Antik çağlardan günümüze kadar önemini koruyan keten tohumu, keten bitkisinden üretilmektedir. Özellikle sağlıklı yaşam adı altında çok sık karşımıza çıkan keten tohumu bahsedildiği kadar faydalı mı?

Gelin hem keten tohumu nasıl kullanılır hem de keten tohumu kullananların yorumları nelerdir bunlara göz atalım. Bu sayede, keten tohumunun bahsedildiği kadar etkili olup olmadığını analiz edebiliriz.

Keten Tohumu Nedir?

Akdeniz ikliminde yetişen ketengiller familyasına ait keten tohumu bitkisinden elde edilen keten tohumu, Mısır ve Hindistan’da çok sık kullanılmaktadır. Bilhassa Antik Mısır’da keten tohumundan çok sık faydalanılırdı. Günümüzde ise Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede ticari amaçla keten tohumu üretilmektedir.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Bu konuda pek çok alternatif bulunmaktadır. Örneğin kahvaltılık gevreklerde, yoğurtta, salatada veya çeşitli içeceklerde öğütülmüş keten tohumu kullanılabilir. Ek olarak keten tohumu yağı salata, soğuk meze, yoğurt ve ana yemeklerde tercih edilebilir. Elbette bunun dışında keten tohumunu katı veya sıvı halde de kullanabilirsiniz.

Örneğin keten tohumu çayı demleyebilir veya keten tohumunu bir süre suda bekleterek katı halde tüketebilirsiniz.

Keten Tohumu Yağı Faydaları

Antioksidan açısından zengin olan keten tohumu, yukarıda da görüldüğü üzere pek çok şekilde tüketilmektedir. Elbette yağ olarak tüketilen keten tohumunun pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalara bir göz atalım.

  • Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan keten tohumu, kanser oluşumuna karşı etkilidir.
  • Anti inflamatuar etkiye sahiptir. Bu nedenle iltihabı azaltıcı etki göstermektedir.
  • B12, K ve E vitaminleri açısından zengindir. Bu nedenle et ve balık ürünleri tüketmeyenler için ideal bir vitamin kaynağıdır.
  • Antioksidan içeriği sayesinde kolajen seviyesini yükseltmeye yardımdır.

Keten Tohumu Zararları

Yüksek oranda keten tohumu tüketimi, bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle laksatif etkisi nedeniyle ishale neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra; şişkinlik, mide rahatsızlığı, gaz, karın ağrısı ve benzeri sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle keten tohumu kullananların yorumları da keten tohumunun dengesi tüketilmesi gerektiğini ifade etmektedir.

Keten tohumu, yüksek miktarda potasyum içermektedir. Bu durum, böbrek hastalığı olanlar açısından risk teşkil etmektedir. Bu nedenle böbrek hastalığı olanlar keten tohumu tüketirken dikkatli olmalı ve gerekirse beslenme uzmanına danışmalıdır.

Yukarıdaki durumlara ek olarak, hamilelerin ve emziren annelerin keten tohumu tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.

Keten Tohumu Zayıflatır mı?

İçerisinde bol miktarda omega 3 bulunan keten tohumu, zayıflatma konusunda etki gösterebilmektedir. Çünkü omega 3 yağ asitleri yağ yakımına yardımcı olmaktadır. Bu durumda dolaylı olarak keten tohumu zayıflatma konusunda yardımcı olur diyebiliriz. Ancak daha net bir sonuç almak istiyorsanız keten tohumu kullananların yorumları konusuna göz atabilirsin.

İlginizi Çekebilir:  Limon Yağı Kullananların Yorumları - Cilt Sağlığı

Yukarıdaki duruma ek olarak keten tohumu, bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır. Bu nedenle dengeli ve düzenli bir şekilde keten tohumu tüketmek, tuvalete daha sık çıkmanıza neden olabilir.

Keten Tohumu Kullananların Yorumları

Keten Tohumu Kullananların Yorumları
Keten tohumu kullananlar, neler demiş?

Gelin şimdi de keten tohumu kullananların yorumları hakkında bilgiler verelim. Çeşitli sözlük ve forum sitelerinden derlediğimiz keten tohumu kullananların yorumları şöyle:

Keten tohumu kullanan bir kişi kabızlığa iyi geldiğini dile getirmiş:

Sindirimi zor olan bir bitki türüdür. Kabızlığa ve kansere iyi geldiği biliniyor. İsterseniz baharatçılardan satın alabilirsiniz.

Keten tohumu özellikle bağırsaklara su taşınmasını sağlayan liflere sahiptir. Böylece keten tohumu kullananlarda bağırsaktaki probiyotik bakteriler iyi beslenir.

Kavrulup öğütüldüğü zaman güzel bir tada sahip olan tohumdur. Yemeklere ve salatalara öğütülmüş olarak katılabilir.

Bitkisel olarak özellikle Omega 3 yağ asitleri bakımından çok zengin olan bir besindir. Regl dönemlerini rahat bir şekilde atlatmak isteyen kadınlara öneriliyor. İçerisindeki östrojanı etkileyen etken maddeler vardır.

Keten tohumu ayrıca antioksidan açısından da zengindir. Bu sebeple bağışıklık sistemi ve hücre sağlığını destekler.

Sabahları balla karıştırılıp yenildiği zaman zindelik katan ve öksürüğe iyi gelen bir tohumdur.

Ben keten ve chia tohumu ev yapımı yoğurtla karıştırıp yiyorum. Bazen içerisinde havuç koyuyorum ki inanılmaz antioksidan oluyor.. Ayrıca A vitamini açısından zengin oluyor. Tok tutuyor.

Keten tohumunu ben bir tatlı kaşığı çiğniyorum. Zamanla alıştım. Bir haftadır kullanıyorum ve “şeker” arzum azaldı. Bağırsataki faydalı bakterileri beslediği için bence bu etkiler olmuştu çünkü o kadar şekerli besleniyordum ki uzun süredir. Keten tohumu benim vazgeçilmezim yani.

Vejetaryen beslenenlere günde bir miktar yemelere tavsiye ediliyor. Özellikle balık yemeyenler için tavsiye edilmektedir.

Yukarıda yer alan keten tohumu kullananların yorumları, tavsiye niteliğinde değildir. Bu nedenle tıbbi tedavi yerine kullanılmamalıdır. Burada yer alan keten tohumu kullananların yorumları, tamamen kişisel deneyimlerden ibarettir. Bu nedenle en iyi beslenme şekli için beslenme uzmanına danışmak faydalı olacaktır.

Keten tohumu eklem ağrılarına iyi gelir mi?

Keten tohumu içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bileşenler eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, keten tohumu içeriğinde bulunan magnezyum da kemik sağlığını destekleyebilir ve böylece eklem ağrılarına karşı da etkilidir.

Keten tohumu tansiyonu yükseltir mi?

Keten tohumu tansiyonu yükseltir veya düşürür diye bir kesin yargı belirtemeyiz. Fakat Keten tohumu içeriğinde bulunan bazı bileşenler tansiyonu düşürücü etkiye sahip olabilir. Bunların başında magnezyum ve potasyum gelmektedir.

Sonuç

Bu yazıda, keten tohumunun sağlık açısından faydalarından ve kullananların yorumlarında bahsettik. Ancak unutmayın, herhangi bir takviyenin alınması konusunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Diğer Makalelerimiz:

Kategori: