Amalgam Dolgu Nedir? Zararları Neler?

Cıva ile farklı metallerin birleşmesiyle oluşan amalgam, diş dolgusunda kullanılan malzemelerden biridir. Ancak hem görünümü hem de zararları nedeniyle amalgam dolgu günümüzde çok tercih edilmemektedir. Amalgam dolgu zararları ise zannedildiğinden daha fazla orandadır. Zira ağzınızın içinde pek çoğu toksik olan metaller taşıyor olursunuz. Gelin şimdi hem amalgam dolguya hem de zararlarına bakalım.

Amalgam Dolgu Nedir?

Terim olarak amalgam dolgu, diş hekimliğinde kullanılan bir dolgu malzemesidir. Geçmişten günümüze tercih edilen dolgu türleri arasında süregelmektedir. Amalgam dolgu, metalik bir görünüme sahip olmasıyla bilinir. Bu nedenle estetik olmayan bir görünüme sahiptir. Sanki diş çürümüş de dökülmeye yüz tutmuş gibi bir karartıya sahiptir. Bu durum, amalgam dolgu zararları içerisinde yer almaz. Amalgam dolgunun esas zararı, içerisinde yer alan ve tehlikeli ağır metallerdir.

Amalgam Dolgu İçerisinde Neler Var?

Cıva başta olmak üzere; bakır, kalay ve çinko elementleri amalgam dolgu içerisinde barınabilir. Bu elementler cıva ile etkileşime girerek amalgamı oluşturmaktadır. Elbette bu durumdaki malzeme insan vücuduna ciddi hasarlar vermez. Ancak amalgam dolgunun uzun süre kullanımı, bu malzemeyi de aşındıracaktır. Hal böyle olunca amalgam içerisindeki cıva, insan vücudunda birikmeye başlayabilmektedir. Sonuç olarak amalgam dolgu içindeki malzemeler insan sağlığına pek de yararlı değildir. Fakat bir defa amalgam dolgu yapıldıysa bu dolgu mümkün oldukça hastada kalmalıdır.

Amalgam Dolgu Ömrü Ne Kadar?

Kompozit dolguya göre amalgam dolgu daha uzun ömürlüdür. Kompozit dolgunun ömrü yaklaşık 8 yıl iken amalgam dolgunun ömrü 15 yıldan uzundur. Bu durum, amalgam dolgunun daha uzun süre kullanılabileceğini göstermektedir. Ancak amalgam dolgu zararları neticesiyle tercih edilmesi pek de sağlıklı olmayan bir işlemdir.

Amalgam Dolgu Zararlı mı?

Bu sorunun cevabı, amalgam dolgu içerisinde yer alan cıva miktarına göre değişir. Herkesin bildiği üzere cıva, zararlı bir malzemedir. Hatta kısa süre elde tutulması dahi insana az da olsa zarar verir. Hal böyle iken cıvayı ağzınızda tutmak çok daha büyük bir risktir. Kısaca amalgam dolgu zararlıdır diyebiliriz.

Amalgam Dolgu Zararları

Elbette amalgam dolgu zararları denince akla sadece cıva gelmemelidir. Diğer unsurlar da amalgam dolgunun zararlı olabileceğini bize göstermektedir. Amalgam dolgunun zararlarını ise şöyle sıralamak mümkündür:

  • Amalgam içerisindeki cıva, normalde zararsız bir formdadır. Ancak zaman içerisinde deforme olarak vücuda karışabilir. Bu durumda cıva birikimi söz konusu olabilir.
  • Amalgam dolgu içerisindeki cıva, böbreklere, kalbe, beyne ve diğer organlara zarar verebilir. Bu durum, uzun vadede sorunlara neden olabilir.
  • Amalgam dolgunun yutulması, nadir de olsa ciddi sorunlara neden olabilir.
  • Dolgu içerisindeki malzemeler zamanla aşınabilir ve böylece bünyeye karışabilir.
İlginizi Çekebilir:  Magnezyum Testosteronu Arttır mı? Güncel Araştırmalar

Kısaca amalgam dolgu zararları bu şekildedir. Elbette sadece cıva zararları için ağır metal zehirlenmesi konusuna göz atmak gerekir. Çünkü amalgam dolgu içerisindeki cıva, form olarak tek başına değildir.

Amalgam Dolgu Sökümü

Esasen amalgam dolgunun varlığı, vücutta bir miktar zarara yol açar. Ancak amalgam dolgunun sökümü daha büyük bir zararlara sebebiyet verebilir. Zira amalgam dolgunun ufak dozu dahi vücutta birikerek iç organlara zarar verir. Sonuç olarak amalgam dolgu sökümü ciddi bir uzmanlık ve hazırlık gerektirmektedir. Bu sırada belirli protokollere uyulmalı ve öncesinde hazırlık yapılmalıdır.

Son zamanlarda hastalar, amalgam dolgunun hem zararlı olması hem de estetik görünmemesi nedeniyle şikayetçisi olmaktadır. Amalgam dolgu sökümü konusunda ise şu önerilere dikkat etmek çok değerlidir:

  • Amalgam dolgu, mümkün olduğunca çıkarılmamalıdır. Zira bu işlem tehlikeli olabilir.
  • Eğer amalgam dolgu sökümü yapılacaksa Smart Protokolü uygulanmalıdır. Bu protokol sayesinde amalgam güvenli bir şekilde çıkarılabilir.
  • Amalgam dolgu sökümü sırasında dolgu ne hastaya ne de hekime temas ettirilmemelidir. Ayrıca bu dolgu çevreye de zarar verebileceğinden güvenilir bir şekilde bertaraf edilmelidir. Havaya veya suya karışmamalıdır.

Eğer amalgam sökümü yapılacaksa önce bir uzman hekim onayı gerekir. Bu sayede dolgunun gerçekten çıkarılması gerekiyorsa çıkarma işlemi yapılır. Genellikle amalgam dolgu sökümü sonrasında yerine daha güvenilir olan kompozit dolgu işlemi yapılmaktadır.

Amalgam Dolgu Yuttum Ne Yapmalıyım?

İçerisinde cıva bulunan amalgam dolgu yutulursa, bazı adımları ivedilikle izlemek gerekir. Zira daha önce de bahsettiğimiz üzere, amalgam dolgu zararları insan hayatını riske atabilir. Bu durum:

  • Sindirim sorunlarına yol açabilir.
  • Mide asidi üretimini etkileyebilir.
  • Amalgam dolgu içerisindeki cıva vücuda hasar bırakabilir.
  • Midede yanma ve benzeri sorunları tetikleyebilir.
  • Alerjik reaksiyona neden olabilir.

Eğer “Amalgam dolgu yuttum!” diyorsanız, mutlaka aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Yutulan dolgu parçası, normal yollarla vücuttan atılır.
  • Her ihtimale karşın en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmek gerekir.
  • Dolgunun vücuttan hızlı atılması için gerekli tavsiyelere uyum sağlanmalıdır.
  • Kırılan dolgunun ağızda kalan parçaları bir an önce sökülmelidir.
  • Amalgam dolgu sökümü sırasında, yukarıda bahsettiğimiz prosedürler uygulanmalıdır.
  • Bu prosedürler mutlaka uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Kişi, kendi başına amalgam dolgu sökümü çabasına girmemelidir.

Sonuç

Görüldüğü üzere, amalgam dolgu zararları hafife alınacak kadar az değildir. Ancak amalgam dolgu içerisindeki bulunan cıva, nispeten güvenilir bir formdadır. Yine de, her ihtimale karşı en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemlidir. Ayrıca amalgam dolgu sökümü, zaruri değilse ertelenmelidir. Ancak dolguda kırık veya düşme olması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden amalgam dolgu zararları hafife alınmamalıdır.

Diğer makaleler:

Kategori: