Öz disiplin, günümüz dünyasında nadir bulunan bir özelliktir ve başarıya ulaşmanın anahtarıdır.
Başarılı insanlar disiplinli ve odaklıdır ve bu şekilde olmak kolay değildir. Öz disiplin, her gün üzerinde çalıştığınız bir şeydir ve çok fazla bağlılık gerektirir.
İyi haber şu ki, öz disiplin pratikle elde edilebilir. Her şey, ortamınızı, neyi başarmak istediğinizi ve hedeflerinizin ne olduğunu sürekli olarak hatırlatacak şekilde ayarlamakla ilgilidir. Normalden 10 dakika önce uyanmak veya akşam yemeğinden sonra telefonunuzu bir saatliğine uzaklaştırmak gibi bir şeyle küçük bir başlangıç yapın.
Öz Disiplin Nedir ve Nasıl Sağlanır?
Öz disiplin; kişinin kendi isteğiyle, kendi istediği hedefe ilerlemesinde gösterdiği irade ve çabadır. Aynı zamanda öz disiplin; kişinin kendisini bir standartta tutmasıdır, belirlenen hedefe ulaşması için yapılması gerekeni yapmasıdır.
Kendi Kendine Disiplinin Gücü
Öz disiplin başka bir deyişle “ kendi kendine disiplin“ demektir. Kendi kendine disiplinin gücü o kadar büyüktür ki açamayacağı kapı yoktur.
Dışarıdan uygulanan bir disiplin kişilere fayda sağlamamaktadır. Dış disiplin ve dış motivasyon unsurları (öğretmen, yönetici, para, baskı) ortadan kalktığı anda, eğer öz disiplin zayıfsa, kişi kendini bırakarak hedeflerine ulaşamamaktadır.
Öz disiplini sağladığımızda öz saygımızı tekrardan kazanırız. Öz disiplin; öz saygıyı, öz saygı; özgüveni geliştirir. Gelişen özgüvenimiz ile birlikte değerlilik duygumuzu ve kendimize olan inancımızı arttırırız.
Aynı zamanda öz disiplin insanın başarıya giden yolda en önemli dayanağıdır. Öz disiplin sayesinde hedeflerine ulaşan bireyler, kendini gerçekleştirmiş bireylerdir.
İrade (Öz Denetim) ve Öz Disiplin
İrade; uzun süreli hedef ve isteklerimize giderken, kısa süreli arzu ve hazlarımızı erteleme mekanizmamıza verilen addır.
Uzmanlar bu konuda pek çok araştırma yapmış, en ünlü deney ise ‘’marshmallow testi’’ olmuştur. Diğer adı ‘’zevki erteleme testi’’ olan 1972 yılında yapılan bu basit deneyde okul öncesi çocuklara bir adet marshmallow verilmekte, istedikleri zaman yiyebilecekleri söylenmekte, eğer 15 dakika yemeden bekleyebilirlerse bir marshmallow daha verileceği bildirilmektedir.
Bekleyebilenlerin ikinci bir şekerle ödüllendirileceği bu deneyde; çocukların bir kısmının hazzı öteledikleri, bir kısmının ise düşünmeden birinci şekeri yedikleri gözlemlenir.
Ve bu çocuklar uzun süreçte takibe alındıklarında; yiyen çocuklara kıyasla, irade gösterip yemeyenlerin, ilerleyen safhalarda, hayatlarında, akademik alanda daha başarılı olduğu, sosyal hayatta da daha sağlıklı ilişkiler kurabilen bireyler olduğu gözlemleniyor.
Yine irade gösteren çocukların ileride kötü alışkanlıklardan uzak durduğu ve daha az stres yaşadığı gözlemleniyor.
Bu araştırmaların ışığında öz disiplin sağlamada irade unsurunun önemli bir yeri olduğu ve irade sağlayabilen insanların hayatlarını daha iyi bir şekilde yönettiği söylenebilir.
Yine irade konusunda yapılan başka araştırmalar; iradenin çok zorlandığında tükenebilen, yorulabilen bir kaynak olduğunu, uzun vadede yapılan zihinsel pratik ve egzersizlerle güçlenebildiğini ortaya koymuşlardır.
Bu bakımdan bir çok uzman iradeyi ‘’kas sistemine ‘’ benzetmişlerdir. İradeyi geliştirmek için batı da popüler hale gelen yöntemler:
- Soğuk duş
- Aralıklı Oruç
- Nofap ( Porno ve Masturbasyondan geçici süre uzaklaşmak )
- Sosyal Medya Detoksu
İrade kaynağını, doğru kullandığımızda, öz disiplin sağlamadaki en önemli yakıtımız olabilir.
Nasıl Daha Disiplinli Olunur?
İnsanların yapması en zor şeylerden biri disiplinli kalmak ve bir hedefe odaklanmaktır. Vazgeçmek veya odağı kaybetmek, bağlı kalmaktan daha kolaydır.
Pek çok insanın ulaşmak istedikleri hedefleri vardır, ancak bunları gerçekleştiremezler. Dikkatleri dağılır, erteler ya da nasıl olduğunu bilmezler.
Bu yazımızda, hedeflerinize ulaşabilmeniz ve daha tatmin edici bir hayat yaşayabilmeniz için nasıl daha disiplinli olacağınızı anlatıyoruz. Hedeflerine bağlı kalmayı, dikkat dağıtıcı unsurların üstesinden gelmeyi ve başarıya ulaşana kadar hedeflerinizi takip etmeyi öğreneceksiniz.
Başarı için Disiplin Şarttır
Dünya dikkat dağıtıcı şeylerle dolu ve yoldan çıkmak çok kolay.
Çalışmanızın kalitesi düştüğünden ve kendinizi tatmin edilmemiş hissedeceğinizden, sonuçlar üzücü olabilir..
Başarı için Disiplin, görevde kalmanıza ve dikkatinizin dağılmasını önlemenize yardımcı olan bir tutumdur.
Başarı için disiplin şarttır. Disiplin kazanmak ise çaba, irade ve istikrar ister. Hedefe giden yolda;
Kaliteli Uyku
Pozitif enerji de önemli disiplin kaynaklarımızdandır. Enerjimizi düzenli ve kaliteli uyku, yine düzenli ve dengeli beslenme ile beslemeliyiz. Kötü alışkanlıklardan uzak bir yaşam ve düzenli yapılan spor ve egzersiz de enerjimizi yüksek tutmayı sağlayan önemli rutinlerdir.
Kaliteli uyku fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok önemlidir. Sağlıklı bir kiloyu korumamıza, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemize ve ruh halimizi iyileştirmemize yardımcı olabilir.
Uyku uzmanları yetişkinlerin gecelik 7-9 saat uyumasını tavsiye ediyor. Bu günlerde yaşadığımız yoğun hayatlarla bunu yapmak her zaman kolay değildir. Daha kaliteli bir uyku için birkaç ipucu:
– Yatmadan en az bir saat önce tüm ekranları kapatın
– Yatak odanızı mümkün olduğunca karanlık yapın
– Her gün aynı saatte yatın ve aynı saatte kalkın
Not Tutun
Kişisel disiplin, pek çok insanın sahip olmadığı önemli bir yaşam becerisidir. Kişisel disiplin, bireylerin kendi kendine koyduğu hedeflere ulaşmak için, ilerlenen yolda ortaya çıkan her koşulu; irade, azim ve çabayla aşmasıdır. Gün boyunca motive ve disiplinli kalmak zordur ve genellikle ertelemek daha kolaydır.
Öz Disiplin eksikliği yaşamda birçok soruna yol açabilir. Disiplin eksikliği olan insanlar asla tam potansiyellerine ulaşamayacaklar ve muhtemelen mutsuz olacaklardır.
Kişisel Disiplin için not tutmak, disiplinli kalmanıza ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olan bir uygulamadır. Görevler için günlük hatırlatıcılar ayarlamanıza yardımcı olur ve ayrıca size en çok ihtiyacınız olduğunda sizi motive edecek ipuçları verir.
