Çekişmeli Boşanma Davası

Boşanma Davası

Boşanma davası, evlilik birliğinin hukuken sonlandırılması amacıyla mahkemede açılan hukuki süreçtir. Bu süreç, eşlerin evliliği sonlandırma kararı almasının ardından başlar ve mahkemenin boşanma kararı vermesiyle tamamlanır. Boşanma davası açma işlemi, boşanma türüne (çekişmeli veya anlaşmalı) göre farklılık gösterir.

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası, eşler arasında anlaşmazlık olduğunda ve boşanma koşulları üzerinde anlaşılamadığında açılır. Peki çekişmeli boşanma davası nasıl açılır?

Bu davanın açılabilmesi için:

  1. Boşanma dilekçesi hazırlanmalı,
  2. Yetkili ve görevli aile mahkemesine sunulmalı,
  3. Mahkeme harçları ödenmelidir​​.

Çekişmeli boşanma davasında, taraflar iddialarını, tazminat taleplerini, nafaka, velayet gibi konuları belirler ve mahkemeye sunarlar. Mahkeme, sunulan delilleri değerlendirerek karar verir. Bu süreç genellikle uzun sürer, ilk derece mahkemesi yargılaması 1-2 yıl kadar sürebilir ancak tarafların istinaf ve temyiz kanun yollarına başvurmaları durumunda çekişmeli boşanma davalarının kesinleşmesi 3-5 yıl kadar süreler alabilir. Ayrıca bu davalarda en ufak bir hatanın sonuçları çok ağır olabilir,dolayısıyla alanında uzman bir Ankara boşanma avukatı yardımı almak önemlidir​​.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin evliliklerini sonlandırma konusunda hemfikir oldukları ve boşanmanın şartları üzerinde anlaştıkları durumlarda açılabilir. Peki anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açılışı için:

  1. 1 yıldan uzun süredir evli olunmalı,
  2. Eşler, boşanma ve sonuçları üzerine anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamalı,
  3. Hazırlanan protokol ve boşanma dilekçesi ile aile mahkemesine başvurulmalıdır​​.

Anlaşmalı boşanma davaları genellikle daha hızlı sonuçlanır ve tek celsede karara bağlanabilir.

Genel Bilgiler

Boşanma davası, ikamet edilen yer mahkemesine veya aile mahkemesine açılır. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde, asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakar​​.

İlginizi Çekebilir:  Deloday Şurup Nedir? - Kullananların Yorumları

Boşanma davası açma işlemleri için genellikle avukat yardımı almak önerilir. Ancak boşanma avukatı olmadan da dava açılabilir. Bu durumda, hazır boşanma dilekçesi örnekleri kullanılabilir​​.

Boşanma davası açma süreci, karmaşık ve duygusal bir dönemi kapsadığından, hukuki destek almak süreci daha kolay ve düzgün bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Boşanma sürecinde hak kaybı yaşamamak için özellikle çekişmeli boşanma davalarında bir avukattan yardım almanız faydalı olacaktır​​​​.

Kategori: