B12 Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Vitamin B12 hakkında oldukça bilgi duymuşuzdur.  Bedenimizdeki sinir sistemlerinin oluşturulması, sağlıklı kan hücreleri ve DNA sentezinde önemli rol oynar.

Tıp dilinde “B12 eksikliği” diye  adlandırılan durum o kadar yaygındır ki birçok insana B12 reçete edilir veya daha kritik vakalarda iğne vurulur.

B12 Vitamini Nedir?

b12-vitaminiB12 vitamini “kobalamin” olarak da bilinir ve vücudumuz tarafından sentezlenemez. Dışarıdan besinler yoluyla alınması gerekmektedir.  Özellikle et ve süt ürünlerinde bolca bulunan B12 vitamini yeterli miktarda alınmalı veya takviye olarak kullanılmalıdır.  B12 vitamini eksikliği bolca görünmektedir

B12 kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında, DNA sentezinde büyük önem taşıdığından bahsettik. Radyasyon, serbest radikaller, toksinler vücudumuzda DNA’ya zarar vermektedir. DNA sentezi sağlıklı DNA kodlarının korunmasında ve sürdürülmesinde çok önemlidir.

B12 vitaminin faydaları Madde Madde:

  • Hafıza artışı
  • Enerji artışı
  • Duygu durumunda iyileşme
  • DNA sentezi
  • Kırmızı kan hücrelerinde artış

gibi faydaları sıralayabilir.

B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

vitamin-b12-gıdalarıBaşta Et ve Süt ürünleri olmak üzere:

  • Balık
  • Peynir
  • Yumurta
  • Süt

gibi gıdalarda bulunmaktadır.  Eğer hayvansal tüketimde sıkıntı yaşıyorsanız dışarıdan B12 takviyesi kullanmayı düşünebilirsiniz.

B12 Vitamin Kas Yapar mı?

Sinirler yoluyla kasların uyarılmasına yardımcı olur ve Kırmızı kan hücresi üretimini tetikleyerek kaslara giden oksijen miktarını destekler.  B12 vitamini vücutta ve kaslarda enerji oluşumuna yardımcıdır. 

Bir çok insan B12 seviyelerini yukarı çıkardıklarında kendilerini daha enerjik hissettiklerini dile getiriyor. Özellikle kansızlık yüzünden yorgunluk gibi durumlarda Folat, B12 ve Demir bu noktada çok önem arz etmektedir. (kaynak)

  • Kırmızı kan hücresi üretiminde
  • Mitokondri desteklenmesin
  • Kaslara giden oksijen miktarında artışta

destek sağlar. Kaslara giden oksijen miktarı artarsa kaslar daha alkali hale gelir ve performans ile birlikte toparlanma artar. Mikro besinlerden vitaminlerinde ayrı ayrı görevleri bulunur. Örneğin C vitamini, aşırı stresin verdiği yıkıcı etkilerden korumaya ve yoğun antrenman sonrası bağışıklık sisteminin olası çökmelerine karşı koruyucu etkileri vardır. Mikro besinlerden vitaminlerinde ayrı ayrı görevleri bulunur.

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

yorgun-kadınB12 vitamin eksikliği hamilelerde folik asitle birlikte çok önemli rol oynamaktadır.  Doğum kusurlarının önlenmesi ve bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi için B12 vitamin seviyesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Özellikle kanda B12 seviyesi 250 mg/dL düşük olan hamile bayanlarda kusurlu doğum olma ihtimali 3 kat daha fazla görülmüş. (kaynak)

Güçlü kemikler için B12 vitamini önemlidir. Araştırmalarda düşük B12 seviyesine sahip insanlarda kemik erime riskinin daha yüksek olduğu görülmüş.(kaynak)

İş kemik sağlığına geldiğinde egzersiz yapmak çok önemlidir. Egzersiz yapmanın kemik kitlesini arttırdığını böylece kemik sağlığına iyi geldiğini biliyoruz. Buna ek olarak B12 seviyesi de dolaylı yoldan önemlidir. Ek olarak Dengeli mineral tüketimi kemik sağlığı için olmazsa olmaz faktörlerden biridir.

İlginizi Çekebilir:  Krill Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kemik sağlığı için önemli mineral ve vitaminler arasında gelmektedir.

İlginizi çekebilir: Magnezyum eksikliği yaşıyor olabilir misiniz ?

B12 Neden Eksilir?

Birçok faktör B12 eksikliğine sebebiyet verebilir. Bunların başında sindirim sorunları, bağırsak problemleri, hormonal dengesizlikler ve genetik faktörler sayılabilir.

Bazı insanlar genetik mutasyon sonucu besinlerden B12 vitaminini alamamaktadır. Buna ek olarak bazı ilaçların yan etkileri B12 eksikliği tetiklemektedir.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  • Yorgunluk
  • Depresyon
  • İştahta Azalma
  • Hafıza problemleri
  • Duygu durumu bozuklukları

gibi semptomlar B12 vitaminin eksikliğinin belirtileri arasındadır. Vitamin B12 ile birlikte B6 ve B1 vitamini, genel sağlık için çok ama çok önemlidir. 

B12 Neden Düşer?

Yetersiz beslenme, vegan beslenme, genetik sorunlar, sindirim sorunları, mide sorunları gibi sağlık problemleri B12 eksikliğine sebebiyet vermektedir.  B12 hapının faydaları arasında,  karaciğerdeki vitamin B12 miktarını arttırması vardır. Veganlarda B12 eksikliği giderilmesi için doğru beslenme ve stratejik yöntemler gereklidir. Vegan B12 takviyesi bulunursa süreç daha kolay geçebilir. İştahsızlığın bir diğer nedenleri arasında çinko eksikliği de gelmektedir.  B12 ve Çinko eksikliği beraber iştahsızlık problemini daha da arttırır.  Kilo almak için vitamin hapları aramakla zaman geçirmeyin. Gene de iştahsızlık sorunları için: Demir, Çinko ve B12 kan testlerini yaptırabilirsiniz. Bu testleri sonuçlara oranla kendinize güzel bir strateji belirleyebilirsiniz. İştahsızlığın bir diğer nedenleri arasında çinko eksikliği de gelmektedir.  B12 ve Çinko eksikliği beraber iştahsızlık problemini daha da arttırır.  Kilo almak için vitamin hapları aramakla zaman geçirmeyin. Gene de iştahsızlık sorunları için: Demir, Çinko ve B12 kan testlerini yaptırabilirsiniz. Bu testleri sonuçlara oranla kendinize güzel bir strateji belirleyebilirsiniz.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kronik B12 eksikliği çoğu kişide agresiflik gibi semptomlar yaratabilmektedir. Ayrıca hafıza üzerinde önemli etkileri olan B12 vitamini, eksikliğinde unutkanlık yaratabilmektedir. B12 dikkat eksikliği ile de ilişkilendirilir.

Dikkat eksikliği için gıda takviyesi arıyorsanız bunlardan biri “B12” ve “Krill yağı”dır.

İlginizi çekebilir: Krill yağı nedir ne işe yarar?

Hangi vitamin psikolojiye iyi gelir?

  • B1, B3, B6, B9 ve B12
  • Magnezyum
  • D vitamini
  • Omega-3

B12 fazlalığı gibi durumlar ise özel rahatsızlık durumlarında gözükmektedir.

B12 Vitamin Eksikliği Depresyon Yapar mı?

depresif-kadın

Belirli oranda B12 eksikliği depresyonla ilişkilendirilir.  Depresyon aslında karışık bir süreçtir ve birden fazla faktöre bağlı olarak gelişebilir. Sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olduğu gibi aynı zamanda hormonal ve kimyasal faktörlere de bağlı olabilir. Bir takım araştırmalara göre kronik inflamasyon depresyonun tetiklenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Ayrıca omega 3 eksikliği olan bireylerde depresyon riski yüksektir.

İlave bir bilgi olarak folik asit ve B12 Vitamini birlikte kullanılması hafıza ve özellikle depresyon

İlginizi çekebilir: Omega faydaları nelerdir?

B12 Vitamini düşüklüğü serotonin üretiminin azalmasını tetikler. B12 eksikliğinde depresyona yakalanma riski iki kat artmaktadır.(6)

Depresyonla savaşta B12 seviyesini yükseltmek için stratejiler geliştirebiliriz. B12 içi ne yemeli buna karar vermeli, gerekirse vitamin B12 takviyesi kullanmalıyız. Bütün bunların öncesinde vücutta hangi vitamin eksikliği olduğunu bulmak için test yaptırmalıyız.

Bunun yanında egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, meditasyon ve bilişsel davranışçı terapi gibi teknikler bütüncül açıdan depresyonda savaşta destek olabilir.

Tükettiğiniz Gıdalar Depresyon Yaratabilir

Sodyum oranı yüksek ve potasyum oranı düşük yiyecekler tüketmek, nörotransmitterleri ve nöral işlevi olumsuz etkileyerek depresyona yol açabilir.

Aşırı şeker alımı da özellikle yaygın zihinsel bozukluklar ve depresyon ile bağlantılıdır. 2002’de yayınlanan araştırma da “şeker tüketimi ile yıllık depresyon oranı arasında oldukça anlamlı bir ilişki” buldu. Bunun temel sebebi şekerin vücutta enfeksiyon (inflamasyon) yaratmasıdır. Anti-inflamatuar beslenmek, stres yönetimini iyi yapmak ve curcumin gibi takviyeler inflamasyonun kontrolünde önemli rol oynar.

İlginizi Çekebilir:  Sakarya Evden Eve Nakliyat Firmaları

Ordu Üniversitesi’nden araştırmacılar, B12 vitamini D vitamini eksikliğinin yüksek homosistein ile birlikte çocuklarda ve ergenlerde depresyonda rol oynayabileceğini ortaya koydu. Homosistein düzeylerini düşürmeye yardımcı olan en önemli besinler folat, B12, B6 ve B2 vitaminleri ve çinko gelir.

B12 Vitamini Eksikliği Unutkanlık Yapar mı?

B12 vitamini eksikliği olan kişilerin, kısmen beyindeki DNA metilasyon düzeyinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle nörolojik bozukluğa yol açabilecek depresyon ve unutkanlık riskinin arttığı yaygın olarak bilinmektedir.B12 vitamini eksikliği tedavi edilmezse geri dönüşümlü olan hızlı ilerleyen demans ile kendini gösterebilir

Bir araştırmada B12 ile birlikte Omega-3 kullanan bireylerde zihinsel düşüşün daha az olduğu görülmüş.(7)

Bunun yanından kanında düşük seviyede B12 bulunan bireylerde unutkanlık riski daha fazla olduğu görülmüş. B12 vitamini bu konuda faydalı olabilir.

Unutkanlık için Hangi Vitamin Alınmalı?

  • B12
  • Omega-3
  • Phosphatidylserine
  • Huperzine A
  • Acetyl-L-carnitine.

Yaşlandıkça hafıza kaybı çoğumuzu endişelendiriyor.  Sağlıklı bir hafıza için iyi uyku da çok önemlidir. Beyinde biriken ve Alzheimer sebeplerinden biri olan plaklar, iyi uykuyla temizleniyor. İyi bir uyku için melatonin ve biyolojik ritim çok önemlidir.

B12 Vitamini Yorgunluğa iyi Gelir mi?

B12 vitamini eksikliği  yorgunluğa sebebiyet vermektedir.  Yorgunluğun başlıca sebepleri arasında sadece B12 gerekçe gösterilemez.

Kronik yorgunluk şikayetiniz varsa bütüncül bakış açısıyla bakmak daha sağlıklıdır. Stres sonucu yorgunluk olabildiği gibi uykusuzluk, besin eksikliği gibi faktörlerde yorgunluğu tetiklemektedir.

Enerji veren ek takviyeler arasında mutlaka B12 koyulmaktadır. Bir çok enerji içeceği içerisinde B vitamin ailesinden bir veya birkaçını içeriğine eklemektedir.

Ek olarak kronik yorgunluk için özellikle uyku kalitesine özen göstermeliyiz. Derin bir uykuda vücut yeterli miktarda büyüme hormonu salgılar, stresin etkileri azalır ve kendimizi daha dinç hissederiz. Bunun yanında zihinsel yorgunluğun azaltılmasında uyku çok önemlidir.

İlginizi çekebilir: Derin uyku nedir?

Hücrelerde bulunan mitokondrilerin iyi çalışması günlük enerjimizin üretilmesinde gerekli “ATP” üretimini tetikler. Kronik yorgunluk için mitokondrilerimizin iyi çalışmasını da desteklemeliyiz. Diyabet, kalp hastalıkları ve kronik hastalıklar mitokondriler bozukluklara sebebiyet verebilir.

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

b12-takviye

B12 vitamini eksikliği genel olarak ilaçlarla ve iğne ile tedavi edilir. B12 vitamini depolanabilen bir vitamin olduğu için kanda belirli oranları yakalamak gerekmektedir. Bu sebeple bazı insanlara yüksek oranda B12 iğnesi verilir.

B12 vitamini eksikliği kilo aldırır mı?

Hayır, B12 vitamini eksikliği kilo alımına neden olmaz. Bunun yanında, B12 vitamini enerji ve sinir sistemi metabolizmasına katılır. Eğer yeterli enerjimiz olmazsa, hareketsizlik ve yorgunluk hali bizi sedanter yaşama itebilir.

B12 vitamini takviyelerinin etkisini göstermesi ne kadar sürer?

B12 vitamini suda çözünür (ve idrar yoluyla aldığınız fazlalığı atılır), aşırı doz almak zordur. B12 eksikliği olup, dil altı formlarda emilimi yüksek B12 alanlar etkilerini bir kaç gün içinde hissedebilmektedir. Eksikliği olmayan ve normal seviyelerde olanlar genellikle pek bir fark hissetmezler.

Düşük B12’nin zamanla sinir sistemine zarar verdiğini unutmayın. Bu hasar kalıcıdır ve takviye ile giderilmez. Önlemini almak için yeterli miktarda B12 kaynakları tüketmek gerekir.

B12 Vitamini enerji seviyelerini nasıl etkiler?

B-12 ayrıca yiyecekleri metabolize etmeye yardımcı olarak enerjiyi de düzenler. B12 eksikliğiniz varsa, vücudunuz yiyecekleri gerektiği kadar verimli bir şekilde enerjiye çeviremez. Ek olarak, B12’ye DNA oluşumu için ihtiyaç vardır. Yeterli B12 yoksa kırmızı kan hücresi oluşumu etkilenir. Kanda aynı miktarda hemoglobin bulunmasına rağmen, oksijen transferini engelleyen çok büyük kırmızı hücrelerde taşınır. Bu da enerji metabolizmasını etkiler.

İlginizi Çekebilir:  Leodex Plus Kullanıcı Yorumları - Ağrı Kesici Mi?

Enerji metabolizmasında ve mitokondride B1, B5, B3, B6 vitaminleri sinerjik etki yaratmaktadır.

Benexol B12 Hangi Formda?

Benexol B12, Siyanokobalamin formunu kullanmaktadır.

Benexol B12 akşam içilir mı?

B vitaminlerini sabah içilmesini öneriyoruz. Klinik beslenme uzmanı olan Neil Levin,(NOW FOOD şirketinde çalışıyor) sabah vaktinin multivitamin ve herhangi bir B vitamini için en iyisi olduğunu söylüyor. Levin, “Multivitaminler, günün erken saatlerinde alındığında en yüksek potansiyelin çalışırlar, çünkü içlerindeki B vitaminleri metabolizmayı ve beyin fonksiyonlarını uyarıcı bileşenler vardır ” Bu sebeple Benexol B12 akşam kullanmadan önce tekrar düşünün. B12 dil altı formları günlük dozlar için kullanımı hem kolay, hem de pratiktir.  B12 sprey faydaları ise kullanımı hem kapsüle, hem de dil altına göre daha kolay olmasıdır.

B12 ve D Vitamini Birlikte Kullanılır mı?

