Lavanta Yağının Sakinleştirici Ve Stres Azaltıcı Faydaları!

Güzel rengiyle adeta insanları cezbetmiş, kokusuyla sakinleştirmiş ve çiçek Lavanta.

Hem bedeni hem de zihni sakinleştirmek istiyorsanız (ve kabul edelim hepimizin ihtiyacı var) size bir öneri: Lavanta yağı. 

Bu güzel mor bitkinin, çok yönlü uçucu yağının iyileştirici gücü vardır. Başımızdan, ayak parmaklarına kadar, lavanta yağı kokusu ve aroması vücuttaki stresin azaltılmasında fayda sağlar.

Bir çok insan lavantanın egzotik kokusunu sever. Araştırmalar, lavanta yağının bu kokusunun rahatlatıcı etkiler yarattığı gösteriyor

Lavanta hakkında bilinmesi gerekenler

  • Lavanta, genellikle uçucu yağlarının çıkarılması için kuzey Afrika ve Akdeniz dağlarında yetiştirilir.
  • Lavanta kaygı bozuklukları, mantar enfeksiyonları, saç dökülmesi ve uyku kalitesinin arttılmasında tıbbı faydaları kanıtlanmıştır.
  • Depresyon, yüksek tansiyon , mide bulantısı, adet ağrısı veya egzama tedavisinde lavanta kullanımını henüz desteklememektedir .,
  • Lavanta yağı aromaterapide en çok kullanılan yağlardan biridir.

İlginizi çekebilir: Aromaterapi Nedir?

Lavanta Yağı Nedir?

lavanta yağını faydaları
Lavanta yağı kaygının azaltılmasında kullanılan bir tür uçucu yağdır.

Bilimsel adı Lavandula angustifolia olarak da bilinen lavanta yağı, tahmin ettiğiniz gibi lavanta çiçeğinden elde edilen bir tür uçucu yağdır. Şu anda küresel olarak yetiştirilmesine rağmen, lavanta Akdeniz, Arap Yarımadası ve Rusya’ya özgüdür.

Lavanta yağı genel olarak buhar ekstrakte yöntemiyle çıkartılır.

Meditasyon yaparken lavanta yağının kokusu sizi farklı diyarlara götürecektir. İmgeleme meditasyonu yapıp, ormanda yürüdüğünü hayal ederken lavantanın kokusu burnunuza geldiğini düşünün.

Lavanta Yağının Sağlığa Faydaları

Uçucu yağlar ve aromaterapi,  bütünsel tıp alanında sıklıkla kullanılmaktadır.

Bunun temel sebebi, kokuların ve uçucu yağların, hormon sağlığından uykuya, hatta ev temizliğinden parfüme kadar kullanımı yüksek seviyedir.

Her uçucu yağ benzersizdir ve kendine özgü yararları sunar. İşte en popüler uçucu yağlardan biri olan lavanta yağının sağlığı nasıl destekleyebileceği hakkında bilmeniz gerekenler:

1. Uyku Kalitesi

Uyku kalitesi, büyüme hormonun salgılanması ve hastalıklardan korunmada çok önöemlidir.

Ne derseniz deyin, sağlıklı bir yaşam tarzının temeli uyku ile başlar ve biter. 

Araştırmalarda, yatmadan önce lavanta yağının derin uyku süresini arttırdığı görmüşlerdir. (kaynak)

Uykusuzluk problemi çekenlerde, lavanta yağı kokusunun uyku kalitesini arttırdığı görülmüştür. (kaynak)

Uyku kalitesinin arttırılmasında “uyku hormonu melatonin” de çok önemlidir. Araştırmalarda Epifiz bezi tarafından üretilen melatoninin kaygı semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. Anksiyete için melatonini arttırmak, uyku kalitesini iyileştirebilir, sirkadiyen ritmi düzenleyebilir ve endişe ile ilişkili olumsuz duyguları hafifletebilir. 

İlginizi çekebilir: Melatonin Nedir

Uyku kalitesini arttırmak için stres hormonunu düşürmek gerekir. Stres hormonu düştüğünde melatonin üretimi artar.

2. Stres Yönetimi

Kronik stres hayat kalitemizi olumsuz yönde etkiler. Kronik stresle mücadelede yapabileceğiz stratejiler bulunmaktadır.

Lavanta yağı özellikle aromaterapide stresle ilgili durumlarda yardımcı olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Abiyi Rehbere Kaydetme 2023 – Abinizi Güldürün!

Araştırmalarda, lavanta yağınında ameliyat öncesi hastalarda kaygı düzeylerini azalttığı görülüyor. (kaynak)

Bir çoğumuz dişçiden korkar, bir çalışmada lavanta yağının dişçide bekleyenlerde stres seviyesini azalttığı görüldü.

Stres Yönetimi Taktikleri

  • Rehberli meditasyon: Stres yönetiminde rehberli meditasyon kortizol hormonunu salınımım azaltır.
  • Derin nefes alıştırması yapın: Derin nefes almak, vagus sinirinin sinir sisteminize kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve kortizolünüzü düşürmesi için sinyal göndermesine neden olur. Sadece on derin nefes almak rahatlamaya yardımcı olabilir ve sakinlik hissi sağlayabilir. Strese pozitif adaptasyonda Wim Hof Nefes tekniği rehberine bakmanızı öneririz.
  • Ölçülü Fiziksel egzersizi: Aşırı yapılmadığı taktirde egzersiz, adrenalin ve kortizol gibi vücudun stres hormonlarının seviyelerini azaltır.  Aynı zamanda, vücudun doğal ağrı kesicileri ve ruh hali yükselticileri olan beyindeki kimyasallar olan endorfin üretimini de arttır. Basitçe yürümek kortizol tepkisini normalleştirmeye yardımcı olur.

Stresle mücadele lavanta yağının faydaları bulunmaktadır.

3. Cilt Sağlığı

Lavantanın faydaları sadece stres ve kaygıyla sınırlı değildir. Araştırmalarda, egzama ve sedef gibi hastalıklarda lavanta yağının iltihap önleyici özellikler barındırdığı görülüyor.

Lavanta yağının, cilt bölgelerine seyretiler kullanıldığında, tahriş olmuş cilde fayda sağladığı görülmektedir.

Hepimizin uyuz olduğu böcek ısırıkları konusunda kabartma tozu ile karıştılarak uygulanabilir. Bu durumda oradaki iltihabı azaltır ve kaşıntı hissi uzaklaştırır.

Cilt Sağlığını Geliştirmek için Diğer Yöntemler

  • Yağlı Balıklar: Yağlı balıklardan olan Somon, uskumru ve ringa balığı gibi yağlı cilt çin besinlerdir. Cilt sağlığını korumak için önemli olan zengin omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Omega-3 yağ asitleri cildin kalın, esnek ve nemli kalmasına yardımcı olmak için gereklidir. Somon balığında aynı zamanda astaksantin gibi antioksidan bulunmaktadır.
  • Astaksantin: En güçlü antioksidanların başında gelmektedir. Başta krill yağında bulunmakla birlikte Astaksantin, UV ışınlarından kaynaklanan DNA hasarını onarmaya yardımcı olmanın yanı sıra cildi korumaya ve ince çizgilerin, kırışıklıkların, hiperpigmentasyonun görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. nsan çalışmalarında astaksantin’in kolajen üretimini arttırırken cilt kırışıklıklarını, elastikiyetini ve nemi iyileştirdiği gösterilmiştir
  • C vitamini (askorbik asit):  C vitamini sadece cildinizi aydınlatmakla kalmaz, aynı zamanda güneşe maruz kalmanın ve zararlı serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarlarına karşı da koruma sağlar.
  • Hyaluronik Asit: Hyaluronik asit cildin esnemesine yardımcı olur ve cilt kırışıklıklarını ve çizgilerini azaltırHyaluronik asidin ayrıca yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğu ve yara izini azaltabileceği kanıtlanmıştır
  • Anti-inflamatuar beslenme: Ciltiltihabı, vücuttaki bir bağışıklık tepkisinin bir işaretio olabilir. Semptomlar kızarıklık, ısı, kaşıntı, hassasiyet ve şişme görülür. Anti-inflamatuar diyetle, vücuttaki inflamasyonu azaltarak cilt sağlığını destekleriz.

Aromaterapi ve beslenmenin dışında cildinizin de sigaradan uzak durmak, iyi uyumak, düzenli egzersiz yapmak ve yeterince su içmejk cilt sağlığını destekler.

Aromaterapiyi cilt sağlığını desteklemek için kullanabiliriz.

4. Mantar enfeksiyonlarıyla mücadele edebilir. 

Mantar enfeksiyonları bulaşıcı olabilmekle birlikte rahatsız edicidir. Lavanta yağı, mantar enfeksiyonuyla savaşta tercih edilir.

Lavanta yağı antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Bir araştırmada, kandida mantarıyla savaşta fayda sağlayabileceği görüldü. (kaynak)

Lavanta yağının saf formu güçlü olduğu için seyretilmesi gerektiğini unutmayın.

5. Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlar büyük problemdir. Çinko eksikliği, biotin ve beslenme yetersizleri saç dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca yetersiz protein tüketmek de saç dökülmesinin faktörlerinden biridir.

Bir ay boyunca hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda lavanta yağının saç büyümesini uyardığı belirtiliyor.

Saç dökülmesi reçetenizde, bir-iki damla lavanta yağı eklemek faydalı olabilir. Ayrıca, saç dökülmesi özellikle erkeklerde “DHT” hormonu ile bağlantılırı. DHT hormonunu dengelemek ve saç dökülme riskini azaltmak için saw palmetto kullanımı da gerçekleştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Glukozamin, Kondroitin ve MSM Hakkında Detaylı İnceleme

İlginizi çekebilir: Saw palmetto Saç Dökülmesinde Etkili mi?

6. Yaraların İyileşmesi

Yaraların iyileşme hızına dolaylı yoldan fayda sağlamaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, iyota oranla yaraların iyileşme hızını daha çok arttırmaktır.

Lavanta yağının, yaraları iyileşmetirmeye yarayan büyüme faktörünü etkilediği düşünülüyor.

Eğer yaraların iyileşmesinde problemler yaşıyorsanız, C, Çinko ve K vitaminlerinizi optimize etmenizi de öneririz.

Antiseptik ve antibakteriyel özelliği sebebiyle yaraların iltihaplanmasını azaltır, yaraların iyileşmesini destekler.

7. Baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir

Lavanta yağı kokusu bağ ağrısının azaltılmasında etkilidir. Bir çalışmada, 15 dakikalık lavanta kokusunun, baş ağrısıni azalattığı görülüyor. (kaynak)

Baş ağrısı bir çok sebebe bağlı gerçekleşebilir. Bir çok araştırma, B2 (ribovlavin) baş ağrısını semptomlarını azalttığı bulmuştur.

Araştırmanın sonrasındaki 2 saat içinde dahi migren ataklarının daha az olduğu görülmektedir. Migren şikayeti büyük oranda stres ile bağlantılı olabilir. Lavanta, stresin azaltılmasında etkilidir. Bu yoldan da fayda sağladığı düşünülebilir.

Baş ağrısı uykusuzluk, stres ve belirli vitaminlerin eksikliği kaynaklı olabilir. Lavanta yağı stresin azaltılmasında yardım sağlar.

8. Size doğal bir ışıltı verir

aroma terapi nedir
Cilt yağlığı büyük oranda antioksidan miktarıyla alakalıdır.

Lavanta yağı yüksek derece antioksidan içeriği sayesinde cilt bakımını desteklediği düşünülür. Cilt sağlığı büyük oranda antioksidanlara bağlıdır.

Zararlı toksinler vücutta serbest radikal dediğimiz etkiler yaratır. Bu durum, ciltte akne, kızarıklık ve lekeler bırakır.

Antitoksidanlar, hücrelere verilen bu zararla savaşır ve korur. Hindistan cevizi yağı veya badem yağıyla birlikte lavanta yağını cildinize yedirmek cilt sağlığı için fayda sağlayabilir.

İlginizi çekebilir: Badem Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta Yağını Nasıl Kullanırım?

lavanta yağının faydaları nelerdir

Lavanta yağı, geniş kullanım alanları olan lavanta bitkisinin yağıdır. Görünüşte paradoksal bir etkiye sahiptir – uyarabilir ve gevşeyebilir , yorgun olduğunuzda tazelenebilir ve stresli olduğunuzda sakinleşebilir. 

Fiziksel alanda antisepik, yara iyileştirici, ağrı kesici ve kan dolaşımını hızlandırıcı etkiye sahiptir .

Lavanta Yağının Uygulama Alanları:

  • Baş ağrısı için alnınıza ve şakaklarınıza birkaç damla uygulayın . Antispazmodik etki, gerilim baş ağrıları üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilir.
  • 100 ml distile su, 50 ml alkol ve 10 damla lavanta yağından yapılan yastık sprey uykusuzluğa karşı yardımcı olur.
  • Bir damla lavanta yağı , kaşıntıya karşı böcek ısırıklarına yardımcı olur .
  • Düşük taniyonlar için lavanta yağı ilaveli tam bir banyo ferahlık ve stimülasyon sağlar.
  • Gerginlik ve romatizmal şikayetlerde lavanta yağını etkilenen bölgelere sürebilirsiniz .
  • Lavanta yağı bezi öksürük ve bronşit ile yardımcı olur. İki ila üç damla lavanta yağını bir yemek kaşığı baz yağ ile karıştırın ve bir bezin üzerine yayın. Bezi kısa bir süre ısıtın ve ardından göğsünüze yerleştirin. Bir eşarp ile sabitleyin ve iki saat bekletin.
  • Masaj yağı olarak kullanılır, özellikle mide ve bağırsak problemlerinde etkilidir. Bunu yapmak için, karına yağ ile saat yönünde masaj yapın.
  • Hamilelik sırasında kaşıntıyı, göbek ağrısını ve çatlakları önlemek için karnınıza lavanta yağı sürebilirsiniz .

Lavanta yağının sayısız faydası olduğu gibi, onu kullanmanın da sayısız yolu vardır. Yöntemler tercih ettiğiniz uygulama yöntemlerine göre farklılık gösterebilse de, genellikle cilt ve saç sağlığı için topikal olarak kullanılır. 

Yağı çok fazla kullanmamak akıllıca olur – çok yoğun olduğundan, muhtemelen ihtiyacınız olan tek şey iki veya üç damladır. 

Lavanta yağı düşük miktarlarda yeterli olmaktadır. Ayrıca kullanımlarda seyrelterek kullanılmalı ve direk içilmemelidir.

Seyrelterek Kullanın

Cildiniz söz konusu olduğunda, seyreltme önemlidir: Yağ, tahriş olmuş veya iltihaplı cilde yardımcı olmak için topikal olarak uygulanabilir, ancak yalnızca bir “taşıyıcı yağ” veya hindistancevizi, argan veya zeytin. 

Karışım, tıpkı bir losyon veya nemlendirici gibi günde bir veya iki kez kullanılabilir. 

İlginizi Çekebilir:  Lactobacillus Acidophilus Ne İşe Yarar?

Saç sağlığı için, güne sakinleştirici bir son olarak birkaç damla lavanta yağı ile saç derinize masaj yapabilir veya kullandığınız her bir şampuan veya saç kremi dolgusuna iki veya üç damla ekleyebilirsiniz. 

Difüzöre koymak en güvenilir yöntemler biridir. Uçucu yağ difüzyonu, havaya yağ parçacıklarını dağıtmak için kullanılır. Bunun yanında, banya yaparken bir veya iki damla lavanta da kullanabilirsiniz.

Bazı yağlar güçlü etkilere sahiptir. Örneğin karanfil yağı, biberiye ve diğer yağlar direk olarak kullanılmadan önce seyreltilmesi önem arz edebilir.

Yüksek kaliteli lavanta esansiyel yağı nasıl bulunur?

  • Aktif yağların listesi
  • Saflığı %100’mü veya karışım mı
  • Koyu renklı cam

gibi krilerlere bakabilirsiniz.

Bunun yanında son kullan tarihini kontrol ettiğinizden emin olun. Lavanta yağı, nispeten çok pahalı değildir, bunun sebebi çıkarılma yöntemidir.

Lavanta yağı bozulur mu?

Evet, ısı ve ışıyla karşılaştığında lavata yağı bozulabilmektedir. Koyu kaplı şişelerde ve yüksek ısılı olmayan yerde kalmalıdır.

Etkileşimler

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) , insanları lavanta ile aşağıdakileri birleştirirken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor :

  • Benzodiazepinler, barbitüratlar ve Ambien gibi uykululuğa neden olan ilaçlar
  • Kaptopril, enalapril ve losartan gibi tansiyon düşüren ilaçlar

Yukarıdakileri zaten alıyorsanız, ilaç rejiminize lavanta eklemeden önce tıbbi yardım alın. (kaynak)

  • Lavanta yağı ve Hindistan cevizi yağı: Bu ikisi özellikle antibakteriyel etkileri sebebiyle de kullanılmaktadır. Saç bakımında da fayda sağlayabilir ve saçın daha parlak görünmesini ve beslenmesini destekler
  • Lavanta yağı ve Badem yağı karışımı: Badem yağı E vitamini yönünden zengindir ve cilt sağlığını destekler. Badem ayrıca masaj yağı olarak da kullanabilir. Duştan sonra güzel bir koku vermesi ve cildi beslemesi amacıyla iki yağ kombine edilebilir.

Dikkat edilmesi gereken olası yan etkiler

Aromaterapiye başlamayı düşünüyorsanız, dikkatli olmanız gereken durumlar vardır.

Lavanta, cilt tahrişi veya alerjik reaksiyon gibi durumlar yaratabilir. Ayrıca, hamile veya emziren kadınlar lavanta kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

Lavanta yağı genital bölgeye sürülür mü?

Yüksek yoğunlukta bir yağ olduğu için gennital bölgeye direk sürmek tahriş yaratabilir. Genital bölge daha hassas bir bölgedir ve aromaterapi yağları seyreltilerek sürülmelidir.

Önemli : Alerjiye yatkınsanız, uçucu yağ kullanmadan önce bir tolerans testi yapın. Ön kolunuza bir damla yağ sürün. 48 saat sonra herhangi bir alerjik reaksiyon olmazsa yağı kullanabilirsiniz.

Lavanta yağını uyku için nereye koyarsınız?

Uzmanlar, iyi havalandırılmış bir odada 20 ile 30 dakika boyunca lavanta yağı kullanmanızı önerir. Bir bez üzerine, yastığın arkasına birkaç damla serpin ve doğrudan soluyabilirsiniz. Bunun yanında aromaterapi difüzöre de koyabilirsiniz.

Lavanta yağını doğrudan cilde uygulayabilir misiniz?

Cildinize uygulamadan önce seyreltmenizi öneririz.
Lavanta yağı nispeten güvenli olsa da bazıları için rahatsızlığa neden olabilir.  Herhangi bir olumsuz yan etki yaşarsanız yağı kullanmayı bırakın.

Yüzüme lavanta yağı kullanabilir miyim?

Lavanta yağı cildi nazikçe nemlendirir. Ayrıca doğal olarak antibakteriyeldir, yani gözeneklerinize sızabilecek akneye neden olan bakterileri öldürür. Seyrelterek cildinize lavanta yağını yedirebilirsiniz.

Lavanta yağı saç büyümesine yardımcı olabilir mi?

Lavanta yağı üzerinde yapılan araştırmalarda saç büyümesini desteklediği görülüyor. Doğal yöntemlerle kendi şampuanınız 1 veya 2 damla lavanta yağı damlatarak destek sağlayabilirsiniz.
lavanta yağlı şampuan
formülünüzü oluşturabilirsiniz.

Lavanta yağı içilir mi?

Aromaterapi de kullanılan yağlar yüksek yoğunluktadır. Bu sebeple içilmesi önerilmez ve yan etkilere sebebiyet verebilir.

Lavanta yağı uyku getirir mi?

Lavanta yağı direk uyku getirmez, ama uykusuzluğa sebep olan stresin ve kaygının azaltılmasında fayda sağlar.