Metenamin hippurat etken maddesini içeren Hippurin, beyaz renkli ve iki yüzü çentikli film tabletlerdir. 28 veya 56 tablet içeren blister ambalajlar içerisinde satışa sunulmaktadır. İçerisindeki etken madde, antibakteriyel bir maddedir. Bu nedenle enfeksiyon ve iltihap tedavisinde kullanılmaktadır.
Hippurin kullananlar yorumları ise ilaç hakkında sizlere detaylı bilgiler verecektir. Bu nedenle yazımızı sonuna kadar incelemenizi tavsiye ederiz.
Sizde Hippurin kullanımı sonucu deneyiminiz varsa bizimle yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Hippurin Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
İki yüzü çentikli olan Hippurin, eşit iki parçaya bölünerek kullanılabilen bir ilaçtır. Kullanımı gerekli olan durumlar ise şöyle sıralanabilir:
- Akut idrar yolu enfeksiyonu: Enfeksiyonu kontrol altına almak adına önleyici işleve sahiptir.
- Mesane iltihabı: Uzun süreli tedavisinde kullanılır. Kalıntı idrarın bulunduğu durumlarda da kullanılır.
- Mesanesine sonda takılan hastalar için: Bakterisit etki sağlar. Böylece bakteri öldürücü işlev görmektedir.
- Uzun süreli tedavi gerektiren idrar yolu enfeksiyonları: Özellikle piyelonefrit, sistit, pileyit gibi idrar yolu enfeksiyonlarının uzun süreli tedavisinde etkilidir. Ayrıca idrarda bakteri bulunması durumunda tedavi edici ve koruyucu işlev görür.
Yukarıdaki durumlar, Hippurin kullanımına ihtiyaç olan durumlardır. Hippurin kullananlar yorumları da genel olarak bu hastalıklara sahip hastaların yorumlarından oluşur.
Hippurin Nasıl Kullanılır?
İlacı sabah ve akşam olmak üzere iki defa yemeklerden sonra alabilirsiniz. Sonda takılan hastalar ise günde üç defa bir tablet kullanmalıdır. İlacı bir bardak su ile almanız gerekir. İlacı alırken kırmayın, çiğnemeyin veya ağzınızda bekletmeyin. Eğer yutmakta zorlanıyorsanız meyve suyu veya süt ile kullanabilirsiniz. Ayrıca ilacı ikiye bölerseniz yutma konusunda güçlük yaşamazsınız.
İlacın kullanım dozuyla ilgili net ayarlamayı, sizi muayene eden hekim yapacaktır. Bu nedenle hastaların durumuna ve tolerans düzeyine göre farklı doz önerileri bulunmaktadır.
İlacı kullanmaması gereken gruplar ise şunlardır:
- Hamileler
- Emzirenler
- Hippurin etken maddesine karşı alerjisi olanlar
- Karaciğer yetmezliği olanlar
- Gut hastaları
- Ciddi su kaybı yaşayanlar
- Böbrek hastalığı olanlar
- Metabolik asidoz (vücuttaki asit miktarında artış durumu)
- 6 yaşından küçük çocuklar
Hamileler ve emzirenler, mutlaka doktorları ile iletişime geçmelidir. Eğer doktorunuz uygun görürse Hippurin kullanabilir veya kullanmaya devam edebilirsiniz.
Hippurin Aç mı Tok mu?
İlacı tok karnına almanız gerekmektedir. Eğer günde iki tablet kullanmanız gerekiyorsa, sabah ve akşam yemeğinden sonra birer tablet alabilirsiniz. Eğer günde üç tablet kullanmanız gerekiyorsa, ikinci tableti ara öğünlerden sonra da alabilirsiniz.
Hippurin Yan Etkileri Nelerdir?
İlacın yaygın olmayan yan etkileri şöyle:
- Gastrik irritasyon
- Mide bulantısı
- Zorlukla veya sancılı bir şekilde idrar yapma
- Mesane irritasyonu
- Cilt yüzeyinde döküntü ve kaşıntı
Buna ek olarak sıklığı bilinmeyen düzeyde yan etkiler de bulunmaktadır. Örneğin Hippurin kullanımı ishal, karın ağrısı veya şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yan etkiler, ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra ortadan kaybolur. Eğer sizi rahatsız eden yan etkilerden şikayetçiyseniz veya ilacın çok yoğun etkisi olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçin.
Hippurin Uyku Yapar mı?
İlacın yan etkileri içerisinde uyku yaptığına dair bir veri bulunmamaktadır. Ancak bu durum, ilacın uyku yapmayacağı anlamına gelmemelidir. Elbette bu durumda doktorunuza bilgi vermeniz gerekmektedir. Zira raporlanan yan etkiler içerisinde uyku yaptığı yer almamaktadır.
Neden İdrar Yolu Enfeksiyonu Oluruz?
Genellikle Idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolu mikroplarının (örneğin E. coli) böbrekler, mesane veya diğer idrar yolu bölgelerinde üremesi sonucu ortaya çıkar. Bu enfeksiyonlar özellikle idrar yolunun düzgün işlemediğinden veya bakterilerin üst idrar yollarına yükselmesinden kaynaklanır. Ek olarak cinsiyet, yaş veya cinsel aktivite gibi faktörler de bu enfeksiyon riskini arttırabilir.
Hippurin Kullananlar Yorumları
Gelin şimdi de Hippurin kullananlar yorumları nelermiş onlara göz atalım.
- İdrar yolu enfeksiyonu oldum. Sağ böbrek ve kasıkta ağrılarım artmaya başladı. Doktorum muayene sonrası bana Hippurin yazdı. Bir süredir kullanıyorum. Yemeklerden sonra alınması gerekiyor. Özellikle ağrılarımda büyük bir azalma oldu ve ilacın etkisini net bir şekilde hissetmeye başladım.
- Cinsel ilişki sonrası peniste yanma şikayetlerim artmaya başlamıştı. Önce bir antibiyotik yazdı doktorum. Ancak pek faydasını göremedim. Tekrar muayene olduğumda idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için Hippurin yazıldı. Yanmalarda azalma oldu ancak idrar yaparken ara ara yanmalar devam ediyor. Bakalım kullanmaya devam ediyorum.
- İdrarımdan kahverengi akıntı gelince korktum hemen doktora gittim. İdrarımda yanma olduğunu, kan geldiğini ve sık idrara çıktığımı ifade ettim. İltihap olduğunu söyleyip bana Hippurin verdi. Ancak gebelik durumunda ilk tercih edilen ilaçlardan değilmiş. Bu nedenle tekrar muayene olmaya gidip bu konuda doktoruma bilgi vereceğim.
Bir başka hippurin ilaç kullanıcı ise aç karna alındığında yan etkileri olduğu dile getirmiş.
Ben ilacı aç karna aldığımda çok yüksek derece mide bulantısı ve terleme yaşadım. Bu sebeple dikkat edilmeli. Ayrıca ilacı uzun süreli tedavi için kullanıyorum. Doktorum sabah ve akşam olmak üzere iki defa yemeklerden sonra almam gerektiğini söyledi. Şu an 3.günümdeyim, etkisini herhalde ilk haftadan sonra görmeye başlarım.
Yukarıda yer alan Hippurin kullananlar yorumları bize şunu söylemektedir: Bu ilaç, idrar yolu enfeksiyonu ve mesane iltihabı durumlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Tok karnına alınmalı ve düzenli kullanılmalıdır. Ancak gebelerin veya gebe olmak isteyenler için pek uygun değildir. Elbette Hippurin kullananlar yorumları sadece hasta deneyimlerinden ibarettir. Net bilgi ve tanı için doktorunuzla iletişime geçin.
Diğer Makaleler: