Büyüme hormonu, tıp dünyasında büyük ilgi uyandırmaya devam etmektedir

Büyüme hormonu, vücudunuzdaki insan büyüme ve gelişimi artırmaya yardımcı olur.

İsmini çok duyduğumuz hormon (Growth Hormone) olarak da adlandırılan büyüme hormonu , 191 amino asit kullanılarak oluşturulan bir protein yapılır hormonudur.

Birincil işlevi büyümeyi (dolayısıyla adı) teşvik etmek olsa da, büyüme hormonunun etkisi “anabolik” etki olarak tanımlanır. Bunun yanında, araştırmalar hücre yenilenmesi ve yaşlanma karşıtı özelliklerini dikkate almaktadır.

Sadece bununla da kalmaz. Büyüme hormonunu bilim adamları tarafından daha karmaşık işlemlerde rol aldığını keşfetmiştir.

Bu sebepten bu hormonun ismi değiştirilmiştir. daha karmaşık sistemik etkisini daha iyi vurgulamak için adı “somatotropik hormon” olarak değiştirilmiştir. Büyüme hormonu:

  • Protein metabolizması
  • Karbonhidrat sindirimi
  • Yağ sindirimi
  • Hücresel su dengesi
  • Kemik mineral sağlığı

gibi bir çok etmende işlevleri bulunmaktadır.

Büyüme hormonu ve sağlıklı yaşamdaki rolü konusunda pek çok insanın kafası karışıyor. Birçok insan sağlığa faydalarını duymuştur, ancak detaylı bilgiye sahip değil. Bu makale, büyüme hormonu ile yaşam kalitenizi nasıl artırabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Büyüme hormonu, kasların oluşmasına, metabolizmanın hızlanmasına ve yorucu egzersiz sonrası toparlanma sürecinin hızlanmasına yardımcı olan bir maddedir.

Büyüme Hormonu Nasıl Çalışır?

Büyüme hormonu, hipofizin ön lobu tarafından üretilir ve kana karışır. Uyarıcı ve engelleyici etkiye sahip hormonlara aracılık ederek hipotalamus tarafından düzenlenir.

Büyüme hormonundaki en büyük artış, özellikle uykunun başlamasıyla birlikte geceleri meydana gelir. Yaşla beraber, maalesef yetişkinlerde büyüme hormonu salgılanması azalır.

Büyüme Hormonu Az Olursa Ne Olur?

Büyüme hormonu eksikliği yaygın olarak çocuklarda ve gençlerde görülür; bununla birlikte, her yaştan insanı da etkileyebilir. Eksikliğinde büyüme ve gelişim sorunları, cücelik gibi problemler meydana gelir.

Büyüme Hormonunu Nasıl Arttırırız?

Büyüme hormonu üretimi stres, beslenme, egzersiz ve uyku gibi çeşitli faktörler tarafından düzenlenir. İşte büyüme hormonu seviyelerinin doğal olarak nasıl artırılacağına dair bazı ipuçları:

  • Fiziksel egzersiz: Yüksek yoğukluklu antrenmanlar, büyüme hormonu üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Özellikle kalp atış sayısı ne kadar yüksekse, büyüme hormonu miktarı o derece etkilenir.
  • Sağlıklı bir diyetle : insülin seviyelerini güçlendirmek; glutamin, argini, magnezyum, gaba; aşırı şekerden kaçınmak, D vitamini güçlendirmek ve yüksek kaliteli protein tüketmek.
  • Yaşam tarzınızı iyileştirmek : Araştırmalar, ne kadar uzun uyursanız, GH salgısının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. GH üretim seviyeleri yaşla birlikte azalma eğilimindedir ve bu, uyku bozukluğu, kemikle ilgili problemler, bilişsel gerileme ve azalmış kas kütlesi ve gücü gibi semptomlara yol açar. Büyüme hormonu ilaçlarının yüksek maliyetleri ve eksik araştırmaları göz önüne alındığında, doğal yoldan GH üretimini optimize etmek en mantıklısıdır.

Büyüme hormonu, protein sentezinin yanında yağların parçalanması gibi etkilere sahiptir. Bu nedenle aslında yağ yakımın da fayda sağlayabilir.

Madde madde büyüme hormonunu arttırmak:

1- Kilo Vermek

Obezite büyüyen bir salgındır ve yaşı ne olursa olsun her yaştan insanı etkiler. Günümüzde insanlar, önceki çağlara göre hem daha kilolu, hem de daha az enerjik

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, düşük büyüme hormonlarının, daha fazla yağ depolamamıza sebep olduğunu göstermiştir. (kaynak)

Kilolu insanlarda büyüme hormonu eksikliği kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Bunun yanında araştırmalar, büyüme hormonu seviyelerinin erkekler üzerinde daha fazla etkili yağ yakımı olduğunu belirtir. (kaynak)

2- Aralıklı Oruç

Araştırmalar, oruç tutmanın büyüme hormonu seviyelerinde büyük bir artışa yol açtığını gösteriyor.