Evet. B12 ve D vitamini birlikte rahatlıkla kullanılabilir. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Bundan dolayı yağlı bir beslenme ile alınırsa daha iyi sindirim olur. D vitamini alırken sabah veya öğlen almaya özen gösterin.  B12 eksikliği yaşayanlar genel olarak D vitamini ve Magnezyum eksikliği de yaşamaktadır. B12 ile birlikte B6 vitamini eksikliği de karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle şeker hastalarında önemli ölçüde bu vitaminler eksik çıkabilir. Takviyeleri kullanmadan önce kan değerlerinizi ölçtürmekte yarar vardır. D vitamini ve B12 kan değeri ölçümü hem ücretsiz, hem de kolaydır.

B12 eksikliği en hızlı nasıl giderilir?

En hızlı vitamin B12 yükseltme yöntemi aşıdır.  Dodex veya türevi aşılar, B12 seviyesi kritik seviyede olan bireyler için uygulanır. Buna ek olarak daha acil olmayan durumlarda günlük B12 takviyeleri ile kandaki seviyeler korunmaya çalışılır. Benexol B12 gibi içerisinde yüksek oranda B1, B6 ve B12 bulunduran ilaçları, doktorunuza sormadan günlük kullanmayın. Günlük kullanım için, günlük kullanıma uygun dozlarda alın.

B12 Depolanır mı?

Evet. B12 karaciğerde depolanır. Takviye olarak alınan vitamin B12 gün içerisinde sinirler ve bedensel fonksiyonların devamı için kullanılır.  B12 eksikliği etkileri bu depolarda azalma sonucu meydana gelmektedir. B12 iğnesi faydaları arasında bu depoları hızlıca ( takviyelerin haftalarca yapamadığı ) etkiyi göstermesidir. Eğer B12 iğnesine ihtiyaç olmayacak miktarda eksik ise ilaçlar veya takviyeler yoluyla stoklarınızı doldurabilirsiniz

Hangi B12 Vitamini Takviyesi?

B12 takviyesi seçerken: Metilkobalamin ve AdenozilKobalamin formları önerilmektedir. En iyi B12 vitamini ilaçları arasında bu iki formu bulunduranlar gelmektedir. Bu formların emilimi daha diğerlerine oranla daha yüksektir.  Takviyelerin ve ilaçların dışında, B12 düşüklüğünü gidermek için B12 iğnesi de tercih edilmektedir.

Metilkobalamin Nedir?

Metilkobalamin, B12 düşüklüğünü tedavi etmek için kullanılan formlardan biridir.  Metilkobalamin bazen anemi, diyabet ve diğer rahatsızlıkları olan kişilerde kullanılır. Metilkobalamin avantajları arasında Parkinson, Elzheimer ve Demans gibi hastalıkların semptomların azaltılmasında yardımcıdır. Metilkobalamin, beyin için aksonal sinir rejenerasyonuna yardımcı olur ve nöronların düzgün çalışmasını sağlayan bir korucuyu özelliklere sahiptir.  Metilkobalamin B12, metilasyon mutasyonu olan bazı insanlarda daha fazla yarar sağlamaktadır. Sonuç olarak, sinir sistemine iyi gelen vitaminlerin başında gelen vitamin B12, doğru formda kullanılması sağladığı faydaları arttır

B12 Vitamin Hapı Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

Kişinin B12 seviyesi istenilen seviyeye geldiğinde B12 takviyesi kullanımına ara verilebilir. Eğer vegan besleniyorsanız B12 takviyesini gün aşırı tüketebilirsiniz. Bunun dışında bazı uzmanlara göre göre kanda 500 mg/dL seviyesi üzeri olmalıdır. Kronik B12 düşüklüğü varsa uzmana danışılmalıdır.

B12 Vitamini Kilo Aldırır mı?

B12 vitaminin kilo aldırdığına veya verdirdiğine dair herhangi bir araştırma yoktur. Ama B12 düşüklüğü depresyonla bağdaştırıldığını unutmayın. Depresyonda daha az enerjimiz olur ve daha fazla yemek yeme eğilimde olabiliriz. B12 düşüklüğünü biran önce düzeltmemiz, sağlık anlamında kendimize iyi bakmamız çok önemlidir.

Yorum yapın