İyot deniz suyunda, toprakta ve kayalarda bulunur ve deniz ürünleri, sebzeler, süt gibi besin kaynaklarında da bulunur.

İyot, insan vücudunun düzgün çalışması ve çeşitli hastalıklarla savaşmasına yardımcı olması için gereklidir. Ancak, hepimiz her gün yeterince iyot bakımından zengin gıdaları tüketmiyoruz ve bu da diyetlerimizde eksikliğe yol açıyor.

İyot eser mineral olarak adlandırılır. Bu, vücudunuzun sadece küçük bir miktarına ihtiyacı olduğu anlamına gelir. İyot ayrıca hücrelere ve organlara zarar verebilecek serbest radikallere karşı koruma sağlayan güçlü bir antioksidandır ve düşük iyot düzeyine sahip kişilerde bilişsel işlevi iyileştirdiği gösterilmiştir.

İyot gıdalarda bulunur, ancak doğru miktarlarını belirlemek zor olabilir. Bu nedenle, iyot eksikliği yaşamamak için iyotla desteklenmiş tuzlar bulunmaktadır.

Hap Bilgiler

  • İyot, normal metabolizmayı düzenlemenin yanı sıra proteinlerin ve enzim aktivitesinin oluşturulmasına yardımcı olan tiroid hormonları tiroksin ve triiyodotironin yapmak için gereklidir.
  • İyot, nörotransmitterler için kritik öneme sahiptir. Tiroid hormonları T4 ve T3’ün üretimi için iyot gereklidir. Beyindeki tiroid hormon reseptörleri, tüm önemli nörotransmitterlerin üretimini ve kullanımını düzenlemeye yardımcı olur.
  • İyot zararlı bakterileri, mantar enfeksiyonlarını ve virüsleri öldürebilir. İyot, florür, klor ve bromu kandan uzaklaştırır. Vücudunuzun diğer detoks yöntemlerinin çıkaramadığı cıva ve kadmiyum gibi ağır metallere bağlanarak detoks etmesine yardımcı olur.
  • Doğal iyot kaynakları arasında balık, deniz yosunu ( yosun gibi ) ve kabuklu deniz ürünleri gibi deniz ürünleri , hayvanlar yeterli iyot aldığı sürece süt ürünleri ve yumurtalar ve iyot bakımından zengin topraklarda yetişen bitkiler bulunur.
  • İyot eksikliğinin sık görüldüğü yerlerde, tipik olarak deniz ürünlerinin yenmediği yarı kurak ekvator iklimlerinde, iyot eksikliği semptomları aşırı yorgunluk, guatr, zihinsel yavaşlama olan hipotiroidizme, depresyon, kilo alımı ve düşük bazal vücut sıcaklıkları gibi semptomlar yaratır.
  • İyotun sofra tuzuna eklenmesi, zengin ülkelerdeki bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır, ancak iyot eksikliği bugün gelişen dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. İyot eksikliği, Avrupa’nın belirli bölgelerinde de bir sorundur.

İyot, büyüme ve gelişme dahil olmak üzere vücuttaki çeşitli süreçleri düzenleyen tiroid bezinin düzgün çalışması için önemlidir. Eksiklik guatr, nörolojik bozukluklar ve kısırlık gibi bir takım sorunlara yol açabilir. Sağlık sorunları nedeniyle daha fazla insan düşük sodyumlu ürünler için standart tuzdan kaçındıkça iyot eksikliği artan bir endişe haline geliyor.

İyot

İyot, toprakta ve okyanus sularında bulunan bir mineraldir. Ayrıca, potasyum iyodür üretmek için klor ve potasyum hidroksit kullanan kloralkali işlemi ile ticari olarak da üretilir.

İyodür olarak da adlandırılan iyot, toprakta ve okyanus sularında doğal olarak bulunan bir mineraldir. Bu mineral en çok iyotlu tuzda bulunur. Yeterince iyot almak önemlidir. Çünkü iyot hormonları, düzgün bebeğin ana rahminde gelişimi ve tiroid hormonunu gibi hayati hormonları düzenler.

Ciddi iyot Eksikliği Ne Gibi Problemler Yaratır?

Ciddi iyot eksikliği dünyadaki birçok ülkede bir sorundur. Guatr, enerji ve zihinsel bozukluğa neden olabilir. İyot eksikliği, yiyeceklerden veya sıvılardan yetersiz iyot alımından kaynaklanır. Zeka geriliği, ciddi iyot eksikliğinde görülen semptomlardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre iyot eksikliği dünya çapında yaklaşık bir milyar insanı etkilemektedir. İyot eksikliği gelişmekte olan ülkelerde çok yaygındır ve en şiddetli şekilde hamile kadınları ve çocukları etkiler.

Ayrıca iyot eksikliği yaşayanlar doktora danışmadan dışarıdan takviye almamalıdır. İyotun kullanımları ve yan etkileri ile yaşa göre önerilen günlük miktarlar hakkında daha detaylı bilgi almadan herhangi bir takviyeyi kullanmayın.

  • Vücudunuz kendi başına iyot üretemez. Bu yüzden faydalarını elde etmek için diyetinizden gelmesi gerekir. 
  • İyot, beyin sisi, zayıf biliş ve hafıza, düşük enerji seviyeleri ve halsiz tiroid ile uğraşanlar için özellikle yararlıdır .

Hamilelik sırasında iyot özellikle önemlidir ve yeterli miktarda iyot, bebeklerin gelişim dönemlerinde belirli sağlık durumlarının önlenmesine bile yardımcı olabilir. Gebeliğin ilk üç ayında gerçekleşir ve optimal beyin gelişimi için gereklidir.

İyot içeren besinleri tüketerek, günlük iyot ihtiyacımız karşılayabiliriz. Bazı besinler ve meyveler iyot açısından zengindir. İyot açısından zengin meyveler:

  • Çilek
  • Kızılcık
  • Ananas

gibi meyveler zengin iyot kaynağı olabilmektedir. Bunun dışında sebzelerden yeşil fasülye, yüksek iyot içeriğiyle bilinmektedir.

İyot Vücutta Depolanır mı?

İyot vücuttan atılmaya başlamadan önce yaklaşık üç hafta vücutta depolanır. Vücudun, metabolizmayı ve büyümeyi düzenlemeye yardımcı olan tiroid hormonlarını üretmek için iyota ihtiyacı vardır ve sağlıklı bir yetişkin insanda, 15-20 mg arası iyodun %70-80’i tiroid bezinde depolanır. (kaynak)

Tiroid hormonu, vücudun metabolizmasının hayati bir parçasıdır. Vücudun metabolizmasını ve büyümesini düzenler. Tiroid bezinde üretilir ve metabolik hızı kontrol etmek için kan dolaşımına salınır. T3 ve T4 arasındaki temel fark, birincisinin üç molekül iyot içermesi, ikincisinin ise dört molekül içermesidir.

Tiroid vücutta metabolizmayı, enerji kullanımını, büyümeyi ve onarımı büyük ölçüde düzenleyen önemli bir bezdir. İki tip hücreden oluşur: foliküler hücreler ve parafoliküler hücreler. Aktif T3 tiroid hormonu vücuttaki hemen hemen her hücre ve organda metabolizmayı, enerji kullanımını, büyümeyi ve onarımı düzenleyerek işlev görür.

Tiroid Sağlığı

Tiroid bezi boynunuzun ön tarafında bulunur ve vücudunuzun metabolizmasını düzenleyen hormonların üretilmesinden sorumludur. Tiroid bezi ayrıca gıdalardan enerji üretilmesine yardımcı olan tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) hormonlarını salgılar.

Tiroid bezi boynunuzun ön tarafında bulunur ve vücudunuzun metabolizmasını düzenleyen hormonların üretilmesinden sorumludur. Tiroid hormonunuz çalışması düşükse, yorgunluğa, kilo alımına ve diğer semptomlara neden olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Kayseri Burun Estetiği Merkezi - Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Tiroid bozukluğunuz var mı? Eğer öyleyse, yalnız değilsin. Tiroid bozuklukları ile Türkiye’de çok yaygındır.

İyot eksikliğinin verdiği Tiroid problemlerini azaltmak için yeterli miktarda iyot aldığımızdan emin olmalıyız.

İyot, tiroid bezinin işleyişini düzenlemeye yardımcı olan temel bir mikro besindir. Tiroid bezi, metabolizmayı ve ruh halini düzenlemekten sorumlu hormonlar üretir. İyot eksikliği, doğurganlık çağındaki kadınlarda yorgunluk ve kilo alımının yaygın bir nedeni olan düşük aktif bir tiroid bezi olan hipotiroidizme yol açabilir.

Zihinsel Sağlık

Kronik İyot eksikliği zeka geriliği, neden olabilen çok ciddi bir sağlık sorunudur.

Beyin sağlığı, özellikle artan Alzheimer ve bunama oranları ile herkes için büyük bir endişe kaynağıdır. Beyin vücudunuzdaki en önemli organdır ve sağlığımız için çok önemlidir. Beyniniz yeterli ve düzgün çalışmıyorsa, beyin sisi, odaklanma sorunları yaşarız.

Beyin sağlığı için, doğru beslenmeli ve egzersiz yapmanın yanında yeterli mikro besinleri aldığımızdan emin olmalıyız.

  • Bunun yanında İyot nörogenezi, nöronal ve glial hücre farklılaşmasını gibi süreçleri etkiler bu da beyin gelişimi için de gereklidir
  • İyot eksikliği zeka geriliği, guatr, ve kretinizme neden olabilir. Araştırmalar, hamile kadınlarda besinlerden yeterli miktarda alınan iyodun, çocuğun nörolojik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini söylemektedir. (kaynak)

iyot ayrıca beyin sağlığını olumsuz etkilediğine inanılan florürün, klor ve brom gibi ağır metalleri vücuttan atmak için etkilidir.

İyot dünyanın IQ’sunu yükseltiyor

1990’larda dünyanın en büyük iyot eksikliği ülkeleri arasında Sovyetlerdi. Şu anda dünya çapında yaklaşık 2 milyar insan veya dünya nüfusunun 3’te biri çok az iyot alıyor.

Araştırmalar, iyot eksikliğinin zihinsel bozuklukların önde gelen önlenebilir nedeni olduğunu göstermektedir. Orta düzeyde bir eksiklik bile zekayı 10-15 IQ puanı kadar düşürür .

İyot ile birlikte alınacak destekleyici takviyeler nelerdir?

  • Selenyum – günde 200 mcg. T3 üretimi için selenyum gereklidir. Tiroid hormonun çalışmasında birlikte sinerjik etki yaratırlar.
  • Curcumin: Araştırmacılar, vücuttaki iltihabı ve oksidatif stresi azaltarak, zerdeçalın çeşitli kronik hastalıkları önleme ve tedavi etme potansiyeli olduğunu düşünüyorlar. 
  • C vitamini – günde 2.000 – 5.000 mg, tiroid hormonlarını kan-beyin bariyeri de dahil olmak üzere vücutta taşıyan tiroid semptomlarını desteklemeye yardımcı olur. Aynı şekilde kandaki kurşun gibi ağır metallerin uzaklaşmasını sağar.
  • Magnezyum – günde 400 mg. Piyasadaki en güçlü magnezyum formu asetil taurat formudur. Bunun yanında, B6 ile desteklendiğinde magnezyum beyin bariyerine geçişi kolaylaşabilmektedir.

Orta derecede iyot eksikliği olan çocuklarda bilgi işleme, ince motor beceriler ve görsel problem çözme, iyot takviyesi ile geliştirilir

İyot Damlası Zayıflatır mı?

İyot eksikliği metabolizmayı olumsuz etkileyip, Tiroid bozukluklarına sebebiyet verebilir ve bu durum kilo almamızı tetikler. İyot eksikliğiniz varsa iyot tüketmek kilo vermeye destek sağlayabilir.

İyot, tiroid sağlığında hayati bir rol oynar. Tiroid bezinin düzgün çalışabilmesi için iyoda ihtiyaç vardır ve yetersiz iyot, hipotiroidizm denilen bir duruma yol açar. İyot, doğal olarak iyot bakımından zengin topraklarda yetişen ürünlerde bulunur.

Fazla miktarda iyot almak, aynı şekilde olumsuz etkiler.

Florür Tehlikeli Mi? Florür Nörotoksisitesi ve Mitokondriyal Problemler

Araştırmalarda florüre maruz kalan hayvanlarda mitokondriyel sorunlar keşfedilmiştir. Florüre kronik maruz kalan sıçanların beyin nöronlarında ve yapısında olumsuzluk etkiler görülmüştür. (kaynak)

Florür kaynaklı mitokondriyal hasarlar arasında değişen beyin kimyasalları (nörotransmiter seviyelerini) olabilir. Yüksek miktarda florüre maruz kalan hayvanlar üzerindeki araştırmalar zeka geriliği, hafıza problemleri, öğrenme güçlükleri ve DEHB gibi problemler görülüyor. Bunun yanında bazı iddialara göre diş macunlarında bulunan veya çeşme sularında bulunan florürün uyku hormonu (melatonin) ve DMT(ruh hormonu olarak da adlandırılı) oluşumundan sorumlu “epifiz bezinde” kireçlenme yarattığı şeklindedir.

Ayrıca Florür etkileri PGC1α/NRF1/TFAM sinyal yolunu etkiler. Peki bu bahsettiğimiz teknik sinyaller nedir? Bu sinyaller, vücudumuzdaki hücrelerde mitokondriyal üretimden ve düzenlenmesiinden sorumludur. Florür bu sürece zarar verir.

Çankırı Tuzunda iyot Var mı?

Normal hallerinde, kaya tuzlarında ve sofra tuzlarında iyot çok az vardır. Bu sebepten firmalar iyot ilave eklemektedir. İyot ilaveli veya ilavesiz seçenekler raflarda vardır.

Eczanede Satılan iyot damlası Güvenilir mi?

Eczaneler, bir besin gıdasını almak için en güvenilir yerlerdir. Bunun yanında, iyot damlasını kendi fikrinize göre almamalısınız. Mutlaka, günlük dozuna göre kullanmalısınız. İyot damlasını her gün yerine, haftada 2 veya 3 gün de kullanabilirsiniz. Ciddi iyot eksikliğinde, doktor kontrolünde dozlarınızı arttırabilirsiniz.

İyot Damlası Nasıl Kullanılır?

İyot damlalarının fiyatı nispeten ucuzdur. 1 damla, günlük ihtiyacını karşılayacak seviyede iyot içermektedir. Aç karnına tüketildiğinde, herhangi bir problem yaratmıyorsa aç karnına alınabilir. AMA İyot yağda çözünür ve özellikle hassas bir mideniz varsa yiyeceklerle birlikte alınmalıdır. Diğer takviyeler, iyotla aynı anda alınabilir.

İyot damlasının Yan Etkileri Nelerdir?

İyot damlalarının yan etkileri birçok insanı endişelendiriyor. Damlaların Tiroid bezine zarar verebileceğine, Tiroidin fazla çalıştırdığını inananlar var. Bazıları ise hiç zarar vermediklerini söylüyor. Aşırı iyot tüketimi, tiroid fonksiyon bozukluğu ve guatr dahil olmak üzere iyot eksikliği ile benzer semptomlara yol açabilir. Doktor kontrolü olmadan önerilen dozun üzerinde kullanılmamasını öneririz.