Perine (Perineum) Bölgesi Nedir?

Perine ya da perineum bölgesi, idrar ve dışkılamayı kontrol eden kasları barındıran bir bölgedir. Konum olarak dış dudaklar ile anüsün arasında kalan yerde bulunur. Bu kasların kadınlar açısından bir diğer işlevi de doğum esnasında gevşeyerek bebeğin doğmasını sağlamasıdır. Erkeklerde de bulunan bu alanda pudendal sinirin dalları vardır ve erojen bölge olarak bu alan kabul edilir. Perineum bölgesi işlevleri ve vücut açısından önemi ise merak edilir. Her ne kadar bu bölgenin idrar, dışkılama ve doğum sırasında önemli bir işlevi olsa da farklı sorumlulukları da vardır. Özellikle pelvis bölgesinin yapısal bütünlüğünü korumak için perineum bölgesi önemli bir işleve sahiptir. Perine bölgesinde oluşan ağrılar ise farklı hastalıkların habercisi olabilir.

Perine Bölgesi Nedir?

Tıbbi literatür açısından perineum, vajina ile anüs arasında yer alan 1 cm ile 5 cm arasında değişkenlik gösteren bir bölgedir. Üreme organlarını, mesaneyi, bağırsakları ve pelvik tabanı desteklemesiyle bu bölgede yoğun bir şekilde kaslar bulunur. Erkeklerde perineum bölgesi testisler ile makat arasında yer alır. Sinir uçlarının yoğun bir şekilde bulunduğu bu bölge hassastır. Üstelik birçok erkek cinsel açıdan bu bölge ile uyarılabilir.

Kadınlarda perine bölgesi ise vajinal doğumun önemli bir parçasıdır. Kaslardan oluşan bu bölge doğum esnasında kasları gevşeterek bebeğin vajinadan çıkabilmesine olanak tanır. Bu sebeple doğum esnasında yırtılarak hasar görebilir. Elbette hasar görmesi durumunda perinoplasti ile bu durum giderilir. Yırtılma riskini azaltmak için ise hamilelik sürecinde perine masajı faydalıdır. Bu masajın hamileliğe ne kadar faydalı olacağına dair doktordan mutlaka bilgi almak gerekir.

Perineum İşlevleri Nelerdir?

Perineum bölgesinin birden fazla işlevi vardır. Bölge içinde çok fazla sinir ucunun bulunmasıyla cinsellik için de önemli bir nokta olarak öne çıkar. Cinsel ilişki esnasında bu bölge uyarılabilir. Bununla birlikte şu gibi işlevlere sahiptir:

  • Perine, erkeklerin G noktası olarak kabul edilir. Birçok erkek için burada gerçekleşen uyarılar ile zevk almak mümkündür.
  • İdrar ve dışkılama kontrolü için perineum önemli bir işleve sahiptir. Pelvik taban disfonksiyonu yaşandığında bu noktalarda direkt olarak idrar ve dışkılamada da sorunlar gözlemlenebilir.
  • Perine, vücudu stabilize eden bir bölgedir. Kasların perinede birleşmesiyle vücutta yaşanan birçok kas kasılma durumu burayla bağlantılıdır.

Perineumda Gelişebilen Hastalıklar

Sağlık açısından zarar görmesi durumunda ciddi hastalıklara neden olan perine bölgesi korunmalıdır. Eğer bisiklet ve motosiklet gibi araçlar kullanılıyorsa kişilerin oturdukları alanda basıncı azaltacak bir şey koyması ya da koltukları değiştirmesi gerekir. Perine bölgesinde bir sorun olduğunda en çok görülen belirtiler arasında ağrı öne çıkar. Ayrıca idrar ve dışkılamada sorunlar yaşıyorsanız perinede bir hasar olmuş olabilir. Sıklıkla perineumda gelişebilen hastalıklar ise şunlardır:

Vajinal yırtılmalar

Perine yırtılmaları doğum esnasında bebeğin baş ve omzunun şiddetli baskılaması esnasında gerçekleşebilir. Bu durumlar vajinal yırtılma olarak ifade edilir. Yüzeysel ya da daha derin olabilen bu yırtılmaların bir kısmı kendiliğinden iyileşirken bazıları büyüklüğe göre dikişle kapatılır. Yara iyileşmesi genellikle sorunsuz bir şekilde gerçekleşir.

Pelvik taban sarkması

Halk arasında rahim sarkması olarak ifade edilen bu durum, birçok kadında yaşla birlikte görülebilen bir durumdur. Karın içerisinde yer alması gereken rahim, rektum ve idrar kesesi gibi organların aşağıya doğru sarkması ile yer değiştirmesi durumu pelvik taban sarkmasıdır.Tedavi sürecinde vajinal aparatlar, egzersizler ve cerrahi yöntemler vardır. Sarkma henüz başlamadıysa doktor kontrolünde gözlem yapılır. Ağır kaldırmaktan kaçınmak ve düzenli beslenmek ise tedavinin önemli bir parçasıdır.

İlginizi Çekebilir:  Cinsel İlişkiden Ne Zaman Zevk Almaya Başlanır?

Prostat iltihabı

Perine bölgesi, erkeklerde testisler ile anüs arasında yer alan bir bölgedir. Özellikle prostat iltihabı yaşandığında perine bölgesinde sıklıkla ağrılar görülür. Bu ağrılarla birlikte idrar ve dışkı yapmakta zorlanma yaşanabilir. Doktor kontrolünde kullanılan antibiyotikler ile prostat iltihabı 4-6 hafta içerisinde iyileşir.

Sertleşme zorluğu

Perine bölgesinin neden olabileceği durumlardan biri de erkeklerde sertleşme zorluğudur. Pelvik tabanda ve perine bölgesinde farklı nedenlerden kaynaklı olarak bu durum gelişebilir. Sertleşme zorluğu yaşayan bir erkeğin mutlaka doktor kontrolünde muayene olarak sorunun neden kaynaklandığını takip etmesi gerekir. Perineden kaynaklı bir sorun bağlantılı organları doğrudan etkileyeceği için üzerine durulması gereken bir konudur.

Vulva kanseri

Kadınlarda vajinanın yer aldığı bölgenin tamamı vulva olarak ifade edilir. Vajinada hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi vulva kanserine neden olur. Perineye de yayılabilen bu kanser; perine ve vajinada kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösterir. Ayrıca perineye yayılım göstermesiyle idrara çıkmakta zorlanma, dışkılamada güçlük ve bağırsak hareketlerinin kontrolsüzlüğü gibi durumlar söz konusudur.

Perineoplasti (Perine Düzeltme) Nedir?

Perineoplasti, perine bölgesinin estetik açıdan düzenlenerek onarılması ve fonksiyonlarının daha iyi gerçekleşmesini sağlanmasına ilişkin operasyonu ifade eder. Daha çok doğum sonrasında perinedeki düzensizlikleri gidermek için uygulanan bu operasyon, vajina daraltma gibi diğer cerrahi işlemlerle bir arada yürütülebilir. Vajinanın ideal genişliğe gelmesiyle ve cinsel hazzın korunmasıyla operasyon gerçekleşir.

Perineoplasti ihtiyaç duyulduğunda şu gibi durumlar için de tercih edilen bir operasyondur:

  • Vajinal birleşme sırasında ortaya çıkan ağrı durumlarında
  • Cinsel ilişki sırasında hissizlik yaşayanlar için vajinal genişliğin düzeltilmesinde
  • İlişki sırasında vajinada kaşınma olduğunda
  • Rektumun bağırsaklara kadar çıkması durumunda
  • Vajinal sarkmaları giderme ve gevşekliklerinin sıkılaşması sağlanmak istendiğinde

Perinoplasti nasıl yapılır?

Genel ya da lokal anestezi ile perineoplasti operasyonu gerçekleşebilir. Genellikle 1 saatte tamamlanan bir ameliyattır. Hasta ameliyat sonrasında eğer daha ciddi bir operasyon ise 1 gece kontrol altında tutulur, genellikle hastalar aynı gün taburcu edilebilir.

Perinoplasti esnasında vajinanın hemen arkasında yer alan duvara V şeklinde bir kesi atılır. Amaçlanan müdahaleler bu bölgeden gerçekleşir. Perine kaslarındaki ilgili sorunlar giderilerek görünüm düzenlenir. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra kesi dikkatlice dikilir. Bu şekilde ameliyat tamamlanır.

Perinoplasti operasyon sonrası süreç

Perineoplasti operasyonu her ne kadar zor ve uzun süren bir operasyon olmasa da operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Öncelikle kişinin 6 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınması gerekir. Dikişler henüz iyileşmeden ve bölge normale dönmeden zorlanmamalıdır. Ayrıca bisiklet sürme, ata binme ya da yoğun aktivite içeren sporlar da yapılmamalıdır. 1-2 ay boyunca regl döneminde kişi tampon kullanımına ara vermelidir.

Perinoplasti sonrası doktor tarafından bazı ilaçlar yazılır. Bu ilaçların düzenli olarak alınması iyileşmeyi hızlandırır. Ayrıca kesi alanı kuru ve temiz tutularak bölgenin nemli kalmaması gerekir. Eğer bölgede akıntı ya da kanama yoğun bir şekilde oluyorsa ve ağrılar ilaçlar kullanıldığında da geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Sonuç

Perine ya da perineum bölgesi, erkekler ve kadınlar için vücudun önemli bir bölümüdür. Gerek cinsel faaliyetlerde gerekse dışkılama ve idrar yapma gibi diğer işlevlerde bu bölge aktif bir görev alır. Bölgenin zedelenmeye ve hasara karşı korunması, farklı semptomlar görüldüğünde mutlaka doktora başvurulması ise elzemdir.

Kategori: