Clenbuterol, iştah kesici olarak kullanılan bir beta-2 agonist ilacıdır. İlaç, aşağıdaki i bazı yan etkileri görüldüğü için yasaklanmıştır.

Bir çok insan hızlı yoldan kilo vermek için stratejiler ve yöntemler aramaktadır. Bu arayışın sonucu mucize piller, takviyeler ve daha farklı yöntemler popüler hale gelmektedir.

Clenbuterol, bu konuda kısa yoldan kilo verdiği iddia edilen ama yüksek yan etkilere sebep olan bir ilaçtır. Bu sebepten bir çok ülke de doping olarak görülüp yan etkileri sebebiyle yasaklanmıştır.

Clenbuterol bir beta agonistidir.  Bu kategorideki ilaçlar bronş kaslarının genişlemesine neden olabilir.

Dünyanın bazı bölgelerinde astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum zorluklarında destek amacıyla kullanılır.

Bir çoğumuza göre clenbuterol bir kilo kaybı ilacıdır. Ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda anabolik etkileri vardır.

Önemli noktalar

  • Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda Clenbuterol kas inşasını desteklemiştir.
  • Clenbuterol yağ yakımı için tasarlanmamıştır. Gene de, yağ yakımı ve performans arttırıcı özelliği keşfedilmiştir.
  • Hayvanlar üzerinde kullanımı serbesttir ve veterinerler kullanır.
  • Aşırı doz alımı özellikle kalp çarpıntısı, düşük potasyum seviyeleri ve anksiyete semptomları yaratabilir.

Clenbuterol, Dünya Anti-Doping Ajansı tarafından yayınlanan yasaklı maddeler listesinde yer almaktadır. Olimpik sporcuların kullanması halinde yarışmalardan men edilirler.

Clenbuterol kullanımı

Clenbuterol FDA tarafından onaylanmamıştır. Bunun yanında, hayvanlar üzerinde kullanımı onaylanmıştır. Özellikle at gibi hayvanlarda nefes zorluklarında kullanılır.

Bunun dışında çoğu ülkede clenbuterol astım tedavisinde reçete edilmektedir. Bazı durumlarda KOAH gibi ciddi hastalıklarda nefes kanalları açtığı için reçete edilir.

Clenbuterol steroid hormon değildir, gene de hayvanlar üzerinde anabolik etkiler yarattığı görülmektedir.

Clenbuterol kanda uzun süre kalabilir. Hatta çiftlik hayvanlarına verildiğinde, hayvanlar kesildikten sonra bile kanında dahi saptanabilir.

Bazı çevrelerde, özellikle meksika ve diğer bölgelerde clenbuterol uyuşturucu ile bile karıştırılmaktadır. Bu da zararlı etkilerini arttırmaktadır.

Clenbuterol ne kadar sürede çalışır?

İnsanlarda, oral clenbuterolün etkileri 30 dakika sonra ortaya çıkar, maksimum 2 saat sonra olur, eliminasyon esas olarak böbrekler yoluyla 25 ila 35 saatlik yarılanma ömrü ile gerçekleşir.

Kilo Kaybı ve Performans Artışı

Kas kütlesi artışı, dolaylı yoldan kilo kaybını tetikler. Bunun temel sebebi kasların yüksek kaloriye olan ihtiyaçlarıdır.

Hayvanlar üzerindeki deneylerde Clenbuterol’ün hem kas kütlesini arttırdığı hem de vücut yağını azalttığı gözlemlenmiştir. 

Clenbuterol ortalama altı gün civarında kanda kalabilir. Bu durumda atletik performansı arttırmak için de kullanılmaktadır. Doping olarak etiketlenmesinin sebebi de budur.

Spor dünyasında, özellikle vücut geliştirmede clenbuterol, anabolik steroidler veya büyüme hormonlarıyla kullanılır. Büyüme hormonu yağ yakınında ve kas kütlesi korunması / sentezinde büyük önem taşır.

İlginizi çekebilir: Büyüme Hormonunun Sırrını Keşfedin

Vücut geliştirmede kilo kaybı veya performans artışı için clenbuterol genellikle anabolik steroidler veya büyüme hormonları da kullanırlar.

Gözden geçirmeniz gereken nokta: Hayvan çalışmaları.

Hayvanlarda ve çiftlik hayvanlarında çalışma yapılmış olmasına rağmen, insanlar üzerindeki etkileri sınırlıdır. Hayvanlar üzerindeki araştırmaların sonuçları:

  • Clenbuterol’ün farelerde ve sıçanlarda atrofiyi önlerken kas protein sentezini ve onarımını arttırdığı gözlemlediler. (kaynak)
  • Bu anabolik etkiler, yağ kaybı olduğun da devam edebilmektedir. (kaynak)
  • Özellikle atlarda, uzun süreli yüksek doz clenbuterol uygulamasının, çeşitli kas inşası gerektiren ve yağ metabolizması ile ilgili genlerin ekspresyonunu arttırdığını buldu. (kaynak)

Performans arttırıcı bir ilaç olarak clenbuterol için çok az kanıt olmasına rağmen, Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) Yasaklılar Listesi’nde listelenmiştir .

Ne Kadar Doz Kullanmalıyız?

Doktorun talimatı bu noktada önemlidir. Astım için clenbuterol alındığında, önerilen doz günde 0.02 ila 0.03 miligram arasındadır. 

Kilo kaybı için ise günde 0,06 ila 0,12 miligram arasında kullanırlar, bu da astım tedavisi için önerilen dozdan daha yüksektir. YAN ETKİLER yaratabildiği için bu dozları kullanmadan önce doktora danışın.

