Araştırmalar, bazı vitaminlerin cilt sağlığında önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Çoğu durumda, bu vitaminler, bir kişi onları doğrudan cilde uyguladığında en etkilidir. Vitamin ve besin eksikliklerinden berrak sağlıklı, dengeli bir diyetin ardından genel sağlığı artırarak cilt sağlığını iyileştirebilir.

Cilt bakımı ve takviyesi üreticileri, doğru vitaminin cilt sağlığında devrim yaratabileceğini, yaşlanmayla mücadele edebileceğini ve akneyi iyileştirebileceğini iddia etmekte hızlıdır .

Bununla birlikte, vitaminler devrim niteliğinde değildir. Bunlar doğal olarak meydana gelen insan vücudunun normal şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu maddelerdir.

Bu nedenle, vitaminlerin cilt sağlığını etkilemesinin ana yolu, vücudun genel olarak sağlıklı kalmasını sağlamaktır.

  • Deri vücuttaki en büyük organdır. İşlevlerini (diğerlerinin yanı sıra koruyucu, savunma, endokrin ve hassas) yerine getirebilmesi için yeterli besin ve vitamin alımına ihtiyacınız olacaktır.
  • Cilt vitaminleri, doğrudan cilde uygulandığında antioksidan, leke önleyici ve kolajen uyarıcı etkilere sahip olabilir. Ek olarak alındığında, bu organı etkileyebilecek beslenme eksikliklerinin önlenmesine yardımcı olurlar.

E vitamini

C vitamini gibi, E vitamini de serbest radikallerin neden olduğu yaşlanmayı yavaşlatabilen bir antioksidandır.

E vitamini takviyelerinin cilt yaşlanmasını yavaşlatabileceğini, ancak araştırma kesin değil. (kaynak) E vitamini, Tohumlar, kabuklu yemişler, ıspanak , mango ve mısırda bolca bulunur.

2015 yılında yapılan bir inceleme, bazı çalışmalarda E vitamininin yara izini önlediğini, ancak diğer çalışmalarda E vitamininin ya işe yaramadığını ya da yara izlerini daha da kötüleştirdiğini buldu. (kaynak)

Ayrıca, 2010 yılında yapılan bir araştırma, topikal D vitamini ve E vitamini kreminin uygulanmasının atopik dermatite yardımcı olabileceğini buldu.(kaynak)

Bazı E vitamini, özellikle C vitamini ve çinko ile birlikte yara iyileşmesine yardımcı olabilir. Akne ve bası yaralarının tedavisine de yardımcı olabilir. (kaynak)

Yüksek miktarda E vitamini alımı çok tehlikeli kanamalara (beyin kanamaları) yol açabilir. Bu sorun, sigara içenler ve günlük aspirin alan kişiler arasında daha yaygın olabilir.

D vitamini

D vitamini cilt hücre metabolizmasını destekler, cildin büyümesine ve kendini onarmasına yardımcı olur. Bu nedenle, yetersiz D vitamini seviyeleri cilt problemlerini tetikleyebilir. 

D vitamini ayrıca kronik inflamasyona da yardımcı olabilir. Enflamasyon cilt tahrişine, bazı akne türlerine ve egzamaya neden olabilir. 

Aslında, 2010’da yapılan bir araştırma, D ve E vitaminleri içeren bir kremin kullanılmasının atopik dermatite yardımcı olabileceğini buldu.(kaynak)

C vitamini

C vitamini bir antioksidandır . Bu, serbest radikal kaynaklı oksidatif hasarı azalttığını biliyoruz.

Çoğu araştırma, oksidatif hasarın cilt yaşlanması da dahil olmak üzere yaşlanmada önemli bir rol oynadığını öne sürüyor.

Teorik olarak bu, C vitamini takviyelerinin cilt sağlığını iyileştirebileceği ve cilt yaşlanma sürecini yavaşlatabileceği anlamına gelebilir. Bununla birlikte, bu iddiayı destekleyecek araştırmalar değişiklik göstermektedir .

Çoğu çalışma, C vitamini ile ilişkili çok az fayda bulmuştur.2010 çalışmasına C vitamininin güneşe bağlı cilt yaşlanmasını yavaşlatabileceğini öne sürüyor. (kaynak)

  • Güneşe bağlı cilt yaşlanmasında Astaksantin büyük faydalar sağlamaktadır. Bilmeyenler için: Astaksantin: En Güçlü Antioksidan
  • Topikal C vitaminini doğrudan cilde uygulamak, cildin daha genç ve parlak görünmesine yardımcı olarak esnekliği artırabilir. C vitamini serumları ayrıca kolajen üretimini uyararak güneşin zararlı etkileriyle savaşabilir.
  • C vitamini de etkili bir cilt nemlendiricisi olabilir. 2012’de yapılan bir araştırma , C vitamini içeren formüllerin, uygulamadan sonra en az 3 saat boyunca hem cilt nemini hem de pürüzsüzlüğünü iyileştirdiğini buldu. (kaynak)

Çoğu multivitamin C vitamini içerir ve aynı zamanda brokoli, biber ve kabak da dahil olmak üzere çoğu sebzenin yanı sıra birçok turunçgilde de mevcuttur .

B-kompleks vitaminleri

B kompleksi vitamini cilt sağlığını iyileştirebilir. 

B vitamini kompleksi takviyelerinin rolüne ilişkin araştırmalar, sonuçsuz olsa da umut vericidir. 2018 çalışması B vitamininin vücudun sağlıklı yeni cilt hücreleri üretmesine yardımcı olabileceğini buldu. (kaynak)

Pek çok araştırma, B-kompleks vitaminlerinin insanlar tarafından doğrudan cilde uygulandığında en etkili olduğunu öne sürse de, tüm araştırmalar bu tür faydaları bulmamıştır.

  • B-3 vitamini veya niasinamid, cilt yaşlanmasının bazı belirtilerine yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, yaşlılık lekelerinin ve diğer cilt rengi bozulmalarının görünümünü azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir
  • Bazı kadınlar folik asit içeren doğum öncesi vitaminleri aldıklarında ciltlerinde ve saçlarında iyileşme olduğunu bildirmiştir .
  • Araştırmacılar, folik asit ve kreatin içeren bir kremin kolajen gen ifadesini ve kolajen lif yoğunluğunu desteklediğini buldu. Kolajen yaşla birlikte azalma eğilimindedir, bu da kırışıklıklara ve sarkık cilde neden olur.
  • Vitamin B-5 veya pantotenik asit, hem akne hem de cilt yaşlanmasına yardımcı olabilir. (kaynak) 2014’te yapılan bir araştırma, 12 hafta boyunca B-5 diyet takviyesi alan kişilerin akne ve cilt iltihabında önemli azalmalar gördüğünü buldu .
İlginizi Çekebilir:  Cilt ve Hücre Sağlığı E vitamin Önemli mi Yoksa Tırt mı?

Bir 2010 çalışması, B-5 ​​ve B-3 vitaminlerini içeren bir cilt kreminin etkilerini inceledi. Krem, 6 hafta içinde cilt tonunu ve dokusunu iyileştirdi. Ayrıca yaşlılık lekeleri ve hiperpigmentasyon ile yardımcı oldu. (kaynak)

A vitamini

Havuç hepimizin bildiği A vitamini kaynaklarındandır.

Birçok multivitamin, önerilen günlük A vitamini alımının yüzde 100’ünü veya daha fazlasını içerir.

Retinol, tretinoin, izotretinoin ve benzeri kimyasallar dahil olmak üzere retinoidler, A vitamininin üretilmiş formlarıdır.

Bu ürünler, doğrudan cilde uygulanacak kremler ve serumlar halinde gelir. Birçok çalışma, retinoidlerin cilt sağlığı için faydalarını desteklemektedir.

Retinoidler hücre devir hızını arttırır. Bu, cildin dokusunu ve tonunu iyileştirebilir, donuk ve cansız cildi eksfoliye edebilir, akneyle savaşabilir ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilir.

  • Retinoidler cildin güneşe duyarlılığını artırabilir. Bu nedenle, retinoid kullanırken ve birkaç hafta sonrasında güneş koruyucu kullanmak hayati önem taşır. Retinoidler de kuruyabilir, bu nedenle insanlar kaliteli bir nemlendirici kullanmalı ve yavaş başlamalıdır.
  • Yatmadan önce haftada bir veya iki kez retinoid uygulamayı deneyin, ardından kullanım sıklığını kademeli olarak günde bir kez artırın.

İlginizi çekebilir: A Vitaminin Faydalarını Duyunca Şaşıracaksınız

Cildimin ihtiyacı olan vitaminleri hangi besinler sağlar?

Parlayan bir cilde nasıl sahip olursunuz? Cevap “söylemesi kolay”.

  • Toksisiteden (tütün, alkol ve diğer uyuşturucular), kirli ortamlardan kaçının ve sağlıklı beslenin. 

Bunlar, en iyi cilt bakımını almanızı sağlamak için en iyi adımlardır. Fakat “cilt için sağlıklı gıda” hakkında konuştuğumuzda tam olarak ne demek istiyoruz?

Uzmanlara göre, kilo vermek (kalorisi ve besin değeri düşük) ve daha sağlıklı bir diyeti tercih etmek için şok diyetlerden kaçınılmalıdır. 

Genel olarak, gerçek bir Aralıklı oruç, Keto diyeti ve Akdeniz diyetini (veya benzer rejimleri) takip etmek cilt bakımı için yeterli olacaktır. Bazı ürünler cildimiz için faydalı olan vitaminler açısından özellikle zengindir

  • Taze sebze ve meyveler C vitamini açısından çok zengindir. Turunçgiller, kuş üzümü, maydanoz ve biber, gerçek askorbik asit “kaynaklarıdır”. Bu yiyecekler (ve diğer taze meyve ve sebzeler), cildi güneş radyasyonunun daha zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur.
  • Ek olarak, turuncu renkli meyve ve sebzeler , tek başına büyük bir antioksidan aktiviteye sahip olan A vitamininin öncüsü olan beta-karoten içerir. Kırmızı havuç ve papaya, beta karoten etkilerini artırabilen ve serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarını azaltabilen bir antioksidan olan likopen açısından da zengindir .
  • Bitkisel ayçiçeği zeytinyağı , cildimizdeki kolajen liflerinin hızlandırılmış yıkımını engelleyebilecek E vitamini kaynaklarıdır. Her iki besinin etkilerini artırmak için bunları C vitamini açısından zengin ürünlerle birleştirin.
  • Balık bize D vitamini sağlar. Bu besin maddesini yumurta sarısı ve güçlendirilmiş ürünlerde de (süt ürünleri, meyve suları ve tahıllar) bulabiliriz. Bu besinin cilt üzerindeki etkisi iyi anlaşılmasa da, her şeyin sağlıklı D vitamini düzeylerini korumanın erken cilt yaşlanmasını önleyebileceğini gösterdiğini unutmayın.