Triphala: Bu Bitkisel Karışımın Faydalarını Keşfedin

Triphala faydaları
Triphalanın strese maruz kalan sıçanlarda “adaptojenik aktiviteye” sahip olduğunu bulunmuştur.

Triphala, binlerce yıl önce Hindistan’da ortaya çıkan bir şifa sistemi olan Ayurveda’da uzun süredir kullanılmaktadır. Günümüzde birçok sağlık sorununu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Yine de, araştırmacılar henüz faydalarını bilimsel olarak kanıtlamadı.

Triphala, Sanskritçe’de üç meyve anlamına gelir:

  • Amla (Emblica officinalis), bir Hint frenk üzümü türüdür.
  • Behada (Terminalia bellerica)
  • Harada (terminal chebula) veya myrobalan

Ayurveda tıbbında vücudun üç tür enerjisi veya doshası vardır. Uygulayıcılar, üç doshayı iyileştirmenin ve dengelemenin bir kişinin optimal sağlığa ulaşmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. Bazıları, triphala’daki bileşenlerin üç doshayı da desteklediğine inanıyor. (kaynak)

Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma , triphalanın bu ülserlerin şiddetini azalttığını ve midedeki sağlıklı enzimlerin yenilenmesine yardımcı olduğunu buldu. (kaynak)

Özellikler ve avantajlar

  • Kilo Kaybı: 2012 yılında Sağlık ve Tıpta Alternatif Tedaviler üzerine yapılan bir araştırmaya göre , yüksek yağlı bir diyetle beslenen ve günlük Triphala dozu reçete edilen fareler daha düşüktü. (kaynak)
  • Diş Sorunları: Bir takım küçük çaplı araştırmalarda, Triphala’nın diş sağlığına fayda sağlayabilecek anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Yine de bu etkiler insanlarda o kadar güçlü görünmüyor. Journal of Periodontology’de 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 60 gün boyunca günde iki kez Triphala gargarası reçete edilen yetişkinlerde, plasebo verilenlere göre daha az oral plak, oral bakteri ve diş eti iltihabı görüldü 
  • Bağırsak mikrobiyotasını iyileştirir: Aryuvedik tıbbında hastalığın sindirim sisteminde başladığı yaygın olarak bilinmekte ve mikrobiyotayı incelemeye olan ilgi , Batı’da olduğu gibi son yıllarda yayılmıştır.
  • Adaptojenik etki: Bu bağlamda, Triphala Rhodiola Rosea (ayurveda’da kullanılan başka bir bitki) gibi çalışır, yani stres seviyelerini azaltır.
İlginizi Çekebilir:  Kulak Cihazı Bakımı Nasıl Yapılır?

Araştırmanın çoğu küçük ölçeklidir ve insan değil hayvan modelleri kullanır. Bilim adamları, triphala’nın sağlık yararlarını resmi olarak belirlemeden önce, daha yüksek kalitede araştırmalar yapmaları gerekecek.

Bazı kanıtlar, triphala’nın strese karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, stresin neden olduğu bazı davranışları tersine çevirmeye yardımcı olduğunu bulmuştur. (kaynak)

Stresle ilgili en etkili yöntemler birisi meditasyon, diğeri de adaptojenik bitkilerdir. Bu bitkiler arasında Rhodiola Rosea en güçlülerden biridir.

İlginizi çekebilir: Rhodiola Rosea: Strese Karşı Adaptojen ile Tanışın

Ayrıca, bir kişi ağız gargarası yapmak için toz haline getirilmiş bir triphala formunu suyla karıştırabilir. Ciltte kullanmak için az miktarda tozu bir losyon veya kremle karıştırabilirler.

Antibakteriyel gargara olarak Triphala’nın etkisi, çift kör klinik çalışmada değerlendirildi ve ağızda bulunan ve diş eti iltihabına ve diğer diş sorunlarına neden olan bir bakteri olan Streptococcus mutans’a karşı etkili olduğu sonucuna varıldı.

Yağ Yakımına Faydalı Mı?

Triphala nedir

Sıçanlarda yapılan bu 10 haftalık çalışma, bu hayvanlar yüksek yağlı bir diyetle beslendiğinde Triphala’nın metabolik etkilerini değerlendirdi .

Çalışma süresinden sonra, aşağıdakiler bulundu:

  • Vücut yağ yüzdesinde önemli azalmalar;
  • Lipid profilinin iyileştirilmesi (toplam kolesterol, trigliseritler ve LDL’de azalma ve ayrıca HDL’de artış); Ve
  • Potansiyel bir antidiyabetik etki gösteren oral glukoz toleransında bir gelişme.

Bazı araştırmalar, triphala’nın tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu öne sürüyor. (kaynak)

Triphala’yı her gün almak iyi midir?

Evet, Triphala’nın günlük takviye olarak kabul edilir. Kan şekeri düzeylerini dengelemek, bağırsak enfeksiyonlarını yönetmeye yardımcı ve kabızlıktan kurtulmayı sağlar. Ayrıca Triphala, antibakteriyel, immünomodülatör, antioksidan, kan temizleyici ve yara iyileştirici özelliklere sahiptir.

Yan Etkiler

Diyabet ve hipertansiyon için ilaç alıyorsanız, daha az etkili olabileceğinden, Triphala’dan da kaçınmak isteyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Romatoid Faktör Düşüklüğü

Triphala hafif bir müshil olarak hareket ettiğinden, aşağıdakiler de dahil olmak üzere gastrointestinal yan etkilere neden olabilir:

  • Gaz
  • Mide bozukluğu
  • kramplar
  • İshal

Bu yan etkiler daha küçük dozlarda bile ortaya çıkabilir.

Hafif ishal veya başka yan etkiler yaşarsanız, dozu azaltmayı deneyin. Belirtileriniz düzelmezse, Triphala’yı tamamen almayı bırakın.

Triphala, prokinetik etkisinden dolayı özellikle yüksek dozlarda alındığında kolik, gaz veya ishale neden olabilir. Başka hiçbir ciddi yan etki bildirilmemiştir.

Sonuç

Bir dizi küçük çalışma, triphala’nın sağlık yararları olabileceğini gösterse de, bu bulguların doğrulanması insanlarda büyük çalışmalar gerektirecektir.

Triphala’daki etken maddeler, sağlığa faydalı olabilecek bileşikler olan antioksidanlar ve polifenoller içerir. Bununla birlikte, özellikle ilaç veya devam eden herhangi bir sağlık sorunu olanlar, bu bitkisel preparatı almadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.