MEDİKİNET, genellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan ve etken maddesi 5 mg Değiştirilmiş Salımlı Kapsül içeren bir ilaçtır.

Medikkinet güçlü bir ilaç olduğu için, bilişsel davranışı terapiler ve danışmanlık gibi terapiler işe yaramadığında reçete edilir.

Medikinet uzun salınımlı(kanda daha uzun süre duran) 30, 50, 90, 120 kapsül içeren ambalajlarda sunulmaktadır

Medikinet Nedir ve Nasıl Etki Eder?

Medikinet kullananlarda en büyük etkiyi beynin az çalışan bölgelerindeki elektriksel sinyalları aktivite ederek yapar. Bunun sonucunda Medikinet 10, 20 ve 30 mg kullananlarda:

  • Dikkat süresinde artış
  • Odaklanmada olumlu etkiler
  • Dürtüsel(binge) davranışlarda azalma

gibi etkiler görülmekedir. Bu ilaç beyin kimyasallarını değiştirdiği için, etkisinin daha efektif olması amacıyla:

  • Bilişsel Davranışçı Psiokoljik Tedavi programlarıyla
  • Eğitimsel programlarla
  • Sosyal terapi

destek amacıyla verilir. Medikinet, kesinlikle bir psikiyatrisi uzman gözetiminde başlatılmalı.

İlginizi çekebilir: Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Medikinet Kullananlar Yorumları Nelerdir?

Medikinet Kullananlar Yorumları - Dikkat Eksikliği
Medikinet, uzun salınımlı olduğu için ritalin’e göre etki süresi daha uzun ve daha az hissedilebilir

Kırmızı reçete ile satışan Medikinet, Ritalin alternatifi olarak da adlandırılır. Sözlüklerdeki yorumlara göre kullananlar şöyle etkiler görmüş:

Ben Medikinet 30 mg kullandım. Bende görülen yan etkileri; ateş, aşırı sinirlilik durumu, değişken duygular, aşırı baş ve karın ağrısı, kalp çarpıntısı, ellerde yanma ve uyuşukluk, titreme oldu. Ayrıca Medikinet kullandıktan sonra 1 dk boyunca kahkaha atıp gözlerinizden yaş gelebiliyor, 1 dk sora değişik olumsuz hisssiyata sürüklüyor.

Tabi ki ilaça alışana kadar bu yan etkiler görülmesi ihtimal dahilinde. Medikinet 20 mg kullanan bir başka kişinin yorumu ise:

Medikinet 20 mg kullandığım dönem bayağı etkisini gördüm. Bence bu tür ilaçlara çok önyargılı davranmamak gerekir diye düşünüyorum. Bazen problemler destek almadan kendi çabanızla çözülmüyor. Gerekli hissediyorsanız doktor kontrolünde mutlaka kullanın.

Medikinet dopamin reseptörüne etki ettiği için uykusuzluk yaratabilir.

Benim 9 yaşına basmış oğlum kullanıyor. Aşırı uykusuzluk yaptı. Öncesinde uyku sorunu geçmişiniz varsa, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Aksi halde bizim gibi sabahı sabah edersiniz. not: Oğluyla birlikte uykusuzluğun dibine vuran annenin raporları.

Son olarak Medikinet kullanıcı ise:

Medikinet kullandığım ilk 2 gün içerisinde planlama becerim arttı. 5.günden sonra odaklanmayeteneğim belirgin arttı. 14.güne geldiğimizde kadar çok belirgin iyileşti. Tek derslerimde değil günlük hayatımda da artık daha hızlı algılıyor, daha hızlı çözüme ulaşabiliyordum.Ayrıca istediğim eskisine oranla oturduğum yerden kalmadan daha fazla zaman geçiriyorum. Not: Ben ilaca alışma döneminde yan etkiler gözlemledim.

Medikinet kullananlarda iştah düşüşü de gözlemlenebilmektedir.

Sabahları yemek yemek aklıma bile gelmiyor. Hiç acıkmıyorum ama akşam vakitleri acıkıyorum.

Medikinet kullananlarda enerji artışı, odaklanma ve konsantrasyonda artış görülebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta doktor talimatı dışında kullanımlarda ciddi yan etkiler barındırır ve beyin kimyasallarını etkiler. Ayrıca “geri çekilme” semptomları da yaratabilir.

İlginizi Çekebilir:  Sağlıklı Beyin, Beden ve Zihin İçin Taurinin Faydaları

MEDİKİNET Etkileri Nedir?

Medikinet TOK karna alınmalıdır ve eğer 1 aylık kullanımda herhangi bir etki görülmezse doktora danışılmalıdır. İlacı tok karnına almak, uzatılmış kapsülün verdiği etkinin elde edilmesi için çok önemlidir.

En yaygın yan etkileri arasında:

  • • Düzensiz kalp atışı (çarpıntı)

Yaygın yan etkiler:

  • Ruh hali değişiklikleri ya da ruh hali dalgalanmaları ya da kişilikte değişiklikler
  • İntihar etmeyi istemek ya da düşünmek

Yan etkileri dikkatli gözlemlemeli ve doktora haber verilmelidir.

MEDİKİNET Alkol ile Alabilir miyim?

MEDİKİNET kullanırken almak bu ilacın yan etkilerini kötüleştirebilir. Bu nedenle bu ilacı kullanırken alkol içeren gıdalar ve ilaçlar almayınız.

Sonuç

Medikinet muadili olan Ritalin, Concerta gibi metilfenidat içeren ilaçları kullananlarda görülen en yaygın bilinen yan etkileri iştahta düşüş ve bağımlılık olabilmektedir. Bu sebepten dolayı bilinçsiz kullanım yapılmamalı ve doz ayarlamaları doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Medikinet ve ritalin gibi ilaçlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda, beyin kimyasallarını değiştirerek, dürtüsel davranışı azaltır ve dikkati artırır.

Bu sebeple buradaki yorumlar “tavsiye” niteliğinde değildir. Buradaki yorumlar internet üzerinde “Zestat kullananların” yorumlarını içerir.

Genel olarak Medikinet 10, 20, 30 mg kullananlar tarafından yapılan yorumlar bu şekildedir. Elbette Medikinet yorumları hiçbir koşulda tavsiye içermemektedir. En doğru yönlendirmeyi doktorunuz yapacaktır.

Diğer Makalelerimiz:

Kategori:

Etiketler: