MCT yağı yanı orta zincirli yağlar genel olarak “hindistan cevizi” yağında bulunan bir yağ çeşididir.  MCT’yi özel kılan direk karaciğerde metabolizma olup hızlıca kana karışmasıdır.

Uzun zincirli yağ asitleri yani “LCT” ortalama 13 ile 21 karbondan oluşur. “Kısa zincirli yağ” asitlerinde bu oran 6’nın altındayken, “orta zincirli yağ asitlerinde” yanı MCT yağında 6 ile 12 arasındadır.  Bu da MCT yağını avantajlı kılmaktadır.

Genel olarak MCT yağlarının içeriği şöyledir:

  • C6: Kaproik Asit
  • C8: Kaprilik Asit
  • C10: Kaprik Asit
  • C12: Laurik Asit

Bazı uzmanlara göre “C6,C8 ve C10” MCT yağının faydalarının büyük bölümünü oluşturmaktadır. “Laurik asit” bahsedilen bu faydalar dışında kalmıştır.

Hap Bilgiler

  • MCT’ler bazı dayanıklılık sporcuları ve vücut geliştirme topluluğu tarafından önerilmiştir.
  • MCT’ler sindirim için safra tuzlarına ihtiyaç duymazlar. Yetersiz beslenme, malabsorpsiyon veya belirli yağ asidi metabolizması bozuklukları olan hastalar için MCT’ler fayda sağlar çünkü MCT’ler absorpsiyon, kullanım veya depolama için enerji gerektirmez.
  • MCT’ler diğer yağlara kıyasla tadı hafiftir ve diğer yağlar (LCT’ler) kadar uyumsuz tatlar oluşturmazlar. Bu sebeple MCT’ler herhangi bir tatlandırıcı, ilave bir ek olmadan kullanabilirler.

Uzun zincirli yağlara oranla MCT yağları karaciğerde metabolizma olarak vücutta KETON seviyesini arttırmaya yardımcı olur. Bunun yanında beyinde ketonlar büyük faydalar sağlar.

Özellikle karbonhidratlarda kısıtlama olduğunda ve MCT yağı tüketildiğinde keton seviyesini arttırıp “tok” hissetmeye yardımcı olabilirsiniz. Bunun yanından ketojenik diyetin sağladığı faydaları görmeye devam edersiniz.

Bazı besinlerin laurik asit miktarları aşağıdadır

  • Hindistan cevizi yağı :%55
  • Palm Kernel Oil: %54
  • Tam Yağlı Süt: %9
  • Tereyağ: %8

MCT yağı,  hindistan cevizi yağının faydalarının özünü oluşturan “laurik asit” yönünden kısıtlıdır. Fakat “C6,C8 ve c10” asitleri yönünden zengindir.  Hindistan cevizine oranladığımızda ise süt ürünlerinde kaprilik asitler, hindistan cevizi yağına oranla daha yüksektir.

Burada hindistan cevizi yağının yüksek laurik asit içerdiği için MCT yönünden zengin ayıldığını unutmayın.

MCT Yağını Kullananların Bilmesi Gerekenler

b12-vitamini

MCT yüksek konsantrasyon ürünüdür. “Palm yağı”ndan veya “hindistan cevizi”nden izole edilerek çıkartılır. MCT yağları oluşturulurken genel olarak %100 (C8) veya %100 (C10) şeklinde çıkartılır. Bunun yanından ikisinin karışımı şeklinde olanlarda vardır.

C6 ise nispeten tadı hoş olmadığı için daha az tercih edilir. Laurik asit ise genelde MCT yağlarına koyulmaz. Dediğimiz gibi sektörde “laurik asitin” MCT faydalarını gölgelediği söyleyenler bulunmaktadır.

Bununla ilgili tartışmaların temel sebebi amaçlar dahilinde farklılık göstermesi. Eğer zihinsel performans,  enerji seviyesinde artış gibi durumlarda Kaprilik asit (C8), Laurik asite oranla daha hızlı kana karışmaktadır. (kaynak)

Ne kadar MCT Yağı Tüketmeliyim?keto-diyeti

Amacınıza göre değişmektedir. MCT çok pahalı olmasa da, yüksek oranlarda tüketildiğinde maliyetli olabilir. Araştırmaların bir çoğu 5 ila 70 gr gibi mega dozlara çıkabilmektedir. Bu tip araştırmalar genelde daha iyi sonuç elde edilmesi beklenen daha ağır vakalarda kullanılmaktadır. Günlük enerji, ketonları arttırmak gibi durumlarda 5-15 gr arası tüketimi gayet makul görülmektedir. Ayrıca MCT yağları yağ makromuzun tamamlanmasında fayda sağlamaktadır.

MCT yağı aynı zamanda kokusuz ve nispeten tatsızdır. Bu durum tüketimini kolaylaştırmaktadır.

MCT Yağı ve Atletik Performans

enerjik-sporcu

Egzersiz sırasında laktik asit miktarında artış kasların performansını olumsuz etkiler. MCT yağı laktat birikiminin önlenmesinde fayda sağlayabilir.

Yapılan araştırmada antrenman öncesi 6 gr MCT yağı tüketiminin laktat birikimin azalttığı, egzersizin daha verimli geçmesine yardımcı olduğu görülüyor. Tabi ki bu karşılaştırma daha önce bahsettiğimiz LCT yani uzun zincirli yağ ile yapılıyor.

Bunun temel mantığı ise şöyle
Antrenman sırasında depo glikojenleri kullanıyoruz. Bu glikojenler aslında performans için çok önemli. İyi bir antrenman hacmi için yüksek karbonhidratları kaslarda depo etmemiz önemli. Antrenman öncesi MCT yağı hızlıca kana karışarak karbonhidratların enerji olarak kullanılması yerine yağların kullanılmasını sağlıyor. Bu durum depo glikojenlerini destekliyor.

Depo Glikojenlerin Korunması iyi mi?

Evet. Zaten antrenman yaptığınızda harcayacaksınız. Örnek veriyorum 2 saat antrenman yapıyorsunuz, depo glikojenlerin 1 saate bitmesini mi istersiniz yoksa 1,5 saate mi?

Kas inşası için glikojen depoları çok önemlidir. Antrenmanda ne kadar bu depolar yüksek olursa güç çıkışı ve verimlilik o denli artar.

ALZHEİMER HASTALIĞI

ALZHEİMER’S hastalığında beyin şekeri efektif kullanmakta zorlanır.  Ketojenik diyet ise beyin için alternatif bir kaynak sunar: Ketonlar. Keton miktarı arttıkça beynimizin glikoza bağımlılığı o denli azalır.

MCT yağı ketonları arttırdığı bilinen bir gerçek ve bu ketonlar hafıza kaybına sebebiyet veren hücresel deformasyonların engellenmesinde yardımcı oluyor. Beyin hücreleri bu ketonlarla daha iyi çalışıyor. (kaynak)

Özellikle genetik mutasyon sonucu ALZHEİMER hastalığı varsa MCT tüketiminin bu konuda yardımcı olduğu görülüyor.  “APOE e4-negative” denilen bir genetik tip Alzheimer’a yatkınlığı arttırabiliyor. Bu bireylerden MCT tüketiminin kısa süreli hafızada yardımcı olabiliyor.

Günde 20 ile 70 Gr MCT tüketiminin Alzheimer başlangıcı yaratan durumlarda faydalar sağlayabileceği söyleniyor. Bu oranlar nispeten yüksek oranlardır.

MCT yağı bu konuda yeterli araştırmaya sahip değildir ama bulgular iç açıcıdır. Araştırma çevresi geliştikçe daha doğru bilgilere sahip olabiliriz.

MCT ve Candida mantarı

MCT yağında bulunan bazı spesifik bileşenler anti-mikrobiyal ve anti-fungal özelliklere sahiptir.

Özellikle hindistan cevizi yağında bulunan MCT ler candida mantarının çoğalmasının engellenmesinde büyük katkı sağlar. Bunun yanında zararlı bakterilerden biri olan”Clostridium Difficile” çoğalmasını engelliyor.

Hindistan cevizi yağının temel olarak bakteri çoğalmasını engellemesi

  • Kaprilik Asit
  • Kaprik Asit
  • Laurik Asit

bu üçünden dolayı olmaktadır.(kaynak)

KALP Sağlığı

Yüksek karbonhidratlı beslenmek, şeker miktarını sürekli arttırmak, egzersiz yapmamak ve aşırı yemek vücudumuz üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Bunlardan biri

  • Yüksek insülin
  • Yüksek kan basıncı
  • İnflamasyon
  • Kolesterol
İlginizi Çekebilir:  Trivag Ovül Kullananlar Neler Söylemiş - Vajina Enfeksiyonı

ve dahası. Kronik bir şekilde vücudumuzdaki oluşan bu tahribat kalp hastalığı riskini arttırır. MCT yağı C-reaktif Protein ( CRP) düşürülmesinde destek olur. Aynı şekilde curcumin ve omega 3 tüketimide CRP düşürülmesini sağlar. CRP düşmesi inflamasyonda azalmaya bu da kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olabilir. (kaynak)

MCT yağı ve kan şekeri

Ketonların tok hissetmemizi sağladığından bahsettik. MCT yağı aynı zamanda kan şekerinin doğru çalışmasın sağlar. MCT yağının insülin aktivitesi yok denecek kadar azdır bu sebeple diyabet riski olanlar için dahi güvenilirdir. Bunun yanından sindirimi zorlamadığı için vücut ekstra efor sarf etmez.

MCT yağı hafif termo bir ürün olduğu için metabolizmayı önemli derecede etkiler. Yağ yakımını desteklemesinin yanında vücudu bu konuda uyarır.  MCT yağı, şeker hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Kalorisi nispeten azdır, sindirimi kolaydır ve ketonları arttırır. Bunun yanından günlük yağlıklı yağ makromuzu tamamlamamızda yardımcı olur.

MCT yağı hangi besinlerde bulunur?

MCT Oil, sıvı forma dönüştürülmüş hindistancevizi yağından yapılan bir yağ türüdür. Zeytinyağı gibi diğer yağlara alternatif olarak kullanılır. Birçok faydası bulunmaktadır ve vücudunuzun sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

%40 oranında hindistan cevizi yağında orta zincirli MCT yağları bulunmaktadır. Bundan dolayı MCT yağına ortan zincirli yağ alanına alabiliriz.

MCT Yağı Nasıl Kullanılır?

Antrenman yapıyorsanız hemen öncesinde 5ml ile 10 ml olarak kullanabilirsiniz.

Antrenman yapmıyorsanız “ketojenik diyet” destek için yapıyorsanız 5ml ile 20ml arası kullanımı öneririz.

İleri seviye ketojenik diyetteyseniz ve MCT yağına vücudunuz alışkınsa, bilişsel fayda sağlamak istiyorsanız 10ml ile 40 ml (Güne dağıtarak) kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ketojenik diyet nedir? 

MCT yağı mı Hindistan Cevizi Yağı mı?

Keto açısında MCT yağı daha avantajlıdır. Tat anlamında ise hindistan cevizi yağı daha aromatiktir. 

Amacınız zayıflamak, ketonun faydalarından maksimum yararlanmaksa MCT yağını öneririz.  Bunun yanından MCT yağı kalorisi servis başına hindistan cevizi yağından daha düşüktür.

Hindistan cevizi yağının faydaları arasında yüksek derecede laurik asit vardır. Bu asit anti bakteriyel ve bağışıklık güçlendiricidir. 

MCT yağını nerelerde bulabilirim ?

Eskiden MCT yağını bulmak zordu. Şimdi internet üzerinde gıda takviyeleri satan firmalarda rahatlıkla bulunabilmektedir. MCT yağı alırken neye dikkat etmeliyiz? esas soru bu.

MCT seçerken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Kaynağının hindistan cevizi yağından olması gerekir. Bazı firmalar ucuz diye palm yağından elde edilen MCT piyasa sürüyor.
  • Tadı çok acı olmamalı.
  • Hedefinize göre alım yapmalısınız. C6,C8 ve diğer kaprik asit miktarlarına göre seçim yapın.

MCT yağı ne zaman kullanılır ?

MCT yağının kullanımında bir taktik istiyorsanız uyumadan önce kullanımı olabilir. Özellikle sabah tok uyanmak için mantıklı olabilir. Bunun yanından yemeklerden önce MCT tüketimi ketonları aşırı yemeği önleyebilir.

Sabah kahvenize bir tutam MCT yağı koymak tok hissetmemize fayda sağlayabilir. Kafeinin ketonları arttırıcı özelliğine ek olarak MCT güzel kombinasyon sağlayabilir.

İlginizi çekebilir: Kafein nedir? Kafein sağlıklı mıdır yoksa zararlı mı?

Bunun dışında MCT yağını salata dökebilirsiniz. Böylece yağda çözünen vitaminlerden maksimum fayda görürsünüz. Özellikle D,K2,K gibi vitaminler.

Sonuç olarak MCT yağı günlük hayatımızda hem yağ yakımı, hem ketonların arttırmak, hem de enerji için büyük faydaları olan bir üründür. Ayrıca mitokondriyi dolaylı yoldan destekler.

  • MCT Yağı Ne işe Yarar?

    MCT yağı, hindistancevizinden elde edilen bir tür yemeklik yağdır. MCT, orta zincirli trigliseritlerin kısaltmasıdır. Bu yağlar vücut tarafından hızlı ve verimli bir şekilde emilir. Metabolizmayı hızlandırmak, beyin fonksiyonlarını iyileştirmek ve bir enerji kaynağı olmakla birlikte iltihaplanmayı azaltmak gibi birçok sağlık yararına sahip oldukları gösterilmiştir.

  • MCT Yağı mı Hindistan Cevizi Yağı mı?

    MCT yağı, vücuda kolayca emilen daha yüksek bir Orta Zincirli Trigliserit (MCT) konsantrasyonu içerir. MCT’ler kilo kaybı, ruh hali ve daha iyi bilişsel performans ile ilişkilendirilmiştir. Hindistan cevizi yağı, cilt, saç ve bağışıklık sistemi için faydalı olan yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengindir.

  • MCT Yağı Nelerde Bulunur?

    MCT yağı, yağ oranı yüksek bazı gıdalarda bulunur. Peynir, tereyağı, yumurta ve hindistancevizi yağında bulunur. Vücut, bu tür yağ asidini sindirim sırasında keton cisimlerine dönüştürür. Ketonlar, beyin ve kaslar tarafından yakıt olarak ve yeni hücreler yapmak için kullanılır.

  • Zeytinyağı Orta Zincirli mi?

    Zeytinyağı, zeytinlerin yağlı etinden elde edilen bir tür uzun zincirli bitkisel yağdır. Zeytinyağı oda sıcaklığında tipik olarak sıvıdır, ancak soğutulduğunda yarı katı hale gelir. Zeytinyağı, oleik asit ve diğer yağ asitlerinin bir karışımından oluşur. Yüksek dumanlanma noktasına ve düşük peroksit değerine sahip olması onu yemek pişirmede kullanıma uygun hale getirir.

  • MCT Oil Kilo Verdirir mi?

    MCT Oil, güçlü bir kilo verme yardımcısı olarak pazarlanan popüler bir takviyedir. Yağın, kullanıcıların yağ yakma kapasitesini arttırdığı ve kas kütlelerini korurken vücut yağlarını kaybetmelerine yardımcı olduğu gösterilmiştir. MCT Yağının en önemli faydalarından biri zihinsel berraklığı, enerji seviyelerini ve metabolizmayı iyileştirmeye yardımcı olabilmesidir. Vücutta artan ketonlar sayesinde, beynimiz daha fazla enerji elde eder.

  • MCT Yağı Nasıl Saklanır?

    Güneş görmeyen ve sıcak olmayan yerde saklanmalıdır. MCT yağı buzdolabında saklanabilir. Ayrıca vejetaryenler ve veganlar gibi diyet kısıtlamaları olan kişiler arasında da favoridir.

  • MCT Neden Kullanılır?

    MCT yağı tipik olarak enerji ve kilo kaybı için kullanılır. Daha hızlı sindirildiği ve hızlıca kana karıştığı için tercih edilir MCT’ler kaslarınızı bir enerji kaynağı olarak kullanır ve vücuda emilmesi için büyük miktarlarda insülin gerektirmez, bu da kilo kaybına neden olabilir. MCT yağı ayrıca antrenman öncesi alındığında glikojenlerin kullanılmasını engeller

  • MCT Diyeti Nedir?

    MCT diyeti, karbonhidratları kısıtlayan bir tür ketojenik diyettir. Kilo vermenize ve zihinsel netliğinizi geliştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Diyet, diyabet ve metabolik sendromu tersine çevirmek için Duke Üniversitesi’nden Dr. Eric Westman tarafından oluşturuldu.