Basitçe anlatmak gerekirse ne kadar çok omega-6 tüketirsek, dokularda iltihaplanma fazla olur ve o kadar az omega-3 bulunur. Omega-6 yüksekliği, omega-3 eksikliğine sebebiyet verebilir. Omega-6 proinflamatuardır, omega-3 ise antiinflamatuar özelliktedir. Aşırı omega-6 içeren ve çok fazla omega-3 içermeyen bir diyet iltihabı artıracaktır .

Peki, Omega-3’ün omega-6’ya ideal oranı nedir?

Modern diyetlerde, 15:1 ila 17:1 arasında değişen omega-6:omega-3 oranları sergiler. Yani çok yüksek oranda omega-6 içerir. Bu oran için ideal 1:4, bazı durumlarda ise 1:2 şeklindedir.

Omega-6 yağlarına karşı bu kadar karşı çıkılması, vücudun en yaygın olanı olan “linolenik asidi” diğer asit türü olan “araşidonik asit” dönüştürebilmesidir.

“Araşidonik asit”, iltihaplanmayı, kan pıhtılaşmasını ve daralmayı teşvik edebilen moleküller için bir yapı taşıdır.

  • Omega-6 yağ asitleri trigliserit seviyelerini yükseltebilir. Özellikle diyabet riski olanlar ve yüksek trigliserit seviyesine sahip olanlar dikkat etmelidir.
  • Besinler yoluyla yüksek miktarda omega-6 yağ asitleri alımı, diyabetli kişilerde yüksek tansiyon geliştirme riskini artırabilir.

Omega-6 yağları nelerdir?

Omega-6 yağları da aşırı tüketilmediği taktirde sağlıklı doymamış yağlardır. Omega-3 yağları gibi, diyetimizde düşük oranlarda omega-6 yağları almamız gerekir. Dört çeşit omega-6 yağı vardır:

  • LA (Linoleik asit)
  • ARA (Araşidonik Asit)
  • GLA (Gama linoleik)
  • CLA (Konjuge linoleik asit)

Omega-3 yağları nelerdir?

Omega-3 yağları sağlıklı doymamış yağlardır. Diyetimizde omega-6’ya oranla eksikliği en çok görülen omega-3 yağıdır. Üç tip omega-3 yağı vardır:

  • ALA (alfa linolenik asit)
  • DHA (Dokosahekzanoik asit)
  • EPA (Eikosapentaenoik asit)

Omega-6 Yan Etkilerinden Nasıl Kaçınılır?

Buraya kadar aşırı omega-6 yağı tüketmenin zararlarını anladık. Bir yetişkinin günde yaklaşık 10 gramın altında tüketmesi gerçekten faydalıdır.

Her şeyden önce, omega 6’yı nereden aldığınızı anlamanız gerekir. Çoğu gıda, bunlardan bir miktar içerir, ancak en zengin kaynaklar şunlardır:

  • Aspur yağı
  • Üzüm çekirdeği yağı
  • Ayçiçek yağı
  • Mısır yağı
  • Ceviz
  • Susam yağı
  • Pamuk yağı
  • Soya yağı

Gördüğünüz gibi, omega 6 diyetinize çoğunlukla yemeklik yağlardan giriyor. Bu nedenle, seviyelerini düşürmenin en kolay yolu, yemeğinizi kızartmayı bırakmaktır. Bu, kardiyovasküler sisteminiz için büyük bir sağlık artışı olacaktır.

Zeytinyağında da aynı şekilde omega-6 yağı bulunduğunu unutmayın.

İlginizi Çekebilir:  Dicetel Kullananların Yorumları – Bağırsak Ağrılarına Son!

İlginizi çekebilir: Tereyağı Mı Daha Sağlıklı Zeytin Yağı Mı?

Tavuk Etinden Yüksek Oranda Omega-6 Vardır

Tavuklar büyük oranda omega-6 açısından yüksek bitkisel besinlerle beslenmektedir. Tavuk, omega 6 yağının en yüksek et kaynaklarından biridir. Miktar, tavuk budu ve tavuk budu da dahil olmak üzere birçok ete oranla en yüksektir. Örneğin, günlük omega 6 içeriğinizin yaklaşık %22’sini kavrulmuş tavuk budundan ancak %7’sini yağsız tavuk göğsünden alırsınız.

  • Balık Tüketin: Balıktaki Omega-3 yağ asitleri, omega-6’nın verdiği zararlı etkilerin azaltılmasında fayda sağlar. En yüksek mg Omega-3 yağ asidine sahip balıklar hamsi, ringa balığı, uskumru, istiridye ve diğerleridir
  • Bitkisel Omega-3 Kaynakları: Hayvansal kaynakların yanında, Omega-3 yağ asitleri, çok çeşitli bitkisel gıdalarda kolayca bulunur. Bunlar arasında ceviz, keten tohumu, chia tohumu, edamame, deniz yosunu ve algler bulunur. Diğer yeşil yapraklı sebzeler ve fasulye de az miktarda içerir.

Bunun yanında eğer maddi imkanlarınız yeterliyse, krill yağı en kaliteli fosfolipit omega-3 kaynaklarından birisidir. Ayrıca krill yağında yüksek oranda antioksidan olan astaksantin bulunmaktadır.

Konserve Ton balığı Omega-3 Açısından sağlıklı mı?

Yağ oranı düşük olmasına rağmen, ton balığı iyi bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. onserve ton balığı, protein açısından zengin sağlıklı bir besindir ve B-Kompleks vitaminleri, A ve D Vitaminleri ile demir, selenyum ve fosfor gibi birçok vitamin ve mineral içerir

Fakat, ton balığı büyük balık olduğu için maalesef içerisinde civa gibi ağır metaller birikebilmektedir.

Omega 6 kilo aldırır mı?

Evet, omega-6 metabolizmayı olumsuz etkiler. Araştırmalara göre yüksek omega-6 yağ asidi alımı ve dengesiz omega-6/omega-3 oranı, hem hayvan hem de insan çalışmalarında kilo alımı ile ilişkilendirilirken, yüksek bir omega-3 yağ asidi alımı kilo alma riskini azaltır.

Omega-6 bir kez tüketildiğinde yaklaşık 600 GÜN yarılanma ömrüne sahiptir. Yani Omega-6 yağları, kalp ve beyin dahil olmak üzere dokularda uzun yıllarca kalabilir. Dr.mercolaya göre bu durum “şeker” tüketmekten bile daha tehlikelidir.

Kimler omega-6 almamalıdır?

Kan inceltici ilaçlar:dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), ve apixaban (Eliquis) dahil olmak üzere kan sulandırıcı ilaçlar alan kişiler, doktor gözetimi olmadan omega-6 yağ asidi takviyeleri almamalıdır. Omega-6 ve omega-3 yağ asitleri kanama riskini artırabilir.

Fıstık Ezmesi omega-6’da yüksek mi?

Bitki bazlı proteinlerden olan omega-6, doymamış yağlar bakımından yüksektir. 2 yemek kaşığı porsiyon, günlük omega-6’nın yüzde 23’ünü içerir. Fıstık ezmesinde Omega-3 ile omega-6 , 20:1 şeklindedir.

Kategori: