Glycyrrhiza glabra olarak da bilinen meyan kökü, sağlıkla ilgili çeşitli sorunlara yardımcı olmak için kullanılan bir bitkidir. Meyan kökü faydaları, gastrointestinal rahatsızlığın tedavisini içerebilir, ancak aynı zamanda çeşitli hastalıkları önlemek ve tedavi etmek için de kullanılmıştır.
Hayatta karşılaştığımız hastalıkların çoğu sindirim sorunları ve güçsüz bağışıklık sistemiyle bağlantılıdır. Meyan kökünün bu ve bunun gibi konularda yardımcı olduğu bulunmuştur.
Meyan kökünün sizin için neler yapabileceğini ve belirli rahatsızlıklar için nasıl kullanabileceğinizi, ve meyan kökü faydaları hakkında daha fazla bilgi için bu makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.
Meyan Kökü Nasıl Kullanılır ?
Meyan kökü, yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Toz, ekstrakt veya tentür şeklinde bulunabilir.
Meyan kökü, birçok bitkisel ilaçta yaygın olarak kullanılan bir bileşendir çünkü iyileştirici özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Öksürük, boğaz ağrısı ve sindirim problemlerini tedavi etmek için kullanılabilir.
Ayrıca artrit ağrısı ve astım semptomlarının yanı sıra daha düşük kan basıncı seviyelerine yardımcı olduğu bildirilmiştir.
Meyan kökü kapsül formunda, çay olarak veya sıvı ekstrakt formunda mevcuttur.
Ayrıca geleneksel Çin, Orta Doğu ve Yunan ilaçlarında mide rahatsızlığını yatıştırmak, iltihabı azaltmak ve üst solunum yolu problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır.
Meyan Kökü Kullanım Şekli
Günümüzde birçok meyan kökü kullanım şeklini mide ekşimesi, asit reflü, sıcak basması, öksürük ve bakteriyel ve viral enfeksiyonlar gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için amacıyla kullanmaktadır. Kapsül veya sıvı takviyesi olarak düzenli olarak bulunur .
Bunun yanında meyan kökü kremi olarak da piyasada bulunur.
Meyan Kökü İçeriği
Ek olarak, meyan kökü çayının faydaları arasında boğaz ağrısını yatıştırdığı söylenirken, kremlerin akne veya egzama gibi cilt koşullarını tedavi ettiği iddia ediliyor (kaynak ).
Dahası, meyan kökü bazı yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılır. Doğal tatlandırıcı olarak meyan kökü hem faydalı olmakla birlikte faydaları bulunmaktadır.
Şaşırtıcı bir şekilde, birçok meyan kökü şekeri meyan kökü ile değil, anason yağı ile tatlandırılmıştır – anason bitkisinden (Pimpinella anisum) elde edilen ve benzer bir tada sahip olan esansiyel bir yağdır.
Yüzlerce bitki bileşiği içermesine rağmen meyan kökünün aktif bileşiği glisirizindir (kqynak).
Meyan Kökünün tatlı tadının sorumlusu Glycyrrhizin, aynı zamanda antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinden sorumludur (kaynak). Ketojenik diyet ile ilgineneler bilir, doğal tatlandırıcı arayışı çok fazladır. Bu konuda hafifte olsa Meyan Kökünü diyetinize katabilirsiniz.
Her şey bu kadar pozitif mi?
Hayır.
Bunun yanında “glisirizin”, meyan kökünün yan etkilerinin çoğuyla da bağlantılıdır.
Bundan dolayı ürünlerde glisirizin çıkarılmış olan deglisirizinli meyan kökü (DGL) kullanır .
Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?
Meyan Kökü, Çin Tıbbında yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Meyan Kökü faydaları çeşitlidir. Çin Tıbbında yüzyıllardır boğaz ağrısı, öksürük ve mide ağrısı gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Ayrıca şeker, sakız, meşrubat, tütün ürünleri ve unlu mamüller gibi birçok üründe doğal tatlandırıcı ve aroma verici olarak kullanılmaktadır.
Meyan Kökünün en yaygın faydası şekerleme, sakız, meşrubat, tütün ürünleri ve unlu mamuller gibi birçok üründe doğal bir tatlandırıcı ve aroma maddesi olarak kullanılmasıdır.
Meyan Kökü Cilde Faydaları
Meyan kökü, güçlü anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral etkiler gösteren 300’den fazla bileşik içerir.
Özellikle hayvan ve test tüpü çalışmaları, glisirhizini etken maddesinin anti-inflamatuar ve antimikrobiyal faydalarla ilişkilendirir.
Meyan kökü yüzyıllardır Çin’de cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Cilt iltihabı ve akne ile yardımcı olabilecek anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özellikler açısından zengindir.
Meyan kökünün cilde faydaları, geleneksel Çin tıbbında iyi belgelenmiştir. İltihaplanma, akne ve egzama gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu bitki, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip doğal bileşikler olan flavonoidleri içerir ve bu yaygın cilt problemlerini tedavi etmek için mükemmel bir seçimdir. Meyan kökü ayrıca cildinizde akne veya sivilcelere neden olan bakterilere karşı savaşmaya yardımcı olabilecek etkili bir antibakteriyel madde olan glisirizin içerir.
60 yetişkinde yapılan 2 haftalık bir çalışmada, meyan kökü ekstresi içeren topikal bir jelin uygulanması egzamayı önemli ölçüde iyileştirdi
Akne tedavisinde topikal meyan kökü jelleri de kullanılmış olsa da, etkinliğine ilişkin araştırmalar karışık ve oldukça sınırlıdır
Yüksek antioksidan seviyesi cildin daha sağlıklı görünmesini sağlayacaktır. Buna ek olarak yaş aldıkça ciltte bulunan elastik yapı bozulmaya başlamaktadır. Cildinizi dışarıdan beslemek için yeterli miktarda kolajen aldığınıza emin olun
İlginizi çekebilir: Kolajen nedir? Kolajenin bilinen faydaları nelerdir?
Meyan Kökünün Mideye Faydaları
Hazımsızlığı olan 50 yetişkin üzerinde yapılan 30 günlük bir çalışmada, günde iki kez 75 mg meyan kökü almak, plaseboya kıyasla semptomlarda iyileşmeler sağladı
Meyan kökü ekstresi ayrıca asit reflü ve mide ekşimesi dahil olmak üzere gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) semptomlarını azaltabilir.
GERD’li 58 yetişkinde yapılan 8 haftalık bir çalışmada, standart tedavi ile birlikte düşük dozda glisirretinik asit, semptomlarda önemli iyileşmeler sağladı.
Bu sonuçlar umut verici olsa da, daha çok insan çalışmaları gereklidir. Bunu yanında meyan kökünün yararları sadece bununla sınırlı değildir.
İlginizi Çekebilir: Ekstrakt
Meyan Kökü Ülsere iyi Gelir mi?
Meyan kökü veya Glycyrrhizae Radix, Çin ve Hindistan’dan gelen geleneksel bir bitkidir. Hint tatlısı helvası gibi çeşitli yemeklerde tatlı bir tat sağlamak için kullanılır. Bu bitki aynı zamanda tıbbi amaçlar için de kullanılabilir – ülserleri ve mide iltihabını iyileştirmeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, mide ağrılarına yardımcı olabilir
Peptik ülser, midenizde, alt yemek borunuzda veya ince bağırsakta gelişen ağrılı yaralardır. Bunlara genellikle “H. pylori” dediğimiz zararlı bakterilerden kaynaklanan iltihaplanma neden olur. Glycyrrhizin, meyan kökünün ana bileşenidir ve peptik ülserleri yatıştırmaya yardımcı olabilir. Meyan kökü özü, mide zarını yatıştırıp güçlendirerek ülserlerin iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca mide zarı üzerinde güçlü bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir ve mide asidinin aşırı salınımını engelleyebilir.
Farelerde üzerinde yapılan bir çalışma, vücut ağırlığının kilogramı başına 91 mg (kg başına 200 mg) meyan özü dozlarının ülserlere karşı yaygın bir peptik ilacından daha iyi koruduğunu bulundu(kaynak).
İnsanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, 120 yetişkin üzerinde yapılan 2 haftalık bir çalışma, standart bir tedaviye ek olarak meyan kökü yararları arasında “H. pylori” bakterisinin varlığını önemli ölçüde azalttığını gösterdi (kaynak).
Meyan Kökünün Kansere Faydaları
Antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan çok sayıda bitki bileşiği içeriğinden dolayı meyan kökü ekstresi, belirli kanser türlerine karşı koruyucu etkileri açısından incelenmiştir (kaynak).
Anti kanser türlerinden biri olan zerdeçal gibi meyan kökü de anti kanser özellikleri sebebiyle dikkat çekmektedir.
Meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri, lösemi ve lenfoma dahil olmak üzere birçok farklı kanser türünü tedavi etmek için kullanılır. Meyan kökünün faydaları sadece bu kanserleri tedavi etmekle sınırlı değil, aynı zamanda diyabet ve hepatit C gibi diğer durumlar için de geçerlidir.
Anti kanser baharatlar arasında bulunan zerdeçal bitkisi gibi, meyan kökü de anti kanser özelikler bulundurmaktadır. Zerdeçal ile ilgili daha fazla bilgi almak için lütfen makalemizi okuyun.
İlginizi çekebilir: Zerdeçal faydaları nelerdir?
Meyan kökünün yararları hakkındaki araştırmalar test tüpleri ve hayvanlarla sınırlı olduğundan, insanlar üzerindeki etkileri net bilinmemektedir..
Baş ve boyun kanseri olan 60 yetişkin üzerinde yapılan 2 haftalık bir çalışma, topikal bir meyan kökü filminin oral mukozit için standart tedavi kadar etkili olduğunu ortaya koydu (17).
Meyan kökü faydaları dışında kanserden korunmak bizim ilk amacımız olmalıdır. Toksin maddeler, aşırı şekerli gıda tüketimi, sağlıksız beslenme, kronik inflamasyon gibi sebepler kanserin sebeplerinden bazılarıdır.
Meyan Kökünün Akciğere Faydası
Meyan kökü yüzyıllardır solunum problemleri için doğal bir çare olarak kullanılmıştır. Akciğer fonksiyonu, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı semptomları üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir.
Meyan kökü, anti-inflamatuar ve anti-spazmodik etkilerinden sorumlu ana bileşen olan glisirizin içerir. Glycyrrhizin ayrıca kronik obstrüktif akciğer hastalığı, astım ve bronşit geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hayvan çalışmaları, meyan kökünden elde edilen glisirizin ekstraktının, özellikle modern astım tedavilerine eklendiğinde astımı hafifletmeye yardımcı olduğu sonucuna varmıştır (kaynak).
Meyan kökünün etkileri hakkında insan araştırması benzer sonuçlar gösterse de daha titiz, uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç vardır (kaynak).
Ek olarak, sınırlı test tüpü ve insan çalışmaları, meyan kökü çayı ve özütünün boğaz ağrısına karşı koruma sağlayabileceğini ve ameliyattan sonra boğaz ağrısını önleyebileceğini düşündürmektedir (
Yine de, daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Bunun yanında akciğer kapasitesinin arttırılması için doğru nefes almak şarttır. Hem nefes kapasitemizi arttırabileceğimiz hem de gün içinde enerjimizi arttıran: Wim Hof Nefes Tekniği Nefes Egzersizini denemeyi unutmayın.
Meyan Kökü Dişe Faydaları
Meyan, diş çürümesini ve dişlerde plak oluşumunu engelleyebilecek maddeler içerir. Meyan kökündeki maddeler ağızdaki bakterileri öldürebildikleri için ağız sağlığına da iyi gelir.
Kök yüzyıllardır boğaz ağrısı ve cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır, ancak bakterileri öldürebildiğinden ağız sağlığı için de iyidir. Bu flavonoid meyan kökünden elde edilir.
3 haftalık bir çalışma, okul haftası boyunca günde iki kez 15 mg meyan kökü içeren 66 okul öncesi çocuğa şekersiz lolipop verdi. Lolipop tüketmek, çürüklerin ana nedeni olan “Streptococcus mutans” bakterilerinin sayısını önemli ölçüde azalttı (kaynak).
Bu bakteri önemli ölçüde diş çürüklerine neden olmaktadır. Buna ek olarak yeşil çay da benzer şekilde Streptococcus mutasyonuna karşı koruma sağlamaktadır.
Test tüpü çalışmalarında meyan kökü ekstraktının çürükler ve diş çürümeleriyle yaygın olarak bağlantılı bakterilere karşı korumada etkili olduğunu gösteriyor (kaynak)
Bununla birlikte, meyan kökünün optimal dozu ve şekli hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Meyan Kökünün Diğer Potansiyel Yararları
Meyan kökü, yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Genellikle daha pahalı tedavilerin yerine kullanılır.
Meyan kökü aşağıdakiler için kullanılabilir:
- -Enflamasyonu azaltmak
- – Mide ülserleri
- -Kardiyovasküler sorunları önler
- -Ağızdaki ülserleri
- -Yaraları iyileştirme
Kan şekeri için Meyan Kökü
Meyan kökü, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olmak ve şekere olan isteği azaltmak için kullanılabilir.
Meyan kökünün diyabet tedavisi olarak kullanımı çok eskilere dayanmaktadır.
Bazı ülkelerde genellikle tatlandırıcı olarak kullanıldığı için “tatlı bitki” olarak adlandırılır.
Geleneksel Çin tıbbında meyan köküne “şeker hastalığı otu” denir çünkü bitkinin kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve şeker isteğini azaltmaya yardımcı olduğuna inanılırdı.
Peki Meyan Kökünün Kan Şekerine Olan Faydası Nedir?
Sıçanlarda yapılan 60 günlük bir çalışmada, günlük meyan kökü tüketimi , kan şekeri seviyelerinde ve böbrek sağlığında önemli iyileşmeler sağladı. Fakat bu araştırma insanlar için doğrulanmamıştır (kaynak)
Bunun yanında Potansiyel olarak meyan kökünün faydaları arasında:
- Menopoz Semptomların Azaltılması
- Kilo Vermeye Destek Olması
gibi faydaları olabilir. Unutmayın buradaki faydaların bir çoğu hayvanlar üzerinden yapıldığı için “potansiyel” fayda olarak adlandırılmaktadır.
Meyan kökü cilde faydalı olan, sindirime yardımcı olan bir bitkisel ürün olsa da. Meyan kökünün yan etkileri bulunabilir.
Meyan Kökünün Yan Etkileri Nelerdir?
Yüksek dozda ve sıkça Meyan Kökü kullanımı vücudunuzda glisirizin birikmesine neden olabilir.
Yüksek glisirizin seviyelerinin, stres hormonu kortizolde anormal bir artışa neden olduğu ve bunun da sıvı ve elektrolit seviyelerinizde dengesizliklere neden olabileceği gösterilmiştir. Ayrıca yüksek dozda kortizolun yan etkileri arasında
- Uykusuzluk
- Kilo Artışı
- Adrenalin Yorgunluğu
- Beyin Sisi
- Bağışıklık Sisteminde Azalma
gibi negatif semptomlara sebebiyet verebilir. Vücuttaki kortizol hormonunu düşürmek için yeterli miktarda C vitamini alındığından emin olunmalıdır. Buna ek olarak uykusuzluk ile birlikte aşırı kafein tüketimi de kortizolu arttıran başka durumlardan biridir. Kortizol ile ilgili sıkıntınız varsa ise kafein tüketimine limit koymanızı öneririz.
İlginizi çekebilir: Kafein Nedir? Kafein Sağlıklı Mıdır?
Bunun yanında kronik ve yüksek dozlarda meyan kökü tüketmek, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tehlikeli semptomu tetikleyebilir
- Düşük Potasyum Seviyeleri
- Yüksek Kan Basıncı
- Kas Güçsüzlüğü
- Anormal Kalp Ritimleri
- Nadir olsa da meyan kökü zehirlenmesi meydana gelebilir. Böbrek yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği veya akciğerlerde aşırı sıvı birikmesine (pulmoner ödem) neden olabilir
Bu nedenle, yüksek tansiyonu, konjestif kalp yetmezliği, böbrek hastalığı veya düşük potasyum düzeyi olan bireylerin glisirizin içeren meyan kökü ürünlerinden tamamen kaçınmaları önerilir.
Bunun yanında meyan kökünün zararları kaçınmak için düşük dozlarda tüketilmelidir. Herhangi bir şekilde meyan kökünün yan etkilerine maruz kalındığında derhal bırakılmalıdır.