Araştırma, 3 günlük su orucunda, büyüme hormonu seviyelerinin %300’ün üzerinde arttığını buldu. Daha uzun oruçlarda sonra, % 1.250 gibi büyük bir artış gösterdi (kaynak).

Su orucu, eğer doktor kontrolü veya herhangi bir durum olmadan yapılması sürdürebilir değildir. Bu konuda en iyi yaklaşım “aralıklı oruç” yaklaşımıdır.

Aralıklı oruç tutmanın birden fazla yöntemi mevcuttur. En yaygını uyku süresi dahil günde 16 saat herhangi bir gıda tüketmiyoruz, geri kalan 8 saat içerisinde tüketiyoruz.

Aralıklı oruç kilo vermeyi kolaylaştırır ve yağ yakımı sağlar. Düşük yağ seviyesi, özellikle bel bölgesinde daha çok büyüme hormonu salınımı ile orantılıdır.

İnsülin hormonu yemek yediğimizde salgılanır. Esas görevi hücrelere besinleri enerji olarak aktarmaktadır. Fakat büyüme hormonu ile insülin zıt çalışır. İnsulin salgılandığında büyüme hormonu baskılanır.

Mesela bir araştırmada, insülin salgılandığı bir günde (yemek), ile oruç tutulduğu dönemi kıyaslıyor. Büyüme hormonu, oruç tutanlarda daha fazla çıkıyor. (kaynak)

12 ile 16 saatlik oruç süreleri sürdürmesi ve takip etmesi kolaydır. Bu dönemlerde de insülin baskılanarak büyüme hormonu salınımı tetiklenir.

3- Arjinin Takviyesi

Arjinin genellik Nitrik Oksit (NO) salınımı arttırdığı için bilinmektedir.

NO, çeşitli fizyolojik süreçleri düzenler. Vücut hücreleri tarafından üretilir ve kan dolaşımında önemli bir rol oynar. NO’nun oksijenlenme, kan pıhtılaşması, iltihaplanma ve iltihaplanmayı önleme gibi birçok uygulaması vardır.

Bunun yanında arjinin son zamanlarda “büyüme hormonu” sentezine olan faydalarıyla da dikkat çekmektedir.

Araştırmalar, insanların HGH seviyelerini artırmak için diyetlerinde arjinin, glutamin gibi amino asitler kullanabileceğini göstermektedir.

Antrenman yapmak büyüme hormonunu arttırmanın en kolay yollarından biridir. Bununla birlikte, Arjinin amino asidinin, antrenman yapmayan insanlarda büyüme hormonu salınımı arttırdığı görülmüştür. (kaynak)

Antrenman ile arjinin kullanımının o kadar büyük fayda sağlamadığı görüldü. Bunun sebebi antrenmanın zaten arjinin arttırmasından kaynaklı olabilir.

4- GABA Takviyesi

Günümüzde insanlar sürekli stres altında. İnsanlar, stres seviyelerini azaltabilmek için çeşitli gıda takviyeleri ve yöntemler denemektedir.

Araştırmalar, GABA (gama-aminobütirik asit) kaygıyı gidermede etkili olduğu göstermektedir. Aynı zamanda stres seviyelerini azaltarak daha iyi uyumanıza ve büyüme hormonu arttırılmasına yardımcı olur.

Bir araştırmada GABA takviyesi alan insanlarda büyüme hormonlarında %400 artış olduğu görülmüştür. (kaynak)

Büyüme hormonundaki artış kısa süreli plazmada gerçekleşmiştir. Uzun süreli etkisi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

İlginizi çekebilir: GABA ve Mutluluk Arasında Bağlantı

İyot ve GABA İlişkisi

Hayvanlarda ve insanlarda tiroid sağlığı ile GABA arasında doğrudan bir bağlantı vardır. 

İlginizi Çekebilir:  Acnegen Kullananların Yorumları

Bunun sebebi Tiroid hormonları, GABA sentezi ve yıkımından sorumlu enzimleri, glutamat ve GABA düzeylerini, GABA salınımını ve geri alımını ve GABA(A) reseptör ekspresyonunu ve fonksiyonunu etkiler. Yeterli miktarda iyot tüketmek tiroid sağlığını için önemli rol oynamaktadır.

Ek olarak B6 Vitamini dopamin, epinefrin , GABA, melatonin, norepinefrin ve serotonin sentezi için gerekli bir koenzimdir

Bir nootropik olarak, B6 Vitamini GABA sentezi için çok önemlidir. Hafif eksiklik bile GABA ve serotonin sentezinde sorunlar yaratır. Bu durum uyku bozuklukları, aşırı stres, anksiyete, sürekli düşünme hali gibi semptomlar yaratır. Kaygı ve stres ile başa çıkmada rehber niteliğindeki yazımızı okumanızı öneririz.

B6 vitamini aynı zamanda magnezyum gibi minerallerin beyin bariyerini geçmesini kolaylaştırmaya da yardımıcıdır.

İlginizi çekebilir: Kaygıyı Azaltmanıza Yardımcı Olan Stratejiler

GABA Seviyesini Arttırmak İçin Taurin

Sporcuların daha çok kullandığı Taurin suda çözünen bir amino asittir. Taurin, beyin fonksiyonunu, büyüme ve gelişmeyi, bağışıklık sistemi üzerinde etkisi vardır.

Taurin, beyinde hafıza ve öğrenmeyle ilişkili hipokampus uyararak yeni beyin hücresi oluşumunu, var olan sağlam beyin hücrelerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gibi faydaları vardır. Ayrıca Taurin, GABAerjik(GABA) nöronları arttırır, destekler ve özellikle GABAA reseptörünü hedefler. (kaynak)

Öte yandan, Kafeinin tam tersi etki yaratır çünkü kafeinin GABA’nın etkisini azalttığı ve GABA reseptörlerini değiştirdiğinden bahsettik. Kafeinin yarattığı bu etki bir çok insandan kafeinin yan etkilerinden biri olan uykusuzluk, anksiyete ve stres gibi sorunlar yaratır. Bahsettiğimiz GABA receptörü davranışından dolayı Taurin, kafeinin verdiği bu zararlı etkilerin azaltılmasında etki eder.

GABA’yı Nereden Bulabilirim ?

GABA, Türkiye’de pek popüler olan bir takviye değildir. Bunun yanında, GABA’ya benzer etkileri olan “Glisin” amino asidi de kaygı, stres ve iyi uyku gibi faydaları sayesinde kullanabilirsiniz.

GABA büyüme hormonu dahil olmak üzere kaygı ve stress üzerinde olumlu etkisi olan bir asittir.

5- Yüksek Yoğunluklu Egzersiz

Egzersiz, HGH seviyenizi arttırmanın etkili bir yoludur.

Bir araştırma, egzersiz yapan insanlarda daha yüksek bir HGH seviyesine sahip olduğunu görüldü. Antrenman yapmak, yağ yakımı tetiklemesinin yanında depresyonla gibi hastalıklarda bize yardımcı olur.

Büyüme hormonu salınımına geldiğinde yüksek yoğunluklu egzersiz, en etkili egzersiz şeklidir.(kaynak) Kalp hızının çok hızlı arttığı bu egzersiz ayrıca kilo vermenin, genel sağlığı iyileştirip ve daha aktif bir yaşam sürmemize destek olur.

Spor yapmak, yağ yakımı ve kasların onarılmasında önemli olan büyüme hormonu seviyelerini arttırır. Yüksek yoğunluklu antrenmanla desteklemek, sonuçları en üst düzeye çıkarmanıza olanak tanır.

6- Kaliteli Uyku

Stres uykusuzluğa yol açabilen ve sık karşılaşılan bir durumdur. Uykusuzlukla, kendinizi sersemlemiş hissederek uyanırsınız, vücudunuz ağrır ve tekrar uyuyamazsınız. Uykusuzluk, özellikle Dünya da git gide artmaktadır.

Uykusuzluk, üretkenlikte azalma ve düşük performans gibi problemler de yaratabilir. Araştırmalar, yeterince iyi uyumayan insanlarda daha az büyüme hormonu olduğunu belirtmektedir. (kaynak)

İFDİYETİ, uykuyu optimize etmek için stratejiler ve yöntemler önermektedir. Bunların başında:

Here are a few simple strategies to help optimize your sleep:

  • Akşam 9’dan sonra mavi ışıktan uzak durmak
  • Uyumadan önce kitap okumak
  • Odanın ısının optimize etmek ( 13 ile 20 derece)
  • Akşam kahve tüketmemek
  • Magnezyum, B6 ve çinko
  • GABA
  • Glisin

gibi yöntemler iyi uykuya yardımcı olabilmektedir. Bunun yanında, kısa süreli kullanımlarda melatonin hormonun da faydalı olabileceğini belirtiliyor.

Bilimsel kaynaklarda melatonin hormonun ayrıca büyüme hormonu salınımı direk etkilediği de belirtelim. (kaynak)

Ek olarak Glisin, Glutamin, Ornitin gibi amino asitlerde büyüme hormonunu arttırılmasında yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Sakinleşmek, İyi Uyumak İçin Glisin

Alternatif olarak doğal yoldan uyku kalitesini arttırmak için meditasyon deneyebilirsiniz. Düzenli meditasyon yapmak, hem ucuz, hem de dışarıdan bir takviyeye ihtiyaç duymadan kendimizi sakinleştirmemizin bir yoludur.