Toplumumuzda sıklıkla duyduğumuz ve genellikle anne babaların çocuklarıyla övünürken söylediği ‘’bu çocuk çok akıllı, çok zeki, IQ’su çok yüksek ‘’ söylemleri farkında olmadan çocuklara büyük zarar vermektedir. Çocukluktan zihinlere pompalanan yersiz özgüvenle, bu çocuklar diğer yaşıtlarından üstün olduğunu ve hayatında başarı için kendisinde bulunan ‘’çok zeki’’ olma özelliğinin yeteceğini düşünerek, irade geliştiremez ve maalesef disiplin edinemezler.
Zeka seviyesinin yüksekliği,
Çok iyi bir okuldan mezun olmak,
Ya da herhangi bir spor dalına yetenekli olmak,
Gibi özelliklerin, kişisel disiplin olmadan, ortaya hiçbir sonuç çıkarmadığı, disiplinle çalışılmadan da hiçbir kazanımın sürekli olmadığı ortadadır. Kişisel disiplin ile sağlanan tecrübeler, hayattan daha fazla haz duymamızı da sağlar. ve kişisel disipline sahip insanlar, iç motivasyonları düşse bile de hedeflerinde vazgeçmeyeceklerdir.
Çalışma Disiplini Nasıl Sağlanır?
Çalışma disiplinini sağlarken zaman yönetimini iyi yapmamız gerekmektedir. Hedefi belirledikten sonraki en temel adımlardan biri de yapılacak çalışmanın, teslim tarihini belirleyip, yapılacak işleri gün ve saatlere bölerek, kolaylaştırmaya çalışmaktır.
Erteleyerek başarıyı ıskalayabiliriz, ya da son ana bırakıp, ucu ucuna yetiştirip, yapılan işten verim alamayabiliriz. Bugünün işini bugün yaparak çalışma disiplini sağlayabiliriz.
Hedefler ne kadar büyük ve ulaşılmaz olursa, çalışmak o denli gözümüzde büyüyebilir. Büyük hedeflerimiz olsa dahi, o hedefe giden küçük duraklar belirleyip, ilk olarak adım adım duraklara varmalıyız.
Kötü alışkanlıklarımızı, iyilerle değiştirmek başarı yolunda büyük kolaylık sağlayacaktır. Dağınıklığın yerine düzeni, zararlı alışkanlıkların yerine sporu, televizyonun yerine kitabı, negatif düşüncelerin yerine olumlu düşünceleri koymaya çabalamayız.
Bütün bunları yapmaya çalışırken; iyi alışkanlıkların zaman ve çaba istediğini, uygulanmadıkları takdirde unutulacağını unutmamalıyız.
Öğrencilerde Öz Disiplin Geliştirme
Öğrenciler öğrenim hayatları boyunca, özellikle de sınav dönemlerinde öz disiplin kazanımlarının çok faydasını görmektedirler. Öz disiplin geliştirmek isteyenlerin fayda görecekleri unsurlar şu şekildedir;
- Kendinize hedefler belirleyin.
- Bahaneleri yoksayıp, harekete geçin.
- Uygulayabileceğiniz programlar yapın.
Hedeflerinizi alışkanlığınız yapana kadar çeşitli şekillerde göz önünde bulundurun. (20 sayfa kitap oku yazıp, görebileceğiniz yerlere asmak gibi..)
Kademe kademe ilerleyin. Birden fazla hedefi hayatınıza dahil edemezsiniz. En küçüğünden başlayarak, bir hedefi alışkanlığınız haline getirdikten sonra bir diğerine geçin.
Zaaflarınızı göz önünde bulundurun. Sıkılgan yapıda biriyseniz, sınavdan bir gün önce gün boyu çalışmak yerine, on gün boyunca birer saat çalışırsanız, kendinizi sıkmadan başarıya ulaşabilirsiniz.
Sizi hedeflerinizden uzaklaştıran şeyleri kısıtlayın. (bilgisayar oyunları, sosyal medya platformları gibi..)