Mirena Kullananların Yorumları – Doğum Kontrolü

Mirena kullananların yorumlarını derlediğimiz yazımıza hoş geldiniz. Mirene, içerisinde gebeliğin engellemek için güçlü etken maddeler olan “52 mg levonorgestrel” bulundurur.

Mirena Nedir, Mirene kullananların sözlükteki ve forumlardaki yorumlarını sizler için bu yazımızda derledik.

Sizde eğer Mirene kullanıyorsanız, kullanım deneyiminizi yorum olarak paylaşarak diğer kullanıcıların yararlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede başkaları da Mirene’nın etkisini daha iyi anlayabilir.

Mirena Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Mirena, rahim içine yerleştirilebilen bir rahim içi sistemdir (RİS) ve yavaşça levonorgestrel hormonunu salgılar. T-şeklindeki gövde, sistemi rahim şekline göre ayarlamaya yöneliktir. Dikey sapı beyaz T-gövdenin üzerinde, ilaç rezervini taşıyan levonorgestrel bulunur.

İki adet kahverengi renkli çıkarma ipliği ise dikey sapının alt ucunda bulunan halkaya bağlıdır. MIRENA, etkin maddesi olarak 52 mg levonorgestrel içermektedir. Levonorgestrel, progesteron grubundan bir hormondur ve kadın cinsiyet hormonlarından biri olarak bilinir.

Mirena Nasıl Kullanılır?

Mirena kullananlar genellikle aşağıdaki üç yöntemle kullanılabilir:

  1. Uzun süreli ve geri döndürülebilir bir doğum kontrol yöntemi olarak
  2. Adet kanamalarını azaltmak için yoğun kanamalı adet yaşıyorsanız
  3. Hormon replasman tedavisinin (HRT) bir parçası olarak östrojen ile birlikte menopoz döneminde rahminizi korumak için kullanılabilir.

MIRENA, maksimum 5 yıl boyunca doğum kontrolü olarak ve yoğun adet kanamalarına karşı kullanılabilir. 4 yılın üstündeki kullanımlarda, MIRENA’nın rahim duvarını nasıl koruduğu hakkında östrojen alan menopozlu kadınlarda yeterli bilgi olmadığı için, bu şekilde kullanıyorsanız, doktorunuz ya da hemşireniz MIRENA’yı 4 yıl sonra çıkaracaktır. Doktorunuz size daha fazla tavsiye verebilir.

MIRENA, gebeliği önlemek için şu şekillerde çalışır:

MIRENA, gebeliği önlemek için şu şekillerde çalışır:

  • Rahim duvarının aylık gelişimini kontrol ederek, gebe kalmanız için yeterli kalınlığa erişmemesi için
  • Rahim girişindeki mukusu (servikal kanal) daha kalın hale getirerek spermlerin yumurtayı döllemesini engelleme
  • Bazı kadınlarda yumurtaların salınımını (ovülasyon) önleme MIRENA, T şeklindeki yapısı sayesinde rahim duvarı üzerinde bazı etkiler de yaratır.
İlginizi Çekebilir:  Yeşil ve Siyah Çayın Faydaları Nelerdir?

Mirena’nın Çıkarsa Ne Yapmam Gerekir?

Mirena kullanımı sırasında, tamamen veya kısmen çıkması durumunda gebelik riski olabilir. Adet döneminde anormal kanama miktarı artışı olması, Mirena’nın çıktığını gösterebilir.

Eğer kanamanızda beklenmeyen değişiklikler olursa, doktora veya hemşireye mutlaka bildirin. Mirena kullananların yorumlarını okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Mirena Periyodlarımın Sıklığı Ve Şiddeti Nasıl Değişecektir?

Mirena kullananlar, takıldıktan sonra ilk aylarda hafif adetler, ağrılı adetler veya lekelenmeler gibi düzensiz kanama yaşayabilir.

Ayrıca Mirena kullanımından sonraki ilk 2-3 ay içinde kanamanın sıklığında bir artış veya daha uzun süreli ve yoğun kanama olabilir. Genellikle aylık kanama günleriniz azalır ve adetleriniz tamamen durdurulabilir. Bu, rahmin duvarında bulunan hormon olan levonorgestrel’in etkisiyle olur.

Mirena Kullanımı Sonrası Yan Etkiler

Mirena kullananlar, yerleştirme işleminden hemen sonra şiddetli ağrı veya ateş, derhal tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon belirtisi olabileceğini doktora bildirin. Çok nadir durumlarda ciddi enfeksiyon (sepsis) olabilir.

Ayrıca, şiddetli ağrı ve devam eden kanama olması durumunda, rahmin duvarında hasar ya da delinmenin bir işareti olabileceğini de bildirin.

Çok yaygın:
• Lekelenme dahil vajinal kanama
• Adetin olmaması, hafif adet ya da sıklığında azalma.
Yaygın:

  • Yumurta kistleri
  • Ağrılı adetler
  • Kilo alma
  • Depresyon, sinirlilik
  • Baş ağrısı
  • Migren
  • Karın, pelvik (karın alt kısmı) ya da sırt ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Akne
  • Yüzde ve vücutta tüylerin büyümesinde artış
  • Cinsel dürtü azalması
  • Vajinal akıntıda artış
  • Vulva ve vajina iltihabı
  • Meme hassasiyeti ve memede ağrı
  • MIRENA’nın kendi kendine çıkması

Mirena Kullananların Yorumları

Mirena Kullananların Yorumları
Mierena kullananların yorumları

Sizler için sözlüklerden ve forumlardan Mirena kullananların yorumlarını derledik. Mirena kullanımında farklı kişilerin yorumları şu şekildedir:

Mirena kullanan bir kişi detaylı açıklama yapmış.

Hormonlu spiral, yalnızca progesteron hormonunu salgılar ve rahme yerleştirildikten sonra bir süre sonra kanamayı azaltır ve hatta tamamen durdurur. Östrojen hormonu içermez. Bu sebepten dolayı, doğum yapmamış kadınlarda takılırken biraz daha fazla ağrı olabilir. Ben 6 ay önce hormonlu spiral taktırdım ve çok memnun kaldım. Artık hap içme derdine düşmemiş oldum ve süresi 5 yıl. Hormonlu spiral, normal spirale göre biraz daha pahalı olmasına rağmen, haplara göre daha ekonomiktir. Ancak, bazı tanıdıklarım ilk aylarda fazla kanama yapmış ve çıkartmak zorunda kalmışlardı. Ben ise hiçbir yan etkisini yaşamadım ve hiçbir şekilde varlığını hissetmedim. İlk defa takılırken anestezi ile taktırdım ve hiçbir şey anlamadım. Tavsiye ederim.

Bir başka Mirena kullanıcı ise kilo alımını tetiklediğini dile getirmiş:

Arkadaşlar, bunun kilo alımı tetiklemesi bende şöyle oldu, içerisindeki progesteron hormonunun artışı nedeniyle metabolizmada yavaşlamalar görülebilir. Bazı kişilerde tabi. Bu da kilo alımına etki edebilir. Örneğin, birisi “hormonlu spiral taktıktan sonra kilo aldım” diyebilir. Bu benim.:) Ama iştahımında iyi şu aralar, bundan bundan dolayı değildir.

Mirena kullanan bir kişi ise şunları belirtmiş:

Ben Mirena yerleştirdiktan sonrası ağrı ve ateş hissetim. Doktora bildirdim, vajinal enfeksiyondan şikayetçiyim.

Basitçe Mirena: Spermin bir yumurtaya doğru ulaşmasını durdurmak için rahim ağzındaki mukusu kalınlaştırır. Yumurtayı kısmen baskılayan bir ilaçtır kendisi.

Mirena yerleştikten sonra hissetmiyorsunuz arkadaşlar. Aynı şekilde cinsel ilişki sırasınad da eşim hissetmiyor. Hissediyorsa orada bir sıkıntı vardır unutmayın.

Ben mirena’da kullanmamnın sebebi bakımı kolay olması. Ayrıca çok küçük olması. Onun dışında bence biraz duygu durumunuda etkiliyor.

Mirena kullananların gözlemlediği acıyı merak edenler için bir yorum

Genel olarak doğum yapmamış kişilerin çoğu yerleştirme işlemi sırasında hafif veya orta derecede acı hisseder arkadaşlar. Bende de hafif bir acı işlemi oldu ama ciddi değildi.

Mirena Cinsel Isteksizlik Yapar mı?

Mirena kullananların yorumlarında cinsel isteksizlik (libido) üzerinde bir etki oluşturabileceği bildirilmiştir. Bu etki, bazı kadınlarda meydana gelebilir ve bazı kadınlarda görülmeyebilir. Mirena kullanımı sırasında cinsel isteksizlik görülmesi durumunda, doktorunuz ya da hemşireniz ile konuşarak bu konuda tavsiyeler alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Biosteron Kullananlar Yorumları – Cinsel İşlev Bozukluğu

Ayrıca, cinsel isteksizlik gibi diğer yan etkiler de Mirena kullanımı sırasında ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler arasında adet düzensizliği, göğüs ağrısı, akne ve karın ağrısı sayılabilir.

Mirenaya alışmak ne kadar sürer?

Mirena kullananların yorumlarına baktığımızda, taktıktan sonra vücudunuzun alışması biraz zaman aldığı görülüyor. Vücudunuzun kanamaların olmadığı veya daha hafif olduğu bir döngüye tamamen alışması için en az 6-12 hafta beklemek iyi bir fikirdir.

Sonuç

Mirena, rahim içine yerleştirilebilen bir rahim içi kontrasepsiyon sistemidir. Sistem, yavaşça levonorgestrel hormonunu salgılar. T şeklindeki gövde, rahmin şekline uygun olarak ayarlanmıştır. Dikey sapın üzerinde, ilacı taşıyan levonorgestrel bulunur.

İki adet kahverengi renkli çıkarma ipliği ise dikey sapın altında bulunan bir halkaya bağlıdır. Mirena, etkin maddesi olarak 52 mg levonorgestrel içerir. Levonorgestrel, progesteron grubundan bir hormondur ve kadın cinsiyet hormonlarından biri olarak bilinir.

Mİrena kullananların yorumlarına bakıldığında ilk başlarda bazı kişilerde acı verebildiğini, ama küçük olduğu için kolay takılımı olduğu belirleniyor.

Merina hakkındaki bilgilerin çoğu ilaç prospektüsünden ve diğer kaynaklardan (örneğin kullanıcı yorumları, sözlükler ve forumlar) derlenmiştir. Bu yazılar, bir ilaç hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır ve herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır.

Diğer Makaleler:

Yorum yapın