Manuka Esansiyel Yağının sağlığa faydaları, kepek önleyici, böcek ısırıkları ve sokmalarına karşı panzehir, antibakteriyel, mantar önleyici, iltihap önleyici, antihistaminik, anti alerjik özelliklerine bağlanabilir. cicatrisant, sitofilaktik, deodorant ve gevşetici madde.

Önemli Bilgiler

  • Esansiyel Yağ Araştırmaları Dergisi’ne göre, bu yağın ana bileşenleri karyofillen, geraniol, pinen, humulen, linalool ve leptospermondur. Bu etmen maddeler antifungal özellikler ve antibakteriyel özellikler verir.
  • Araştırmalara göre Manuka yağının, çay ağacı yağından bile daha fazla antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. A & C ve E vitaminleri ve esansiyel yağ asitleri ve antioksidanların yüksek içeriği nedeniyle Manuka Yağı, derin kırışıklıklar ve çizgilerle mücadelede etkinlik gösterir. 
  • Manuka yağını doğrudan cilde uygulayabilir (bir damla yeterli olacaktır) veya hindistancevizi ve badem yağı gibi bir seyreltici taşıyıcı yağa ekleyebilirsiniz.

Manuka Esansiyel Yağının Sağlığa Faydaları

Neyse ki, tıbbi özelliklerini öğrenmek için herhangi bir ağaca tırmanmamıza gerek yok. Bunun yerine aşağıda verilen listeye bir göz atın.

  • Kepek önleyici: Kepek, kafa derisindeki nem ve yağ eksikliğinden, kafa derisi derisinin dejenerasyonundan ve enfeksiyonlardan kaynaklanır. Manuka yağı, bu nedenlerde size yardımcı olabilir. Saç derisindeki nem ve yağ dengesini koruyacak, kafa derisi derisinin dejenerasyonunu durduracak ve kafa derisindeki her türlü enfeksiyonla savaşacaktır. Banyo suyuna karıştırarak veya başka bir yağ ile karıştırıldığında başınıza masaj yaparak bu faydalara ulaşabilirsiniz.
  • Isırık ve Sokma Panzehiri: Bir böcek ısırığı veya zehirli bir sokma durumunda, bu yağı etkilenen bölgeye hızla uygulayın ve o noktadaki ağrıyı ve şişliği azalttığını ve durumun daha da kötüleşmeyeceğini göreceksiniz.
  • Antibakteriyel: Bu yağ, kolonda, üriner sistemde, solunum yollarında ve diğer hassas bölgelerde bakteriyel enfeksiyonlara yol açanlar gibi vücutta bakteri üremesini engellerken, aynı zamanda gerçek büyümeyi engellemezlerse bakteri saldırılarını engellemeye yardımcı olur. Manuka yağı, Oral Microbiology and Immunology’de yayınlanan bir araştırmaya göre antibakteriyel özellikleri nedeniyle oral patojenlerle mücadelede de etkilidir.
  • Deodorant: Manuka Yağı vücut kokusunu uzaklaştırır ve kokusu ferahlatıcı bir his yaratır. Bu, sıcak yazlar sırasında veya fiziksel aktiviteye katılırken vücut kokusuna karşı koymada çok etkilidir .

Mantar önleyici

Aynı kekik yağı ve çay ağacı yağı gibi, Manuka Yağı da bakteriyel enfeksiyonlarda olduğu gibi mantar enfeksiyonlarını da ortadan kaldırmada eşit derecede etkilidir. 

İlginizi Çekebilir:  Karınca Yumurtası Yağı Kullananlar - Tüy Azaltıyor Mu?

Antienflamatuvar

Manuka’nın Esansiyel Yağı, doğada anti-inflamatuardır. Hemen hemen her türden iltihapla savaşır; Bunun yanında soğuk algınlığından kaynaklanan burun veya solunum yollarından veya kan dolaşımına herhangi bir toksinin atılmasına kadar fayda sağlayabilir.

Ayrıca manuka yağı enfeksiyonlar da dahil olmak üzere başka herhangi bir nedenle iltihabı iyileştirir. 

2013 tarihli hayvan denekleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, manuka yağının cilde topikal uygulaması, enflamatuar sitokinlerin üretimini engelleyerek UV-B kaynaklı cilt iltihabını da korur.

Sakinleşmek İçin Aromaterapi

Manuka yağı depresyon, kaygı , öfke , stres, sinirsel rahatsızlıklar ve rahatsızlıklarla savaşarak rahatlama hissi verir. 

Bu aynı zamanda, kan basıncı en ufak bir endişe veya gerginlikte hızla yükselen ve böylece kalbin korunmasına yardımcı olan hipertansif insanlar için de iyidir .

Diğer Avantajlar

Bu yağın cilt üzerinde çeşitli etkileri vardır. Kaşıntıları, kızarıklıkları, cilt hastalıklarını, yaraları, kaşıntıyı ve ciltle ilgili diğer sorunları tedavi etmenin yanı sıra kas ve eklemlerdeki ağrıları azaltmak içinde kullanılabilir. 

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta atıfta bulunulan 2017 tarihli bir araştırma, manuka yağının cilt sivilcelerini de iyileştirebileceğini iddia ediyor.

Dikkat edilmesi gerekenler

Manuka yağı Toksik değildir, tahriş edici değildir ve hassaslaştırıcı değildir. Bununla birlikte, son derece güvenli olsalar bile, daima doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

  • Adaçayı
  • Karanfil
  • Lavanta
  • Sardunya
  • Hindistan Cevizi yağı
  • Çam
  • Biberiye

ve Ylang-Ylang uçucu yağlarıyla iyi uyum sağlar.

Çay Ağacı yağı ve Manuka yağı aynı mıdır?

Çay Ağacı ve Manuka, üç tür Okaliptüs esansiyel yağımıza çok benzer: kardeşten çok kuzen gibidirler.

Farkları nelerdir? kokuları. Çay Ağacı güçlü, otsu ve biraz şifalıdır. Manuka benzer niteliklere sahiptir ancak çiçeksi ve daha sıcak aromalıdır, daha yumuşak bir kokuya sahiptir. 

Manuka yağı saça iyi gelir mi?

Manuka esansiyel yağının nemlendirici faydaları, göze çarpan cildin ötesine geçer. Kurumuş saçları yenilemek ve kaşıntılı saç derisini rahatlatmak için Manuka’yı şampuanınızla birleştirin.

  • Nemlendirmeye bir adım önde başlayın: Şampuanınıza haftada bir 2 damla Manuka ekleyin. Saçları nazikçe ve iyice yıkayın ve masaj yapın.
  • Maske: Kurumuş saçları canlandırmak için Manuka ile maske yapılabilir. Birkaç damla Manuka esansiyel yağını hindistancevizi yağı ile karıştırın ve saç derisine masaj yapın. Maskeyi sıcak tutmak için saçı bir duş başlığıyla örtün. 15-30 dakika bekletin ve ardından her zamanki gibi şampuanlayın ve bakım yapın.