Diş Hekimi Fobisi (Dentofobi) Nedir?

Yalnızca toplumumuzda değil, tüm dünyada çok önemli bir yere sahip olan dentofobi ya da bilinen adıyla diş hekimi fobisi, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabiliyor. Korkunun olduğu kişi dişçiye gitmekten korktuğu gibi bazı durumlarda dişçi konusunun açılmasından bile endişe duyabiliyor. İşte bu da herkeste dişçi korkusunun aynı seyretmediğini bize net şekilde gösteriyor. Peki, neden diş hekimi fobisi var? Dentofobi nedir? Diş hekimi korkusunu yenmenin ipuçları ve çok daha fazlasından bu içerikte bahsedeceğiz.

Diş Hekimi Fobisi (Dentofobi) Nedir?

Dental anksiyete olarak da adlandırılan diş hekimi fobisi; kişilerin çeşitli sebeplerle dişçiye gitmek istememesi, korkması, endişe duyması ve konusunun dahi açılmasını istememesi gibi duygular hissetmesi olarak adlandırılmaktadır. Toplumda çok yaygın bir fobi olması sebebi ile kişiler basit diş operasyonlarından korkuyor ve bu da ilerleyen süreçte çok daha büyük diş problemlerini ortaya çıkarıyor. Halbuki gerçekleştirilen diş tedavilerinin büyük bir çoğunluğu ağrısızdır. Ancak çok fazla korku olduğu için kişi ağrılı bir süreç olacağını düşünmekte, bu nedenle diş tedavisine sıcak bakmamaktadır.

Diş Hekimi Korkusu Neden Oluşur?

Dentofobi olarak bilinen diş hekimi korkusu, toplumumuzda her dönem etkisi göstermekte, korku geleneksel olarak aktarım halinde ilerlemektedir. Öte yandan tecrübeler, duyumlar ve diş hekimlerinin deneyimsizlikleri de diş hekimi korkularını ortaya çıkarmaktadır. O halde şimdi diş hekimi korkusunun oluşmasına etki eden unsurlardan bahsedelim.

  • Travmalar: Olumsuz diş tedavisi süreci sonrasında ortaya çıkan travmalar, kişide ilerleyen dönemde diş hekimi korkusunu ortaya çıkarmaktadır. Çünkü kişi ağrılı ve sancılı bir süreç geçirdiğinden, tekrar tedavi olduğunda aynı olumsuz süreci yaşayacağını düşünür ve dişçiye gitmek istemez.
  • Yanlış Aktarımlar: Geçmişte diş tedavisinde yeni teknolojiler olmadığından, bazı tedaviler ağrılı olmaktaydı. Öte yandan insan sağlığını etkileyen ve dişçi bile olmayan kişilerin diş çekmesi sonrasında olumsuz deneyim yaşayan kişilerin deneyimlerini aktarmaları, kişilerde diş hekimi fobisini oluşturmaktadır.
  • Diş Hekiminin Deneyimsiz Oluşu: Deneyimli olmayan diş hekimlerinin yanlış uygulamalar yaparak kişinin ağrılı bir süreç geçirmesine sebep olmaları, kişilerde ilerleyen dönemde dişçi korkusunun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle deneyimli diş hekimi tercihi son derece önemlidir.
  • Diş Hekimlerinin İlgisiz Oluşu: Diş tedavisi alan kişilerin diş hekimlerinin ilgisiz tavırları ile karşı karşıya kalması, korkuyu tetikleyen unsurlardan bir tanesidir.

Yukarıdaki unsurlar ve daha fazlası, kişilerde ciddi seviyelere varan diş hekimi korkularını ortaya çıkarmaktadır. Ancak tecrübeli diş hekimleri tarafından diş tedavileri gerçekleştirilirse, o halde korku en aza inecek ve sağlıklı bir tedavi süreci geçirilecektir. Smile Center Turkey ise deneyimli diş hekimlerine sahip olduğundan, tüm diş tedavilerinde başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Dişçi fobisi olan kişiler ile özel ilgilenilerek, korkunun yenilmesi sağlanmaktadır.

Dişçi Korkusunu Yenmede Diş Hekiminin Rolü

Deneyimli diş hekimleri, dişçi korkusu olan kişilerin korkularının sebeplerine göre iletişim kurarlar. Bu da kişilerde korkuyu duyarsızlaştırma noktasında ciddi bir faydayı ortaya çıkarır. Bu nedenle diş hekiminin öncelikli olarak tüm süreçten hastayı bilgilendirmesi ve süreci gerçekleştirirken adım adım anlatması, korkuyu yenmede etkendir. Öte yandan hastanın korkusunu yok saymak ve onun düşüncelerini dinlemeden tedavileri uygulamaya devam etmek, hasanın korkusunu arttırabilir. İşte bunun için hastanın eliyle işaret verdiği anda diş hekiminin durması, ne yapıldığını anlatması ve onun kendini iyi hissetmesini sağlaması, dişçi korkusunu yenmesini sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir:  Kafeinsiz İçecek Arayanlar: Kahveye Alternatif içecekler Listesi

Dişçi Korkusunu Yenmenin Yolları Nelerdir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile sağlık alanında yeni gelişmeler ortaya çıktı ve pek çok tedavide ağrı ile acı neredeyse tamamen ortadan kalktı. Lokal anestezi ve sedasyon bunlardan bazıları. Bu iki yöntem ile kişiler tedavi sürecinde herhangi bir ağrı hissetmemekte, ağrı hissetmedikleri için diş tedavisi sorunsuz şekilde gerçekleşmektedir. Ancak dişçi korkusu olan kişiler bundan yeterince tatmin olmadıkları için korkularını yenmede yeterli değildir. Peki, dişçi korkusunu yenmenin ipuçları nelerdir?

  • Öncelikli olarak sizinle ilgileneceğini düşündüğünüz ve tecrübeli bir diş hekiminden diş tedavisi almalısınız.
  • Psikoterapi almak, dişçi korkusunu yenmede son derece etkilidir. Çünkü korkularımız, geçmiş deneyimlerimiz ya da aktarımlar ile ilgilidir. Bunun için ortalama 2 ila 6 seanslık psikoterapi süreci ile dişçi fobisinden kurtulmak mümkündür.
  • Maruz kalmak, dişçi korkusunu yenmede etkilidir. Örneğin bir diş tedavisini izlemek, diş tedavisi anılarını dinlemek ya da diş kliniklerini ziyaret etmek, dişçiye maruz kalmayı sağlayacağı için korkunun yok olmasına yardımcı olur. Pek çok korkunun tedavisinde maruz kalma son derece etkili bir yöntemdir.
  • Diş hekimimin tedavi sürecini aşamalı şekilde anlatması ve her tedavi sırasında bilgi aktarması, dişçi korkusu olan kişinin korkusunu yenmesine yardımcı olacaktır.
  • Olumlu diş hekimi deneyimlerini dinleyebilir ya da okuyabilirsiniz. Bu da korkunun hafiflemesinde etkendir.

Yukarıdaki ipuçlarına dikkat ederek, diş hekimi korkusunu büyük ölçüde yenebilirsiniz. Tabii ki bu süreçte psikoterapi desteği almak da etkili bir çözümdür. Ancak en önemlisi, hiç kuşkusuz ki deneyimli ve ilgili bir diş hekiminden tedavi almaktır.

Diş Hekimi Korkusunun Belirtileri Nelerdir?

Herkesin diş hekimi fobisinin düzeyi aynı olmaz. Bu nedenle çok ciddi bir travma yaşayan ve bunun için dişçi kelimesini duymak bile istemeyen kişiler olabilir. Haliyle dişçi korkusu belirtileri de değişiklik gösterecektir. En çok karşılaşılan dişçi korkusu belirtileri ise şu şekildedir:

  • Aşırı terleme,
  • Travmayı anımsama sonrasında ağlama,
  • Stres,
  • Titreme,
  • Kalp çarpıntısı,
  • Baş dönmesi,
  • Uyuyamama,
  • Korku ve
  • Sinirlilik hali, en sık karşılaşılan dental fobi belirtileri arasında gösterilmektedir.

Kişi dental fobi ile karşı karşıya kaldığında, korkusunu yenmesi için yukarıda bahsedilen ipuçlarını değerlendirmesi gerekir. Eğer dental fobi yaşayan kişi yakınız ise o halde onunla ilgilenmeli ve bahsedilen ipuçlarını gerçekleştirmesini sağlamalısınız. Böylece kişi rahatlayacak ve korkusunun azalması mümkün olacaktır. Öte yandan maruz kalma uygulaması ve psikoterapi, almanız gereken en önemli desteklerdendir. Aynı zamanda deneyimli bir diş hekiminden destek alındığında, diş hekimi hastaya nasıl yaklaşması gerektiğini bildiği için korkuyu tetikleyecek hamlelerden kaçınacaktır.

Geçmişten itibaren hemen her dönemde önemli bir yere sahip olan diş hekimi fobisi (dentofobi), diş sorunlarının giderek daha büyük sorunlara yol açmasına sebep olmaktadır. Çünkü küçük diş problemlerinde tedavi almayan kişiler bu ağrıyı uzun süre çekmekte, ilkel yöntemler ile ağrıyı dindirmeye çalışmaktadır. Bu durum da zamanla dişin enfeksiyon kapmasına ya da diş kayıplarına sebep olabilmektedir. İşte bunun için dişçi korkusu yaşayan kişiler korkuyu yenmeye yönelik ipuçlarına dikkat etmeli, tecrübeli bir diş hekiminden destek almalıdır.

Kategori: