Glisin – Sağlıklı Beslenmenin Eksik Halkası

Glisin, enerji ve kas üretimi de dahil olmak üzere vücuttaki çeşitli işlevler için çok önemlidir. Ayrıca çeşitli ilaç ve takviyelerde kullanılır.

Glisin, vücudunuzun doku onarımı ve büyüme için ihtiyaç duyduğu proteinleri oluşturmak için kullandığı bir amino asittir. Hormonlar ve enzimler gibi önemli maddelerin üretilmesi de gereklidir.

Glisin, protein açısından zengin gıdalarda ve besin takviyesi olarak bulunan bir amino asittir. Glisin amino asidi, cildinizi, kemiklerinizi ve eklemlerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan kolajen üretiminde yer alır. Bunun yanında, Glisin, en önemli antioksidan olan glutatyon sentezinde kullanılır.

Hap Bilgiler

  • Glisin, merkezi sinir sisteminde, özellikle omurilik, beyin kökü ve retinada olmak üzere inhibitör (sinir iletişimini engelleyici) bir nörotransmiterdir.
  • Glisin, hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerde bulunan bir amino asittir. Ruhsal sağlığa etkisiyle bilinen Glisin bir nörotransmiter olarak tanımlanmıştır. Araştırmalar, glisinin beyin üzerindeki sakinleştirici etkisi ve vücut sıcaklığınızı düşürme yeteneği sayesinde iyi uykuyu teşvik ederek vücudunuzun strese karşı direncini artırabileceğini düşündürmektedir.
  • Glisin glutatyon üretimini arttır, bu da vücudun bağışıklık sistemi destekler.
  • Kolajende büyük miktarda glisin bulunmaktadır. Günümüzde gıdalarında glisin eksik alabilme ihtimalimiz vardır.

Glisin Kolajen ve hemoglobin sentezi gibi çeşitli biyolojik süreçlerde rol oynar.

İşte Glisinin Faydaları

1- Antioksidan

Glisin, bazı hücrelerin korunması için antioksidan özellikler sergiler

Oksidatif stres, hücrelerin işleyişine zarar veren bir durumdur. Glisin, birçok hastalığın altında yattığı düşünülen serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasara karşı hücrelerinizi korumaya yardımcı olur. Glisin, glutatyon için gerekli olan üç amino asitten biridir. (kaynak)

Yeterli glisin olmadan vücudunuz daha az glutatyon eksikliği oluşabilir. Bunun sonucu, hücreler çevresel hasarlara karşı kendini onaramaz.

Glutatyon, bizi hastalıktan korumaya yardımcı olan doğal bir bileşiktir, ancak yaşlandıkça vücudumuzun doğal glutatyon üretimi azalır. Bu bizi zatürre ve diğer solunum problemleri gibi çeşitli farklı sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Böcek ilaçlarından korunmada Glisin amino asidinin faydaları da vardır. Glisin tozunun kullanılması, glifosatı(tarım ilacı) koruyup dokularınızdan uzaklaştırabilir.

İlginizi çekebilir: Glutatyon Rehberi

Glisin, vücudunuzun hücre hasarına karşı koruyan önemli bir antioksidan olan glutatyon yapmasına yardımcı olabilecek bir amino asit türüdür. Glutatyon, hücrelerin sağlığını korumak ve onları hasardan korumak için savaşta güçlü bir silahtır.

2- Kreatin Sentezi

Kreatin, kas kütlesini ve gücünü arttırdığı için sporcular için en popüler takviyelerden biridir. Araştırmalar, kreatinin hücresel mitokondriyi ve enerji arttırdığı, beyin sağlığını desteklediği ve yaşlılarda kas kaybını azalttığını göstermektedir.

İlginizi Çekebilir:  Ceftinex 600 Mg Kullananlar Yorumları - Sinüs Enfeksiyonları

Bu noktada: Glisin, vücudunuzun kreatin için kullanılan arjininle birlikte üç amino asitten biridir. Güzel bir antrenmanla desteklendiğinde kreatin takviyesinin kas boyutunu, gücünü ve gücünü arttırdığı gösterilmiştir.

Kreatin, bahsettiğimiz Beyin fonksiyonu, Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik durumlar üzerindeki yararlı etkileri için de incelenmiştir.

Glisin, kreatin sentezinde önemli rol oynar. Kreatin ise hücresel enerjiyi arttırıp, beyin sağlığı ve öğrenmeyi destekleyen hipokampüs bölgesine daha fazla enerji gitmesini sağlar.

3- Cilt için

Cilt sağlığı, genel sağlığımız hakkında bize ipuçları verir. Bir çok insan, kirliliğe, bozulmuş kozmetiklere ve sert temizleyicilere her gün maruz kaldığında cildinize dışardan zarar vermektedir.

Herkesin farklı cilt tipleri olsa da, sağlıklı görünen ve ışıldayan bir cilt için hepimiz aynı arzuya sahibiz. Bunu başarmanın tek yolu cildinize iyi bakmaktır. Bunu en iyi cildinizi içerden besleyerek sağlayabilirsiniz.

Cilt sağlığı akla gelince bir çoğumuz “Kolajen” adını duymuştur. Kollajen, yüksek miktarda Glisin içeren yapısal bir proteindir ve kollajendeki her üç ila dördüncü amino asit glisindir. Glisin ayrıca jelatin içinde bulunur.

Kolajen sadece cilt sağlığı değil ayrıca bağ dokusunu desteklemek, kaslara ve organlara destek sağlamak ve cilt için yapı sağlamak gibi çeşitli işlevlere sahiptir.

Kolajen vücudunuzdaki en bol proteindir. Kaslarınız, cildiniz, kıkırdaklarınız, kanınız, kemikleriniz ve bağlarınız için güç sağlar.

4- Uyku Kalitesi

Uykusuzluk, birçok insanın mücadele ettiği çok sinir bozucu ve yaygın bir sorundur. Ruh halini, hafızayı, üretkenliği ve yaşam kalitesini etkiler.

Uykusuzluğun kişiden kişiye değişen birçok nedeni vardır. Kaygı, stres, sağlık veya yaşamdaki çok fazla sorumlulukla ilişkilendirilebilir. Bunun dışında uykusuzluk, beynin yeterli uyku hormonu olan melatonin üretememesinden kaynaklanan bir sorunda olabilir.

Glisin, beyniniz üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Melatonin hormonu, vücut ısısı düştüğü zaman daha iyi salgılanmaktadır. Glisin, vücut sıcaklığınızı düşürerek uykuya dalmanıza ve uykuda kalmanıza yardımcı olabilir (kaynak)

Uyku kalitesini belirleyen bazı metrikler vardır. Derin uyku için “REM” ve “NREM” seviyelerinde yeterli vakit geçirilmesi gerekmektedir. Delta beyin dalgasının olduğu, nREM uyku da, vücut büyüme hormonu gibi önemli hormonlar salgılar. Bu hormon, sağlığımız, cildimiz ve daha genç görünmemiz için önemli olan bir hormondur.

Uyku sorunları olan kişilerde yapılan araştırmalar, yatmadan önce 3 gram glisin almanın uykuya dalma süresini azalttığını ve uyku kalitesini artırdığını belirtiliyor. Bunun yanında gündüz yorgunluğu üzerinde azalma sağlıyor. (kaynak)

Glisin, ruh halini yükseltmeye, uykuyu iyileştirmeye ve hafızayı ve düşünmeyi geliştirmeye yardımcı olan “iyi hissetme” hormonu olan serotonin üretimini uyarır 

5- Kalp Sağlığı

Glisinin kalp sağlığını korunmasında fayda sağlayabilir. Damarların sertleşmesi ve daralması ile bağlantılı bileşiğin birikmesini önler (kaynak).

İlginizi Çekebilir:  Forziga 10 mg Kullananlar Yorumları - Kan Şekeri

Bunun yanında Glisin, kan dolaşımını arttırıp, yüksek tansiyondan koruyan “Nitrik Oksit” sentezinde kullanılır. (kaynak) Nitrik oksit ayrıca protein sentezini kaslara giden oksijen miktarını arttırır.

Gözlemsel araştırmada, yüksek glisin tüketimi gerçekleştirilen bireylerde kalp hastalığı riskinin daha düşük olduğu görülmüş. (kaynak)

Şekere Dikkat

Günümüzde yüksek şekerli ürünler tüketmek adeta moda oldu. Yüksek şekerli diyetle beslenen hayvan deneklerinde glisinin kalp hastalığının çeşitli risk faktörlerini azalttığı görülmüş.(kaynak)

Yüksek şekerli beslenmek diyabet, tansiyon ve göbek çevresinde aşırı yağlanma gibi problemler yarattığını unutmayın.

Araştırmalar olsa da, glisin tamamiyle kalp salığını destekler demek için, gözlemler araştırmalar yerine klinik araştırmalara ihtiyaç vardır.

Gözlemsel araştırmalar, Glisinin kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalıklarını önlemede yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.

6- Depresyona Karşı

Depresyondayken hayatınız karanlık ve olumsuz düşüncelerle dolu olur. Bazen, ezici karanlığın ardındaki ışığı görmek zordur ve vücudumuzda genelde yorgun, bitkin ve halsizdir. Depresyonun sebebi kesin olarak belli değildir ve tek bir tedavi yöntemi yoktur.

Bir çok insan, depresyonun sebebini dışarı da arar. Bugün bilim, depresyonun ile mücadelede bedensel sağlığımızdan bahsetmektedir. Beyin kimyasalları ve sağlığımız depresyon üzerinde çok büyük etkisi vardır.

Glisin, ruh halini yükseltmeye, uykuyu kalitesi, hafıza ve bilişi (yani öğrenme, tanıma ve anlama ile ilgili zihinsel süreç) yardımcı olan hormonları çalıştırır. Bu, adını sıklıkla duyduğumuz”iyi hissetme” hormonu olan serotonin üretimini uyarır. Serotonin, 5-HTP’ye dönüşür ve son olarak Melatonin hormonuna dönüşerek uyku kalitemizi de arttırır.

Glisin, NMDA receptörüne bağlanarak aynı zamanda kaygıyı azaltır.

Kolajen Büyük Oranda Glisin İçerir

Kollajenin yapısı ortalama olarak %33’ü glisinden oluşur. Ayrıca kolajen proteini tüketerek glisin alımınızı artırabilirsiniz. Bunun yanında, Glisin diğer amino asitlerle “mücadele” halinde olduğu için, tek başına almaya oranla bir miktar emiliminde kayıp yaşanabilir.

Kollajen Türleri

Birçok farklı kolajen türü bilimsel olarak tanımlanmış olsa da, vücudunuzdaki kolajenlerin çoğu aşağıdaki beş kategoriye ayrılır: 

  • Tip I – En bol tip olan Tip 1, kemikleriniz, tendonlarınız ve organlarınız dahil olmak üzere vücudunuzda bulunan kolajenin %90’ını oluşturur. Takviyelerde Tip I kollajen ineklerden, domuzlardan, tavuktan ve/veya balıktan elde edilebilir.
  • Tip II – Bu, kıkırdağın birincil bileşenidir. Tip II kolajen takviyeleri tipik olarak kümes hayvanlarından elde edilir.
  • Tip III – Kemik, tendon, kıkırdak ve bağ dokularında bulunan lifli proteindir. Tip 3 içeren takviyeler dana, tavuk ve/veya balıktan elde edilebilir. Kemik kırıklarında faydalı olduğu belirtilmektedir.
  • Tip IV – Bu kolajen epitel hücrelerinin bağ dokularında bulunur.
  • Tip V – Bu, saçınızda ve tırnaklarınızda bulunan kolajendir.

Kollajen takviyeleri hidrolize edilmemiş (denatüre edilmemiş) veya hidrolize edilmiş (denatüre edilmiş) olabilir. Hidrolizasyon, molekülleri daha küçük parçalara ayıran ve böylece bağırsak emilimini artıran bir işleme tekniğini ifade eder. 

  • Kolajen takviyesinin, yaşlı kadınların dermisinde cilt elastikiyetini, hidrasyonu ve kolajen yoğunluğunu arttırdığı gösterilmiştir.
  • Kollajen ayrıca eklem ağrısını azaltmaya, yara iyileşmesini iyileştirmeye, kan basıncını iyileştirmeye ve kardiyovasküler hasarı azaltmaya, glikoz toleransını iyileştirmeye, kemikleri güçlendirmeye ve osteoporozu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir:  Metrin Krem Kullananlar ve Yorumları

Eklem ağrısı ve cilt sağlığını desteklemekte yüksek antioksidanlı ve anti-inflamatuar beslenmek büyük önem taşımaktadır. Glisin, glutatyon arttırıp antioksidan etki yarattığını öğrenmiştik, bunun dışında bilmeniz gereken en güçlü antioksidan özelliklere sahip olan karotenoidler likopen, lutein, astaksantin ve β-karotendi

Glisin Hangi Besinlerde Bulunur?

Glisin, insanların et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünleri gibi gıdalarda bulabilecekleri bir amino asittir. Ayrıca ıspanak ve fasulye gibi birçok sebzede bulunur. Bunun yanında Glisin kolajen içeren gıdalar ve kolajen takviyelerinde yüksek oranda bulunur.

Glisin Ne Zaman Kullanılır?

Glisin, proteinin yapı taşıdır. DNA, RNA ve kas kasılmalarının oluşumunda kullanılır. Glisin ayrıca sağlıklı bir su dengesinin korunmasına ve kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur. Pek çok takviye, protein sentez sürecini desteklemeye yardımcı olmak için glisin içerir. Akşam saatlerinde, özellikle uyumadan önce alınan Glisin, uyku kalitesinin arttırılmasında fayda sağlar.

Sonuç olarak

İnsan vücudunun gün boyunca optimal performans gösterebilmesi ve vücut ısısını ayarlayabilmesi için çeşitli gıdalara, vitaminlere ve minerallere ihtiyacı vardır. Bunlardan birisi de glisindir.

Anksiyete, depresyon ve uykusuzluk için bize sunulan formüller bizim için pahalı olabilir, ancak harcadığınız zamana değecek alternatifler var.

Bunlar sağlıklı beslenmek, spor yapmak, meditasyon vb. Bunun yanında, hayat kalitesini arttırmak ve uyku kalitesini güçlendirmek için glisin açısından zengin gıdalar tüketebilir veya glisin takviyesi alabilirsiniz.

Magnezyum ile Glisin Birlikte Alınır Mı?

Magnezyum ve glisin, vücutta sağlıklı işleyişin ayrılmaz bir parçası olan bileşendir. Birlikte genel sağlığı, özellikle de uyku kalitesini destekler. Ayrıca konsantrasyon ve zihinsel performansa yardımcı olurlar. Aslında, bazı insanlar bu iki takviyeyi birlikte almanın magnezyum seviyelerinde önemli bir artışa ve ayrıca glisin sayesinde de sakinleşmeye yardımcı olduğunu dile getirmektedir.

Glisin ve Kolajen Aynı Şey midir?

Glisin amino asit, kolajen de protein türüdür. Vücutta bulunurlar ve genellikle farklı nedenlerle kullanılırlar. Kolajenin içerisinde glisin amino asidi bulunmaktadır. İkisinin görevleri farklıdır ama kolajen günlük glisin amino asidi ihtiyacını destekler.

Magnezyum Glisinat Daha mı iyi?

Magnezyum Glisinat, vücudun magnezyum ihtiyacını hedefleyen ve aynı zamanda glisinin faydalarını sağlayan bir takviyedir. Magnezyum Glisinat yüksek bir biyoyararlanıma sahiptir, yani vücut onu kolayca ve hızlı bir şekilde emer, bu da onu magnezyumdan yararlanmak isteyenler için uygun kılar. Kaygı ve uyku bozukluklarında magnezyum glisinat önerilir.

Glisin beyin için faydalı mıdır?

Klinik araştırmalar gelince, bazı kanıtlar glisinin öğrenme ve hafıza, dikkat işleme, denge kontrolü, duyguların düzenlenmesi (NMDA) ve beyindeki genel bağlantının bir kısmı dahil olmak üzere bir dizi önemli bilişsel işlevi etkileyebileceğini düşündürmektedir.

Kollajende Ne Kadar Glisin Var?

Glisin, insan vücudunun işleyişi için çok önemli olan “temel” amino asitlerden biridir. Kolajenin bir öncüsüdür ve ortalama olarak kolajenin %33’ü glisin içermektedir.