Glutatyon, hücrelerde üretilen bir antioksidandır ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Üç amino asitten oluşur: glutamin, glisin ve sistein. Glutatyon’un kanser, diyabet, depresyon ve diğer birçok hastalığın önlenmesinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.
Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azalabilir. Yaşla birlikte doğal olarak bu değerli antioksidanı kaybederiz.
Glutatyon Eksikliği Ne Gibi Problemler Yaratır?
Glutatyon, vücudumuzun hücreleri oksidatif stresten korumasına ve kronik hastalıkları önlemesine yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Genellikle vücudun ana antioksidanı olarak adlandırılır. Glutatyon eksikliği yaşadığımızda, vücudunuz serbest radikal hasarına daha duyarlı hale gelir ve yorgunluk, bir zamanlar toksik olan cilt, artan iltihaplanma ve beyin sisi gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.
Vücut tarafından doğal olarak üretilmesi yanında kapsül ve sıvı formda oral takviye olarak mevcuttur. Bununla birlikte, glutatyonun oral yoldan alınması, bazı koşullar için damar yoluyla alınması kadar etkili olmayabilir.
Glutatyonun Faydaları:
1- Oksidatif stresi azaltır
Oksidatif stres, yorgunluk, iltihaplanma ve bilişsel gerileme dahil olmak üzere birçok sağlık durumuyla ilişkilendirilmiştir. Ama çoğu insan bunun ne olduğunu bile bilmiyor.
Oksidatif stres, vücudunuz toksinleri detoksifiye edemediğinde ve ortadan kaldıramadığında ortaya çıkar. Bu süreç, hücrelerinizde diyabet, kalp hastalığı ve nörodejenerasyona yol açabilecek oksidatif hasara neden olur.
Bu süreç, hücrelerinizde diyabet, kalp hastalığı ve nörodejenerasyona yol açabilecek oksidatif hasara neden olur.
Glutatyon, oksidatif stresin önlenmesinde ve azaltılmasın rol oynayan bir antioksidandır. Glutatyon vücut tarafından üretilir ve karaciğer, beyin ve kaslarda yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Vücudun hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumayanın yanında, glutatyon ayrıca DNA onarımına da yardımcı olur.
Oksitatif Stresle Başka Hangi Takviyeler Kullanılmalıdır?
- Kurkumin: Kurkumin, zerdeçalda bulunan bir bileşendir. Araştırmalarda, kurkumin alan metabolik sendromlu kişilerin, plasebo alanlara kıyasla C-reaktif protein (CRP) ve malondialdehit inflamatuar belirteçlerinin düzeylerini önemli ölçüde azalttığını buldu. (kaynak) ek olarak, kurkuminin biyoyararlanımı (vücudunuzun bir maddeyi emme hızı) sınırlı olduğu için kurkumin kan dolaşımınıza zayıf bir şekilde emilir. Karabiberle kombine edilmesi biyolojik yararı arttır.
- Balık yağı: Bazı araştırmalar, DHA takviyesinin, plaseboya kıyasla oksitatif stres yaratan ve enfeksiyona sebep olan gösterge düzeylerini önemli ölçüde azaltabildiğini göstermektedir. Özellikle DHA’nın sitokin seviyelerini azaltarak bağırsak sağlığını destekleyen anti-inflamatuar etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Aynı şekilde krill yağı, balık yağına oranla daha fazla antioksidan özelliğe sahiptir.
- Resveratrol: Resveratrol, üzüm, yaban mersini ve mor kabuklu diğer meyvelerde bulunan bir antioksidandır. Ayrıca kırmızı şarapta, bitter çikolatada ve yer fıstığında bulunur. bir çalışmada, resveratrol takviyeleri, obezitesi olan kişilerde inflamatuar belirteçleri, trigliseritleri ve kan şekerini düşürmüştür. (kaynak)
- Spirulina: Spirulina, güçlü antioksidan etkileri olan bir mavi-yeşil alg türüdür. Çalışmalar iltihabı azalttığını, sağlıklı yaşlanmayı desteklediğini ve bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini göstermiştir.
- Bromelain: Bromelain, ananasta bulunan güçlü bir enzimdir. Bromelain, ananasınta yanma hissi bırakmasının nedenidir. Bununla birlikte, bazı potansiyel anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir
Oksidatif stres, vücudun, hücrelere zarar verebilecek reaktif nitrojen türleri (RNS) ve reaktif karboniller gibi reaktif oksijen türlerinin seviyesinin arttığı bir durumdur. Glutatyon, oksidatif stresin verdiği zararlı etkilerin azaltılmasında destek sağlar.
2- Karaciğer Yağlanması
Karaciğer yağlanması, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen ciddi bir durumdur. ABD ve Kanada’da karaciğer naklinin önde gelen nedenidir ve diyabet, obezite, kalp hastalığı ve kanser gibi diğer ciddi durumlarla bağlantılıdır. Aşırı alkol tüketimi ile bağlantılı olabildiği gibi, alkol tüketimi olmadan da meydana gelebilir.
Glutatyon, vücudun zararlı serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olan ve vücudun detoksifikasyon sisteminin önemli bir parçası olan doğal bir antioksidandır. Bir araştırmada, karaciğer hastalığı olan katılımcılara oral glutatyon verildi. Sonuç olarak, karaciğer fonksiyonlarında önemli bir iyileşme görüldü.(kaynak)
Karaciğer Sağlığını Korumak İçin Diğer Stratejiler
- Alkol tüketimine dikkat edin, alkol direk olarak beyin dahil karaciğer için toksiktir. Ayrıca alkol B1 tiamin vitaminin vücuttan atılmasını sağlar bu da anksiyet, kaygı, depresyon ve yorgunluk gibi belirtiler yaratır
- Peynir altı suyu proteini, glutatyon sentezinde ihtiyaç duyulan proteinleri ve glutamin gibi amino asitleri bulundurur. Whey protein glutatyon dahil bağışık sistemini destekler, güçlendirir ve kas oluşumunu sağlar. Peynir altı suyunda bulunan glutamin özellikle hassas bağırsak sendromunun azaltılasında ve bağırsak florasının desteklenmesinde etkendir.
- Mitokondriyi desteklemek karaciğer sağlığının arttırılmasında büyük önem taşır. Mitokondriyel rahatsızlıklar, bağışıklık sisteminin çökmesine, kronik enfeksiyona ve hücrelerde hasarlara sebep olur. Yeterli enerjiye ve kaynağa sahip olmayan hücreler zamanla ölür ve bu da hastalıkları beraberinde getirir. Mitokondriyi desteklemek için aralıklı oruç tutmak, düzenli antrenman, Koenzim Q10, Nefes egzersizleri(Favorim Wim Hof Nefes Egzersizi) ve olumlu felsefe edinmek büyük önem taşır.
3. İnsülin Seviyelerinde Denge
İnsülin direnciniz varsa, genel sağlığınız ve hayat kalitenizde bir düşme görülebilir.
Baylor Tıp Okulu’ndaki araştırmacılar, Yaşlılarda Glutatyon insülin üzerindeki rolunu araştırmak için, hayvan ve insan deneklerini içeren bir çalıma yaptılar. Sonuç, glutatyon yetersizliği olan deneklerde yağ miktarı daha fazla ve metabolizma daha düşük çıktı. (kaynak)
Yaşlı bireylerde Sistein ve Glisin, glutatyon üretiminde büyük faydalar sağlayan amino asitlerdendir. Peynir altı suyu proteini glutatyon üretimi açısında zengin amino aside sahitir. Bu nedenle glutatyon içeren proteinler açısından zengin bir diyet benimsemek sağlığınız üzerinde çarpıcı bir etkiye sahip olabilir.
Bilinenin aksine şeker hastalarının çoğunun şeker ve şekerlemeden vazgeçmek zorunda olduğunu biliyor muydunuz?
Glutatyon, bir antioksidan olmasının yanı sıra vücudunuzun şu süreçlerinde de rol oynar:
- Toksinlerin ve kansere neden olan ağır metallerin temizlenmesi
- DNA’nın doğal oluşumu ve onarımı
- Hormon benzeri etkilere sahip bir bileşik olan protein ve prostaglandin üretimi
- Enzimlerin aktivasyonu
- Glutatyon, besinlerin parçalanmasına ve bağışıklık tepkisi gibi önemli vücut süreçlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
İnsülin Direncine İyi Gelecek Statejiler:
- Bağırsak florasını optimize etmek: Araştırmalar, bağırsak florasında ve faydalı bakterilerde azalma vücutta inflamasyon yarattığı ve bu durum şeker hastalığı gibi metabolik rahatsızlıklar sebep olduğu bilinmektedir.
- Magnezyum tüketimini arttırmak: : Magnezyum, glikoz kullanımı ve insülin için gereklidir. magnezyum eksikliği olan insanlarda insülin direncine gelişme ihtimali daha fazladır.
- Şekerli Gıdalardan uzak durmak: Aşırı şekerli ve rafine besinler tüketmek ve sağlıksız omega-6 yağları vücutta enfeksiyon yaratmakta
- Bitkisel ekstratlar: Berberin ve Resveratrol takviyeleri özellikle tip 2 diyabetli artan insülin duyarlılığı kişilerde ile bağlantılıdır.
Glutatyon Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olur mu?
Glutatyon, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, doku inşası ve onarımında hayati öneme sahiptir. Vücudunuzu serbest radikallerin neden olduğu hücrelere zarar vermekten korumaya yardımcı olan önemli bir antioksidan görevi görür.
Uzun süreli glutatyon eksikliği semptomları arasında saç dökülmesine, bağışıklık sistemi, akciğer ve karaciğer fonksiyonlarının zayıflaması gibi semptomlar meydana gelebilir.
Glutatyon Kaynakları
Glutatyon, peynir-altı suyu, meyve ve sebzeler gibi belirli gıdalarda kolayca bulunur. Bunun dışında, Glutatyon, kükürt molekülleri içerir, bu nedenle kükürt oranı yüksek yiyecekler vücuttaki doğal üretimini artırmaya yardımcı olabilir
Glutatyon içeren besinler:
- Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve turpgillerden sebzeler
- Sarımsak ve Soğan gibi allium sebzeleri
- Yumurta
- Kuruyemişler ( Fındık )
- Baklagiller
- Tavuk gögsü gibi protein oranı yüksek gıdalar
Glutatyon vücutta hayati bir rol oynasa da, glutatyon sentezinde en önemli amino asitlerden birisi N-asetilsistein (NAC) diyebiliriz. Bunun yanında, bazı Whey proteinleri Sistein açısından zengindir.
İlginizi çekebilir: NAC Hakkında Detaylı Bilgi
Vücutta glutatyon arttırmak için kullanılabilecek bir diğer takviye ise deve dikeni diye geçen “milk thistle” dır.
Glutatyon birçok gıdada, özellikle meyve, sebze ve etlerde bulunur. Doğal yoldan, NAC ve Milk Thistle, glutatyon arttırmak için kullanabilecek takviyelerden biridir. Bunun dışında Glisin amino asidi, glutatyon sentezinde görev alır
Uykusuzluk, Glutatyon miktarını olumsuz etkiler. Gece yeterince dinlendiğimizden emin olmalıyız.
Damardan Glutatyon Nedir?
İntravenöz glutatyon, vücudun toksinlerden, metabolik atıklardan ve serbest radikallerden kurtulmasına yardımcı olan bir yöntemdir. Ayrıca hücrelerin stres karşısında daha dirençli olmasına yardımcı olur. Emilimi takviyelere oranla çok daha yüksektir.
Glutatyon seviyelerimi nasıl yükseltebilirim?
- Kükürtten Zengin Gıdalar Tüketin.
- NAC tüketin
- C vitamini Alın
- Deve Dikeni tüketin
- Peynir altı suyu proteini (Whey Proteini)
- D vitamini yükseltin
- Glutamin ve Glisin alın
- Zerdeçal tüketin
- Anti-inflamatuar beslenin
Glutatyon Yükseltmenin Sağladığı Diğer Faydalar:
- Glutatyon çok güçlü bir antioksidandır, kısmen vücuttaki her hücrede yüksek konsantrasyonlar bulunabilir. Glutatyon eksikliğinde hücreler kendini zararlı etmenlere karşı savunamaz ve beyin dahil organlarda ağır metaller birikir.
- Bazı araştırmalar glutatyonun kanserin ilerlemesini önlemede rolü olduğunu göstermektedir.
- Otizmli çocukların, nörotipik çocuklardan veya otizmi olmayanlardan daha düşük glutatyon seviyelerine sahip olduğuna dair bazı kanıtlar var. Bunun temel sebebi ise glutatyon beyin bariyerini koruyarak zararlı hücrelerin girişini engellemesidir. Eğer beyin bariyeri hasar görürse zararlı toksinler beyne girebilir ve glutatyon bu konuda koruyu etki sağlar
- Glutatyon beyinde birikip toksik etki yaratan glutamatın uzaklaştırır. Çok fazla glutamat, glutamat reseptörlerinin aşırı uyarılmasına neden olur ve hücredeki beyin hücrelerinin hasara ve hücre ölümüne neden olabilir.
- Glutatyon, C vitamini gibi diğer antioksidanların etkisini güçlendirir ve onları iltihapla mücadelede daha etkili hale getirir.
Glutatyonu arttırmak için glutatyon takviye almak yerine deve dikeni, N Asetil Sistein (NAC), Sülfür ağırlıklı beslenmek ve iyi uyku (melatonin) fayda sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir: NAC Faydaları Nelerdir ve Glutatyon Artışındaki Rolü
Yan Etkileri Nelerdir?
Glutatyon, nispeten yeni bir konudur ve bu nedenle araştırma eksiktir. Genel olarak glutatyon takviyeleri kullanmanın yan etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir.
Bununla birlikte, glutatyon takviyelerinin kullanımının bazı kişilerde kramp ve şişkinliğe neden olabileceğine dair endişeler var. Bazı durumlarda ise bireylerde döküntü gibi glutatyon takviyelerine alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu gibi durumlarda derhal kullanımı kesin ve en yakın uzmandan yardım alın.
Glutamin ile Glutatyon arasındaki fark Nedir?
Glutamin, protein metabolizması sırasında üretilen esansiyel olmayan bir amino asittir. Kas hücrelerinin sentezlenmesinden ve onarılmasından sorumludur. Glutamin takviyesinin bağışıklık fonksiyonunu iyileştirdiği, iltihapla savaştığı ve kanser gibi hastalıklara karşı koruduğu görülmüştür.
Glutatyon, hücresel metabolizma, detoksifikasyon ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan lipofilik bir antioksidandır. Glutatyon üretiminde, glutamin kullanılır.
Glutatyon Alerji Yapar mı?
Bazı insanlar, detoksifikasyon sırasında yan etkiler yaşayabilir. Baş ağrısı bunlara örnektir. Bunun yanında, glutatyon da dahil olmak üzere herhangi bir takviyenin alerji yapabilme ihtimali bulunmaktadır.
Glutatyon Cilde Faydalı mı?
Glutatyon, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından, kirliliğinden ve yaşlanmasından korumaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. Glutatyon faydaları arasında serbest radikallerle savaşmak, sağlıklı cilt ve saç için besin sağlamak ve genç canlılığı geri kazandırmak yer alır.
Glutatyon Uyku Kalitesini Arttır mı?
Glutatyon, stres, serbest radikaller ve yaşlanmanın etkileriyle savaşmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Ayrıca vücudun detoksifikasyon süreçlerinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle glutatyon takviyeleri genellikle uykuyu iyileştirmenin ve kilo vermeye yardımcı olmanın bir yolu olarak tanıtılır. Ancak bu yaşlanma karşıtı takviyenin gerçekten uyku kalitesi arttırdığı yönünde direk bir araştırma yoktur.
C vitaminiyle Glutatyon Birlikte Kullanılır mı?
Glutatyon ve C vitaminini birlikte almakta fayda var. C Vitamini ve Glutatyon vücutta sinerjik olarak çalışır. Her ikisi de benzer antioksidan özelliklere sahiptir.
Glutatyon Arttırmak için Hangi Takviye Kullanmalıyız ?
Takviye kullanarak Glutatyon arttırmak isteyenler için NAC ve Glisin kullanılması etkilidir. Araştırmalar, NAC tüketiminin glutatyon eksikliğini probleminin azaltıldığı görülüyor.