Clenbuterol almanın yan etkileri nelerdir?

Düşük dozlarda bile yüksek yan etkileri sebebiyle bir çok ülkede onaylı değildir. Yüksek kalp çarpıntısı, mide bulantısı ve kas ağrıları bunlara birer örnektir.

Clen hormonları nasıl etkiler?

Clenbuterol, büyük oranda hormonları etkilemez. Testosteron ve insülin üzerinde yüksek miktarda etkiye sahip değildir. Bunun bazı durumlarda dışında anabolik hormonları tetikleyebilir.

Clenbuterol dayanıklılığı etkiler mi?

Araştırmalar, clenbuterol kullanımının dayanıklılığı artırabileceğini ve metabolizmayı artırabileceğini, böylece yoğun fiziksel egzersiz sırasında kas yıkımını azaltırken yağ yakma desteklediği göstermiştir.

Aşırı doz clenbuterol alırsam ne olur?

Clenbuterol’ün hızlı kalp atış hızı (taşikardi), çarpıntı, titreme, anksiyete gibi semptomlar yaratır. Ayrıca düşük kan potasyumu (hipokalemi) ve yüksek kan şekeri (hiperglisemi) gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sonuç

Kilo vermek için mucize bir ilaç kullanmak sadece geçici çözümler vermektedir. Aşırı kilo almanın altında yatan sebepler onarılmaktan sonra, verilen kilolar geri alınabilmektedir.

Kilo vermek için uygulayabileceğimiz daha iyi stratejiler ve yöntemler vardır. Örneğin aralıklı oruç tutmak, stres seviyesini azaltmak, ketojenik diyet beslenmek, tiroid bezini optimize etmek gibi yöntemler bulunmaktadır.

Ayrıca stres seviyesini azaltıp, uyku kalitesini arttırdığımızda yüksek oranda “büyüme hormonu” salgılanırız. Dışarıdan sentetik yoldan büyüme hormonu almak yerine en iyi yöntem iyi uykudur.

Clenbuterol, insanlarda kullanım için FDA tarafından onaylanmamıştır. Etiket dışında bir çok atlet, yasal olmayan yoldan kullanmaktadır.

Eğer enerji düşüklüğünüz varsa mitokondriyi optimize etmek ve sağlıklı beslenmek atletik performansınızı uzun vadede de arttıracaktır. Bunun yanında atletik performans için kreatin, beta-alanin, sitrülin gibi amino asitlerin yan etkileri daha azdır.

Clenbuterol, Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) Yasaklılar Listesinde yer almaktadır. Bu ilaç için pozitif çıkan profesyonel sporcular, rekabetçi sporlara katılmaktan diskalifiye edilebilir.

Aşırı veya yanlış kullanıldığında Clenbuterol olumsuz yan etkilere sahip olabilir.

Clenbuterol kullanırken tüm dozaj yönergelerini kesinlikle takip etmek önemlidir.

Kilo Vermek için Diğer Takviyeler/İlaçlar

  • Yeşil kahve çekirdeği özü: Sade kavrulmamış kahve çekirdekleridir. Kilo vermeye yardımcı olduğuna inanılan iki madde içerirler: kafein ve klorojenik asit. Araştırmalar, yeşil kahve çekirdeği özünün insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. (kaynak)
  • Kafein: Dünyada en çok tüketilen psikoaktif maddedir. Bir çok insan kahve den antioksidan da alabilmektedir. Ayrıca  kafein yeşil çay ve bitter çikolatada doğal olarak bulunur. Bazı pre-workout’larda ve enerji içeceklerinde kullanılır.
  • Garcinia cambogia özü:  Hayvan çalışmaları, vücutta yağ üreten enzimi engellediği ve serotonin seviyelerini artırabileceğini bulundu. Yüksek serotonin seviyelerinin iştah baskılayıcı özelliği olduğu bilinmektedir. (kaynak)
  • Orlistat: Araştırmalarda 2003 yılındaki bir meta-analizi, yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte 12 ay boyunca orlistat alan kişilerin, plasebo grubuna göre %2.9 daha fazla kilo verdiğini bulmuştur. (kaynak) Bunun yanında bazı durumlarda ciddi yan etkiler yarattığı, D vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimini azalttığı gibi durumlarda vardır. Doktor kontrolü olmadan hiç bir şekilde kullanılmamılıdır. Orlistat yerine, aralıklı oruç tutmak kısa, orta ve uzun vadede büyük faydalar sağlar.
  • Konjuge linoleik asit (CLA): CLA yıllardır popüler bir yağ kaybı takviyesi olmuştur. “Daha sağlıklı” trans yağlardan biri olarak bilinir ve peynir ve tereyağı gibi bazı yağlı hayvansal kaynaklı gıdalarda doğal olarak
  • Sinefrin: Bazı spesifik meyveler sinefrin içerir. Bunlardan birisi “Acı portakal” adı verilen bir portakal türüdür. Synephrine, efedrine benzer mekanizmalara sahiptir ancak daha az etkilidir. İştahı azaltmaya ve yağ yakımını artırmaya yardımcı olabilir. (kaynak)
  • L-karnitin: Yağları enerji olarak mitokondriye taşır. Bu durum metabolizma üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Bunun yanında, L-karnitin eksikliğiniz yoksa, ilave L-karnitin fayda sağlamaz. (kaynak)

Sağlıklı bir yaşam tarzı için ayrıca sağlıklı yağları özellikle omega-3 tüketimi arttırmak önemli bir noktadır.