki olumlu etkisini gözlemleyebilirsiniz. Meditasyon yaptıkça, ödül döngüsü ve iç disiplin artacaktır.

İki Ay Boyunca İstikrarlı Meditasyon Yapın

Meditasyonu bir numaralı önceliğiniz yapın. Acil diye adlandırılan, bugün de es geçeyim dediğiniz durumları bir kenara bırakın. Tam iki ay boyunca her gün rehberli veya kendiniz belirlediğiniz meditasyon türlerinden birini yapın.

Meditasyon günah mı?

Meditasyon, gözlerimizi kapatarak ve düşüncelerin farkına varmaya, stres seviyesini azaltmaya çalışarak yaptığımız bir eylem. Sağlığımız ve öfke kontrolü için yaptığımız için, problem yaratması için bir sebep yoktur.

Meditasyon yaparken ağlamak

Meditasyondan dolayı değil, ağlama ihtiyacınız olduğu için ağlanıyor. Meditasyon sırasında içimizde sakladığımız travmalar, duygular gün yüzüne çıkabilir. Bunun için tetikle olmalıyız. Aynı şekilde Meditasyon yaparken korkmak sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bunlar genellikle meditasyondan kaynaklı değil, kendi yarattığımız korkulardır ve meditasyon daha çok açığa çıkartır.

Meditasyon Tehlikeli mi? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Depresyonda olanlar için.  Meditasyon, depresyon için bir kendi kendine terapi şekli değildir. Meditasyonda olumsuz duygu ve düşünceler daha da fazla ortaya çıkabilir. Terapistle birlikte yapmanız önerilir.
  • Saklı kalmış Travmalar. Meditasyon, çocuklukta veya kendimizden sakladığımız travmaları gün ışığa çıkartabilir. Bu gibi durumlarda meditasyon bir terapist yardımıyla yapılmalıdır.
  • Psikozlar. Bu durumda bir uzman eşliğinde yapılmalıdır.

Meditasyon tehlikeli değildir. Meditasyon üzerinde geliştirdiğimiz çarpıtılmış düşünceler daha tehlikelidir.

Her şeyde olduğu gibi meditasyon yapmayı saplantı haline getirmemek ve mucize olduğuna inanmamak lazım. Hayattan bir kaçış, gerçeği inkar etme, sorumlulukları reddetmek amacıyla kullanılmamalıdır.

Meditasyon Sırasında Uyumak Normal mi?

Meditasyona başlayan insanlar başlangıçta alışık olmadığı için uyuyabilir. Uzanarak meditasyon yapmak yerine oturarak yapmayı tercih edebilirsiniz. Meditasyonda ilerledikçe, meditasyon sırasında uyumak şikayeti daha da azalacaktır.

Meditasyon ve Duygusal Üzerinde Kontrol

Meditasyon yapan kadın

Bazı türde meditasyonlar self-imge dediğimiz kişinin kendini gördüğü benlik üzerinde olumlu etki yaratabilir. Kişiler kendilerini düşünür veya kurgularken çoğu zamanlar bir “imaj” üzerinden kurgular. Kendi görüntüsünü, davranışlarını kafasında bir resim olarak görür ve kişiliği bu imaj görüntüsünden etkilenir. Meditasyon kendimizi gördüğümüz bu imajı daha iyi hale getirmek üzerine zihnimizi eğitir.  Depresyon büyük oranda kendimizi gördüğümüz bu “kişisel imgenin” güçsüzleşmesi ve olumsuz olmasıyla da bağlantılı olabilmektedir.

Ölçüm sahası nispeten büyük 3,000 kişi ve üzeri olan araştırmada meditasyon yapan bireylerde depresif semptomlarda ve duygusal iyilik hallerinde olumlu etkisi olmuştur. Depresyona etki miktarı tek başına yeterli olmasa da, destekleyecek ve fayda sağlayacağı belli oluyor. (8)

Meditasyon yapmak nöronların daha iyi iletişim kurmasına ve dikkat üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Dalgınlık gibi dikkat sorunları üzerinde etkileri vardır. (10)

Meditasyonu ek faydaları

  • Gri alanı arttırır. Uzun süreli meditasyon ve yoganın yapanların beyinlerin farklı bölgelerinde gri madde hacminin ve/veya yoğunluğunun arttığını göstermiştir. Merkezi sinir sistemi boyunca yer alan gri madde, bireylerin hareket, hafıza ve zihinsel ve duygusal kontrol edebilmesini sağlar.
  • Aralıklı oruç tutmayı veya herhangi bir diyet programına uyum olasılığı arttırır.
  • İç disiplin sağlar. Nispeten sıkıcı gözüken bir eylemi istikrarlı bir şekilde yapmak bize güç verir.
  • Kortizol yani stres hormonunu azaltır. Böylece gün içerisinde daha sakin olabiliriz.
  • Bedensel farkındalığımız artar.
  • Odaklanmamız artar. Meditasyon yapan insanlar 5 dakika bile olsa gün içerisinde belirli bir eylem gerçekleştirir ve zihnini adapte eder.
  • Hayal gücü artar. Özellikle imgeleme meditasyonları, bize hayal ettirerek hayal gücümüzün gelişmesine katkıda bulunur.

Meditasyon için en az 4- 8 hafta arası zaman verin Meditasyon hemen etkisini gösteren bir mucize değildir. Meditasyon yapmak için günde 10 veya 20 dakika ayırıp, istikrarlı bir şekilde takip etmeliyiz.

Meditasyon için günde 10 dakika ayırmak yeterli. Bir çok insan meditasyonun saatlerce sürmesi gerektiğini düşünür. Yavaş adımlarla ama istikrarlı bir şekilde yapmak, hiç ilerlememekten iyidir. Gün içerisinde size uygun bir zaman diliminde her gün istikrarlı bir şekilde meditasyon yaparak güzel bir alışkanlık elde edebilirsiniz.

Nefes Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Nefes meditasyonu, derin bir dinlenme (uyku) durumuna erişmenize ve rahatlamanıza yardımcı olan bir meditasyon şeklidir. Nefes meditasyonunun amacı, tüm düşüncelerin, duyguların ve hareketlerin otomatik olarak uyumlu hale gelmesi için beyninizin vücudunuzla uyum içinde olduğu bir duruma ulaşmaktır. Nefes meditasyonu sadece uyku için değil her türlü stres için bir araç olarak kullanılabilir. Nefes meditasyonu anında, nefesinize odaklanıp düşünce akışını sakinleştirmeye çalışıyorsunuz.

Meditasyon Sırasında Görülenler Normal mi?

Gözlerimizi kapattığımızda ve uzun süre iç dünyamıza odaklandığımızda olası imgeler görmek mümkündür. Gözümüz kapatıldığında, enerjimiz büyük oranda iç dünyamıza kaymaktadır ve bu esnada beyin, dış dünyadan iç dünyaya enerjisini odaklamaktadır.

Yoga ve Meditasyon Farkı

Bütünsel bir uygulama olarak yoga, batıda yer edinmeye başlamıştır. Yüzyıllardır insan zihnini ve vücudunu iyileştirmek için kullanılmıştır. Temel amacı zihin, duygu ve beden dengesini yeniden sağlamaktır. Yoga, içerisinde esneme hareketleri, nefes ile birlikte meditasyonu da kapsamaktadır. Bunun dışında yoga meditasyona oranla, özellikle modern toplumda “esneklik kazanmak” veya “fit olmak” şeklinde bilinir. Esas olarak yoganın içerisinde meditasyon da bulunmaktadır. Asana duruşlarını sergilerken, şimdiki zamana odaklanıp meditasyon da yapabilirsiniz.

Meditasyon Sırasında Görülen Renkler

Bir çok insan, meditasyona başladığında bir takım renkler gördüğünü dile getirmektedir. Meditasyon sırasında, özellikle bahsettiğimiz odağımızın içe dönmesi sonucunda beynimizin çalışma şekli etkilenebilir. Kimileri için bu renkler rahatlatıcı ve meditasyonu kolaylaştırıcı etkidedir. Görsellere odaklanıp, meditasyonu daha derine indirebilirsiniz veya odağınızı başka bir şeye yönlendirebilirsiniz. Korku, genellikle başınıza kötü bir şey geleceği hakkında kendi kendinizi inandırmaktan dolayı oluşmaktadır.

Meditasyon Yaparken Kalp Çarpıntısı Normal mi?

Kalp çarpıntısının sebebi zihinsel düşüncelerinizdeki çarpıtmalardan kaynaklı olabilir. Karanlıktan korkma, bir şey tarafından izlendiği, gözleri kapattığında güvensiz hissetme gibi düşünceler etki ediyor olabilir. Bu tarz çarpıtmaları rahatlıkla bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle üstesinden gelebilirsiniz. Bunun yanında, eğer çarpıntı çok fazla oluyorsa, bu duygusal olarak sakladığınız bir şeyin, açığa çıkma ihtiyacı olduğundan kaynaklı da olabilir. Bu gibi durumlarda meditasyonu bir süre ara verip, süresini azaltmayı deneyin. Rehbersiz yapılan meditasyonlarda bu durum daha çok ortaya çıkmaktadır. Beynimiz, otomatik olarak kendi iç dünyasına fazla odaklanınca hafif bir stres yaratır. En kolay meditasyonlardan birisi de rehberli meditasyondur. Rehberli meditasyon deneyerek hem daha güvende hissedersiniz, hem de daha kolay adapte olursunuz.