kutsal feslegen
Hint fesleğeni, Kutsal fesleğen, ve Tulsi olarak da adlandırılır. Kutsal fesleğenin flavonoid içeriği (antioksidan) yüksektir.

Kutsal fesleğen (Ocimum tenuiflorum), Hindistan’a özgü bir bitkidir. Geleneksel Hint tıbbı sistemi olan Ayurveda’da yaygın olarak, ruhsal faydaları sebebiyle de kullanılır.

Kutsal fesleğen, biberli tadı nedeniyle bazen “sıcak fesleğen” olarak adlandırılır. Kutsal fesleğendeki kimyasalların ağrı ve şişliği azalttığı düşünülmektedir

Bu makalemizde, kutsal fesleğenin nedir, faydaları, kullanım alanları hakkında detaylı rehber hazırladık.

Hap bilgiler

  • Kutsal fesleğen ile gıdalarda kullanılan fesleğeni birbirine karıştırmayın.
  • Kutsal fesleğen üzerine yapılan klinik çalışmaların 2017 yılındaki bir incelemesinde, “olumlu klinik etkiler sağladığı” bulunmuştur. Bağışıklık ve enfeksiyonlar, Enflamasyon Diyabet dahil metabolik bozukluklar, Alzheimer hastalığı ve depresyon dahil olmak üzere nörobilişsel bozukluklar gibi durumlarda faydalıdır.
  • Kutsal fesleğen bitkisinin tüm parçaları bir adaptojen görevi görür. Adaptojen, vücudunuzun strese uyum sağlamasına yardımcı olan ve zihinsel dengeyi destekleyen doğal bir maddedir.
  • Ayurvedik takipçileri, kutsal fesleğenin yapraklarını çay olarak içilmesini tavsiye eder. 
  • Yerli Hindistan’da Tulsi veya Kutsal fesleğen dini amaçlarla kullanılır ve kutsal olarak saygı görür. Bu sebeple genellikle yemek pişirmek için kullanılmaz.

Adaptojen Özelliği: Stresi ve kaygıyı azaltın

Kutsal fesleğen bitkisinin bilşenleri bir adaptojen görevi görür. Adaptojen, vücudunuzun strese uyum sağlamasına yardımcı olan ve zihinsel dengeyi destekleyen doğal bir maddedir. Adaptojenler:

  • Kortizol gibi stres hormonlarını dengeler
  • Beyin fonksiyonunu destekler
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • İnflamasyonu azaltır
  • Enerji seviyelerini arttır
  • Antioksidan özellikleri

Adaptojenler, düzenli olarak alındığında vücuda denge getirmeye ve stresle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabilecek bitkilerdir. Bazıları, Reishi, Rhodiola Rosea, Ginseng ve Ashwagandha gibi adaptojenlerdir.

İlginizi çekebilir: Adaptojenik Bitki: Rhodiola Rosea Faydaları

Bilimsel araştırmalar, kutsal fesleğenin, zihninizin birçok stres türüyle başa çıkmasına yardımcı olacak farmakolojik özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. (kaynak)

Bilimsel araştırmada, günde 500 miligram (mg) kutsal fesleğen ekstratı alan kişilerin daha az endişeli, stresli ve depresif hissettiklerini buldu. İnsanlar ayrıca kendilerini daha sosyal hissettiler. (kaynak)

Kutsal fesleğenin antidepresan ilaçlara benzer antidepresan ve antianksiyete özelliklerine sahip olduğu gösterilmiştir. Araştırmalar, insanların daha sosyal ve daha az endişeli hissetmelerine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Diğer Olası Faydaları

  • Enfeksiyona karşı koruyucu ve yaraları iyileştirici:

Yapraklarından yapılan özlerin yara iyileşme hızını ve gücünü artırdığı düşünülmektedir. Kutsal fesleğenin antibakteriyel, antiviral, mantar önleyici, antienflamatuvar analjezik (bir ağrı kesici) etkileri sahip olduğu düşünüyor.

Enfeksiyonla savaşta stres seviyesini azaltmak, enflamatuar gıdaları azaltmak, kaliteli uyku ve kan şekerini dengeye tutmak önemlidir. Bunun için ketojenik diyet, aralıklı oruç ve düşük karbonhidratlı sağlık beslenmeyi deneyebilirsiniz.

Ayrıca enfeksiyonda savaşta takviye düşünüyorsanız omega-3 kaynakları olan krill yağını ve en güçkü antioksidan olan astaksantini öneririz.

İlginizi çekebilir: Astaksantin Nedir?

  • Kan şekeri dengesi

Kutsal fesleğen almak , tip 2 diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerini kontrol etmelerine yardımcı olabilir . Tulsi fesleğen olarak da bilinen kutsal fesleğen (Ocimim sanctum), tip 2 diyabetli hayvan modellerini kullanan birçok çalışmada olumlu etkiler göstermiştir.

Kutsal Fesleğinin Yan Etkileri

2017 yılındaki araştırmalarda Kutsal fesleğenin yan etkisi rapor edilmedi. (kaynak)

Bununla birlikte, daha yakın tarihli bir çalışma yüksek miktarda kutsal fesleğen tüketmenin aşağıdaki olumsuz etkilere sebep olduğu gördü. Bunlar:

  • Hamilelik sırasında fetal gelişimi etkileyebilir.
  • Ursolik asit içeriği adet döngüsünü etkileyebilir.
  • Özellikle diyabetli kişilerde kan şekerini tehlikeli derecede düşük bir seviyeye düşürebilir.
  • Erkek üreme bezlerinin işlevini azaltarak doğurganlığı etkileyebilir.

Ek olarak, kutsal fesleğende bulunan aktif bir bileşik olan öjenol aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

  • Mide bulantısı
  • ishal
  • Hızlı bir kalp atışı
  • Karaciğer hasarı

Tulsi, Peru karanfilinde ve balzamında da bulunan öjenol içerir. Küçük miktarlarda öjenol karaciğerde toksin kaynaklı hasarı önleyebilirken, fazlası karaciğer hasarına, mide bulantısına, ishale, hızlı kalp atışı ve kasılmalara neden olabilir

En yaygın yetiştirilen kutsal fesleğen türü Vana Tulsi (Ocimum gratissimum), Rama Tulsi (Ocimum sanctum), Krishna Tulsi (Ocimum tenuiflorum). Bir tür fesleğeni diğerinden daha fazla destekleyen hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Vana tulsi’nin sağlık için en faydalı olduğu düşünülmektedir.

Riskler

Doğal kökenli olmasına rağmen kutsal fesleğenin tıbbi özellikleri vardır. Bu nedenle, tüm takviyelerde olduğu gibi, kişi otu sağlık amaçlı kullanırken önlem almalıdır.

Daha da önemlisi, insanlar önce bir sağlık uzmanına danışmadan kutsal fesleğeni farmasötik ilaçlarla birleştirmekten kaçınmalıdır.

Bitki, stres önleyici özellikleri nedeniyle insanların rahatlamasına yardımcı olur, ancak bu, bir kişi onu belirli ilaçlarla birlikte alırsa uyuşukluğa neden olabilir. Adaptojen bitkiler beyin kimyasalını etkiler, bunlar arasında dopamin, serotonin, adrenalin, kolin ve diğer beyin kimyasalları vardır.

Oral yoldan alındığında, kısa süreli kutsal fesleğen olası olarak güvenlidir.  Kutsal fesleğen yaprağı ekstresi, 60-90 gün boyunca günde 500 mg’lık bir dozda güvenle kullanılmıştır. Bazı yan etkiler arasında Kutsal fesleğen almak mide bulantısına veya ishale neden olabilir.

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1101/holy-basil

Kutsal Fesleğen Nasıl Tüketilir?

Bireylerde kullanım amacına bağlı olarak kutsal fesleğeni kullanmanın birçok yolu vardır. Örneğin, insanlar şunları deneyebilir:

  • Yapraklardan çay yapmak
  • Tohumları veya yaprakları tüketmek
  • Tohumlardan yağ kullanmak
  • Besin takviyesi, kapsül veya hap şeklinde takviye almak

Hinduizm’de, törensel ve pratik amaçlar.

İnsanlar kutsal fesleğeni arınma gibi manevi amaçlarla kullanırken, otun kokusu zararlı böcekleri uzak tutar.

Aşağıdaki yöntemler de dahil olmak üzere kutsal fesleğen almanın birçok yolu vardır.

Çay

Kutsal fesleğen çayı yapmak için kuru yapraklara sıcak su ekleyin ve 1-2 dakika demlenmeye bırakın.

Bitki

Hinduizm’de kutsal fesleğen bir Tanrıçadır ve bitkinin tüm yönleri kutsaldır.

Kutsal bir fesleğen bitkisini evde bulundurmanın zihinsel ve ruhsal faydaları olabilir. Ek olarak, bitki, sinekleri ve sivrisinekleri uzak tutan bir böcek kovucu görevi görebilir.

Sonuç

Tulsi’nin benzersiz yapısı fiziksel, kimyasal, metabolik ve psikolojik stresi ele alarak bir adaptojen görevi gördüğüne dair bazı kanıtlar var. 

Bu bitkinin özellikle hormon seviyelerini doğal olarak dengede tutmak ve kaygı semptomlarını yönetmeye yardımcı olmaktır. Bunun yanında aşırı tüketmemek gerektiğini unutmayın.

Ayrıca beyin kimyasallarını etkileyen antidepresan gibi ilaçlarla etkileşime girebilir.

Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kutsal fesleğenin: Düşük kan şekerine neden olabileceğini (hayvanlar ve insanlar) gösteriyor.

Türkiye’nin En Güvenilir Sağlık Rehberi – İFDİYETİ.COM