Meditasyon gibi alternatif uygulamaların faydaları, 8.haftadan itibaren ortaya çıktığını unutmayın.

Derin ve uzun uyku uyumaya özen gösterin. En az 7 saat kaliteli uyku gün içerisinde verimlilik seviyenizi arttırıp, büyüme hormonu salınımını destekler.

Sonuç olarak

Büyüme hormonu dikkatlerine üzerine çekmiştir. Bir çok insan, yağ yakımı dahil yaşlılık karşıtı özellikleriyle büyüme hormonu arttırmaya yönelik stratejiler araştırmaktadır.

Her ne olursa olsun, büyüme hormonu kaliteli bir uyku ve antrenman ile iyi bir seviyelere çıkarılabilir. Sadece takviye yoluyla büyüme hormonu arttırmak, orta ve uzun vadede kalıcı sonuçlar doğurmaz.

Bazı insanlar, bir takım sebeplerden dolayı antrenman yapamamaktadır. Bu gibi durumlarda, uyku kalitelerini arttırmak için stratejiler geliştirebilirler. Büyüme hormonu, bahsettiğimiz uyku ile bağlantılıdır.

Erkeklerde Testosteron, kadınlarda ise östrojan hormonu büyüme hormonun salınımı da büyüme hormonu üzerinde etkilidir.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler, bilimsel olarak büyüme hormonunu arttırmak için en etkili yöntemledir.

Büyüme Hormonu Böbrek Üstü Bezi Tarafından Üretilir mi?

Böbrek üstü bezi büyük oranda adrenalin hormonu üretmektedir. Büyüme hormonu daha çok hipofizin ön lobu tarafından üretilir.

Büyüme Hormonu Gençleştirir mi?

Büyüme hormonun gençleştirici özellikleri son zamanlarda ilgi çekmektedir. Doğal yoldan arttırılan büyüme hormonu hücreler üzerinden gençleştirici özelliği sağlamaktadır. Hücre sağlığını korumak, hücre yenilenmesini sağlamak gibi bir takım faydaları da bulunmaktadır.

Büyüme Hormonu İğnesi Zararlı mı?

Bazı tıbbi konularda büyüme hormonu iğneleri tercih edilebilir. Büyüme sorunları olan çocuklarda ve yaşlılarda doktorlar büyüme hormonu tedavisi uygulayabilirler. Bunun yanında aşırı büyüme hormonu almak da sakıncalıdır. Kulaklarda, burunda aşırı büyümelere, sarkmalara sebep olabilir.

Büyüme Hormonu Ne Zaman Artar?

Derin uyku esnasında büyüme hormonu zirveye çıkar. Delta beyin dalgası dediğimiz, en derin uykuda büyüme hormonu salınımı en yüksek hale gelir.

Büyüme Hormonu Yetişkinlerde Boy Uzatır mı?

Büyüme hormonu, boy uzama dönemini bitirmiş kişilerde boy uzatmak. Yetişkinler için büyüme hormonu daha çok yaşlılık karşıtı özellikleri, yağ yakımı, hücre yenilenmesi gibi durumlarda fayda sağlamaktadır.

Büyüme Hormonu Ücretli mi?

Büyüme hormonu, diğer hormon tedavilere nazaran çok daha pahalıdır. Doktor reçetesi olmadan büyüme hormonu kullanmak yasal değildir.

Stres Büyüme Hormonu Baskılar mı?

Kronik strese günümüzde çok sık karşılaşılmaktadır. Stres, melatonin üretimini baskılar. Uyku kalitesini düşürür ve derin uyku süremizi azaltır. Kortizol seviyesi yüksek stresli olan insanlarda büyüme hormonu üretimi az olur.

Şeker Hastalığı Büyüme Hormonu Etkiler Mi?

Şeker hastalarının insülin direnci bulunmaktadır. Yüksek salgılanan insülin büyüme hormonu üretimini baskılar. Büyüme hormonunu optimize etmek için, yürüyüş, iyi uyku, antrenmanlar ve stresi azaltmak şeker hastaları için etkili yöntemlerdir. Glisin, GABA ve Magnezyum takviyeleri uzman kontrolünde kullanılabilir.

Büyüme Hormonu Yasal Değil mi?

Büyüme hormonu, sporcuların performansı arttırmak ve yaşlanmayı karşıtı olarak yasa dışı olarak kullanılır. Düşen büyüme hormonu seviyelerini yenileme, yaşa bağlı bedensel bozulmayı tersine çevirmek için pazarlanır, dağıtılır ve doktor kontrolü olmadan piyasada bulanabilir. Yasadışı alınan bu hormonların içerisinde, istenmeyen kimyasallar da bulunabilir.