İnsanların Epifiz Bezi Hakkında Yanıldığı 1 Numaralı Şey

Epifiz bezi nedir? Epifiz gövdesi olarak da bilinen epifiz bezi, beynin merkezinde yer alan ve uyku-uyanıklık döngülerini ve melatonin üretimini kontrol etmekten sorumlu olan küçük bir organdır.

İnsanlar epifiz bezinin beyin fonksiyonu, uyku döngüsü ve sirkadiyen ritimdeki temel rolünün farkında değiller.

Bu küçük organın anlamını biraz daha derinden araştırdıktan sonra, bu tuhaf küçük bez hakkında bazı ilginç gerçekleri keşfettik Mutlu duyguları teşvik eden, uyku düzenini ve melatonin üretimini düzenleyen ve sağlıklı yaşlanmayı destekleyen serotonin oluşturmaya yardımcı olur.

Hap Bilgiler

  • Epifiz beziniz beyninizin rüyalardan, vizyonlardan ve üçüncü bir gözden sorumlu olan kısmıdır. Aynı zamanda bazı insanları sinestetik ve renge duyarlı yapan da budur. Ancak epifiz beziniz kronik baş ağrılarınızın, uykusuzluğunuzun, kaygınızın ve depresyonunuzun nedeni olabilir.
  • Hormon dengesi ruh halinde önemli bir rol oynar. Epifiz bezi tarafından üretilen melatoninin kaygı semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. Anksiyete için melatonini arttırmak, uyku kalitesini iyileştirebilir, sirkadiyen ritmi düzenleyebilir ve endişe ile ilişkili olumsuz duyguları hafifletebilir. 
  • Epifiz beziniz olmadan da yaşayabilirsiniz ama vücudunuz melatonin eksikliğinden dolayı uyku düzeni ve sirkadiyen ritimle ilgili diğer fizyolojik işlevleri sürdürmekte zorlanır.
  • Bazı uzmanlara göre, Epifiz bezi psikoaktif etkile üretmeye yaratan DMT yani ruh hormonu üretiminden sorumludur. Bu fikrin temelinde Rick Strassman tarafından yazılan popüler kitap “DMT: The Spirit Molecule” yani “Ruh Molekülü” kitabındaki teoriye göre dayanmaktadır.
  • DMT, Taoizm’de de önemli rol oynamaktadır. Bilinci güçlendirdiği, farkındalığı arttırdığı hatta astral seyahat yaptırdığı iddia edilir.
  • DMT ayrıca, beyindeki serotonin reseptörlerini hedef alarak antidepresanlara benzer şekilde çalışır

Epifiz bezi, beynin uykuya yardımcı olan ve kaygı önleyici özelliklere sahip melatonin üreten kısmıdır. Bu bezde hastalık olduğunda uykusuzluğa, ruh hali değişimlerine, hafıza kaybına ve daha fazlasına yol açabilir.

Epifiz bezi, kadınlık hormonu östrojen seviyelerinin düzenlenmesinde, doğurganlığı ve adet döngüsününde rol oynamaktadır. Bunun nedeni epifiz bezi tarafından üretilen melatonin olduğu düşünülüyor.(kaynak)

Epifiz Bezi Nasıl Güçlendirilir?

Genel sağlığımızda Epifiz bezimizin sağlığıyla orantılıdır. Uyku düzenini ve melatonin salgısını optimize etmek ve yeterli miktarda karanlıga maruz kalmak Epifiz bezini güçlendirir. Saat 9’dan sonra mavi ışıkla ekranlara bakmak melatonin hormonu üretimini ve epifiz bezinin çalışma şeklini kötü etkiler. Stresi azaltmak, yeterli miktarda iyot ve magnezyum, bor mineralleri tüketmek Epifiz bezini güçlendiren diğer faktörlerdendir.

1- Melatonin

Melatonin, uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan bir hormondur. Epifiz bezi tarafından üretilir ve karanlıkta salgılanır.

Kronik uykusuzluk, bir kişinin uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorlandığı bir bozukluktur. İnsanların geceleri iyi uyuyamamalarının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları endişe, kaygı ve uykusuzluktur. Tedavi edilmezse, kronik uykusuzluğunuz depresyona ve diğer olumsuz etkilere yol açabilir.

İlginizi Çekebilir:  Bir Erkeğin Aklından Çıkmamak Için - Etkili Yöntemler

Yeterli miktarda melatonin üretilmemesi, uykusuzluğun diğer bir sebebidir. Alternatif tıpta, epifiz bezinin “bilinç yeri” olduğuna ve meditasyonla aktive edilebileceğine inanır. Uykuyu iyileştirmek ve hayata daha iyi bir bakış açısı için üçüncü gözünüzü açmak için onu “detoksifiye” etmek (temizlemek) gerekmektedir. Bununla birlikte, bu iddiaları destekleyecek hiçbir bilimsel araştırma yoktur.

Vücudunuzdaki melatonini kontrol etmenin bir yolu, uyku saatlerini düzenlemek ve saat 9’dan sonra mavi ışıktan, televizyondan vb uzak durmaya gayret etmektir. Bunun yanında, dışardan takviye alarak melatonin bazı istenmeyen yan etkiler yaratabilir. Bunlar:

  • Uyuşukluk
  • Sabahları uyku hali
  • Yoğun rüyalar
  • Vücut ısısında düşme
  • Kaygı
  • Beyin sisi

Bunu yanında, düşük doz melatonin takviyeleri hem kısa süreli hem de uzun süreli kullanım için güvenlidir. Tipik olarak, dozajlar 0,2 miligram (mg) ila 0,5 mg arasındadır ancak uygun doz kişiden kişiye değişir.

İlginizi çekebilir: Melatonin ile Nasıl iyi Uyursunuz?

Melatonin hormonu üretimi zamanla azalmaktadır

2- Antioksidan

Antioksidanların hastalık riskini azalttığı ve potansiyel olarak daha uzun bir yaşama kapı açtığı bilinmektedir.

Bununla birlikte, bazı antioksidanlar artık o kadar popüler ki, bir servet harcamadan elde edilemezler. Antioksidanlar arasında, ücretsiz elde edebileceğiniz en güçlüler birisi melatonindir. Evet, melatonin bir hormon olmasına rağmen antioksidan görevi görür. (kaynak) Hatta, Dr.Eric Berg’e göre melatonin, glutatyondan bile daha güçlü bir antioksidandır.

Bilimsel bir çalışma: Melatonin, hücreler için en etkili olduğu inanılan antioksidan E vitamininden iki kat daha güçlü etkiler yarattığı belirtiliyor. (kaynak) Melatonin reseptörleri, melatonin kaynaklı sinyal iletimi sayesinde hücresel antioksidan enzimlerini çalıştırıyor. Bu durum, inflamasyonla azaltan genlerin salınımı destekliyor.

  • Antioksidanlar beyin hücrelerinde oksidatif stresi önleyebilir. Bu durum önemlidir çünkü yaş ilerledikçe beyin hücreleri gücünü kaybetmeye başlar.
  • Antioksidanlar vücuttaki inflamasyonu azaltır. Vücuttaki inflamasyonu azaltmak beyinde biriken Amiloid Beta Plaklarını (Alzheimer sebep olan)’azalmasına ve dolaylı yoldan beyin sağlığını desteklemeye yardımcı olabilmektedir. İnflamasyonu azaltmak için anti-inflamatuar diyet uygulamanızı, omega-3 yağ miktarını arttırıp, omega-6 linoik asit miktarını azaltmanızı öneririz.
  • Melatonin, beyaz kan hücrelerinizdeki T hücrelerinizi uyarır ve bu da bağışıklık sistemini güçlendrirMelatonin aynı zamanda serbest radikalleri tetiklemeden hücreleri oksidatif hasardan koruyabilen ve aynı zamanda vücudunuzun bağışıklık sistemine yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.
  • Astaksantin, C vitamini, A vitamini ve Koenzim Q10 güçlü antioksidan özellikleri barındıran bileşenlere örnektedir. Bu antioksidanlar hücreleri ve özellikle hücrelerin enerji santralleri olan mitokondrileri korumada görev alır.

Öncelikle epifiz bezi tarafından üretilen bir hormon olan melatonin, uyku ve sirkadiyen ritimlerin kontrolünde rol oynar. Melatonin reseptörleri tüm vücutta kendini ifade eder. Melatonin, dolaylı olarak sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen hücresel antioksidan enzimleri aktive etmek için çalışırlar.

3- Kanser Hastalığı

Son yıllarda, epifiz bezi fonksiyon bozukluğu olan kişilerde kanser riskinin arttığını öne süren bazı araştırmalar yapılmıştır. Denek hayvanlar üzerinde yapılan yakın tarihli bir araştırma, epifiz bezi fonksiyonunda olan problemlerin, hücresel hasara ve kolon kanseri riskinde artışa yol açtığını buldu. (kaynak)

İlginizi Çekebilir:  Siğil, Rozasea ve Sedef: Üç Farklı Cilt Sorunu

Bazı araştırmalar, epifiz bezinden salgılanan melatonin, tümörlere ve kanser hücrelerine karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu etkinin netliği hakkında detaylı bir araştırma yoktur.

Bu bezin etkileri, herhangi bir şey tarafından bozulursa veya bloke edilirse vücudun diğer bölgelerinde hissedilebilir Örneğin, epifiz bezindeki kireçlenmeler, uykusuzluk ve uykuya dalmada problem yaratabilir.

Epifiz Bezi Neden Kireçlenir?

Epifiz kireçlenmesi yani Epifiz Kalsifikasyonu, vücudun yumuşak dokularında kalsiyum mineralin birikmesidir. Kalsiyum iyonları hücrelere girebilir ve burada hücresel süreçlere müdahale ederek kas spazmları, ağrı ve sızılar, baş dönmesi ve yorgunluk gibi çeşitli semptomlara yol açar. Çevresel toksinler, mesela florür ve tarımsal böcek ilaçları, epifiz bezinde ve prostatta birikir. Bu atıklar, daha sonra sonra kristaller oluşturarak “kalsifikasyon” adı verilen bir süreçte yer alır. Epifiz bezindeki bu “kalsifikasyon” kireçlenmeye eştir.

Alternatif Tıp

Alternatif tıp (alternatif tıp olarak da bilinir), geleneksel tedavileri tamamlayıcı olduğunu iddia eden bir tedavi veya sağlık hizmeti biçimidir

Pek çok insan, geleneksel tıbba güvenecekleri kadar alternatif tıbba da güvenir. Doğal yaşama olan arzu, her zamankinden daha popüler hale geliyor bilim topluluğu, bazı alternatif tıp ögelerine ısınmaya başlıyor.

Epifiz bezi rüya görme deneyimiyle bağlantılıdır ve 2019 araştırma incelemesine göre epifiz bezi ile DMT olarak da bilinen N, N-dimetiltriptamin arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. (kaynak)

DMT hormonu, bilinçle sözde ilişkisi nedeniyle bazen “ruh molekülü” veya “ruhun merkezi” olarak adlandırılan bir kimyasaldır. Aynı zamanda, diğer varlıklar, nesneler ve doğa ile bağlantılılık ve birlik duygusu yarattığı düşünülmektedir. Epifiz bezi birçok araştırmaya konu olmuştur. Bilim adamları epifiz bezi ile ruhsal deneyim arasında henüz bir bağlantı bulamadılar, ancak işlevinin uyku-uyanıklık döngülerini, vücut ısısını ve cinsel doygunluğu düzenlemek olduğunu keşfettiler.

Florür Tehlikeli Mi? Florür Nörotoksisitesi ve Mitokondriyal Problemler


Toksik miktarda Florür beyin kimyasalları ve epifiz bezi üzerinde etki eder. Yüksek miktarda florüre maruz kalan hayvanlar üzerindeki araştırmalar zeka geriliği, hafıza problemleri, öğrenme güçlükleri ve DEHB gibi problemler görülüyor.

Ayrıca Florür etkileri PGC1α/NRF1/TFAM sinyal yolunu etkiler. Peki bu bahsettiğimiz teknik sinyaller nedir? Bu sinyaller, vücudumuzdaki hücrelerde mitokondriyal üretimden ve düzenlenmesiinden sorumludur. Florür bu sürece zarar verir ve hücrelerin enerji üretimini sekteye uğratır.

Epifiz bezi, alternatif tıpta büyük önem taşımaktadır. Taoistler, zihinsel orgasmın bu epifiz bezi sayesinde olduğuna inanmaktadır. Budistlere göre Epifiz bezi ile ilahi mutluluğu deneyimleme ve iç dünyayla bağlantı kurma yeteneğine sahip oluruz. Ruhsal vizyonları açmak ve doğa ile bir bağlantı hissetmek için Epifiz bezini kullanılır.

Sonuç Olarak

Sağlıklı bir yaşam Epifiz bezinin desteklenmesine yardımcı olmak için:

Florür Tüketimini Azaltın: ihtiyacınız olduğu konusunda doktorunuz ve diş hekiminizle konuşun. Çok fazla almadığınızdan emin olun. Musluk suyu ve diş macunları yaygın kaynaklardır. ‌
Elektromanyetik alanlara (EMF’ler) Etkilerini Azaltın:
EMF’ler doğrudan kireçlenmeye katkıda bulunmaz ama dolaylı yoldan etkiler. EMF’lerin, epifiz bezini etkileyebileceğini ve melatonin üretme yeteneğini sınırlayabileceğini öne süren bazı araştırmalar var. Akıllı telefonlar, mikrodalga fırınlar, Wi-Fi ve bilgisayar ekranları gibi araçlar, yaygın EMF kaynaklarıdır.

Her gece, uyku kalitenizi arttırmaya yönelik stratejiler geliştirin. Gece mavi ışığa maruz kalmak uyku kalitenizi etkileyen faktörlerden biridir. LED ışıklar evlerimizde giderek daha popüler hale geliyor, ancak akkor aydınlatma tercih edilebilir. Akkor lambalar, Led ışıklarından çıkan mavi ışığı uzak tutarak uyku döngünüzü korumanıza yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir:  Asetil L-Carnitine - Hafızayı ve dayanıklılığı güçlendirir

Güneş ışığı da çok önemlidir Gözlerimiz, gün içindeki ışık miktarına göre gerekli hormonları açar kapar. Güneş ve karanlık epifiz bezinin fonksiyonlarını etkiler.

Epifiz Bezine Ne Zarar Verebilir?

Webmd’ye göre, su veya diş macunlardaki florür, böcek ilaçları ve diğer toksinler epifiz bezinde birikebilir. Bu birikimin neden olduğu kireçlenme, bezin sertleşmesine neden olabilir ve bu da ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir. Bunun dışında sağlıksız beslenme, epifiz bezi dahil genel sağlığımıza zarar verir.

Neden Epifiz Bezine Üçüncü Göz Derler?

Epifiz bezi, beynin arka kısmında yer alan küçük, badem şeklinde bir organdır. Vücudumuzun uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Alternatif Tıpta ise Epifiz bezinin “Ruh Hormonu” üreten “DMT” hormonu ürettiği, bu da insanları farkı bilinç seviyelerine getirdiği düşülmektedir. Aynı şekilde, Taoistler, benzer etkileri olduğunu söylemektedir. Özellikle, Epifiz bezi konum itibariyle üçüncü göz çakrasıyla aynı yerde olduğu için böyle adlandırılmış olabilir.

Epifiz Bezini Nasıl Aktive Ederiz?

Epifiz bezi, endokrin bir bezdir. Uykuyu düzenlemekten sorumlu iki madde olan serotonin ve melatonin üretir. Karanlığın epifiz bezini uyardığına inanılır, böylece uyku sırasında bu hormonları üretebiliriz.

Alnından Öpmek ve Epifiz Bezini Çalıştırır mı?

Sevdiğiniz birisi öptüğünde veya dokunduğunda, Vücudunuzdaki hormon seviyeleri dalgalanır. Dokunmak ve öpmek oksitosin hormonu salgılayarak, ilişkiler arasında güveni ve mutluluğu artırmaya yardımcı oluyor. Alnında öpmek, aynı şekilde bilinçaltına güven verdiği için bu hormonu salgılatabilir. Bunun yanında, spesifik olarak epifiz bezi çalıştırma ile bağlantısı yoktur.

Epifiz bezi ile Hipofiz Bezi Aynı mı?

Epifiz bezi ve hipofiz bezi, beyinde hormon salgılamaktan sorumlu olan bezlerdir. Epifiz bezi beynin tabanında bulunur ve serotonin, melatonin, DMT ve diğer hormonların salınmasından sorumludur. Hipofiz bezi, kafatasınızın tabanında, kulaklarınızın hemen altında bulunur ve diğer hormonal süreçleri düzenler. Örneğin: büyümeyi, iştahı, metabolizmayı ve üremeyi düzenlemeye yardımcı olan hormonları salgılar.

Epifiz Bezi insanlık Tarihinden Saklanan Sır mı?

Şekli bir çam kozalağını andırır, ve bir çok devlet dini figürde görülür. Buna rağmen insanlar, insan vücudunun bu küçücük organı hakkında pek çok spekülasyon yaptılar. Tek bir organa, büyük anlamlar yüklemek bütüncül bakış açısına aykırıdır. Gene de, bazı spesifik bilgilerin, güçlü otoriteler tarafından filtrelenip halka sunulduğu veya sunulabileceği de bir gerçektir.

Epifiz Bezi Kireci Nasıl Temizlenir?

Epifiz bezi kireçlenmesi ciddi bir durumdur. Düşük seviyede melatonin hormonu üretimi sonucu kişinin uykuda güçlük çekmesine veya sersemlik hissetmesine neden olabilir. Epifiz bezi, en çok ağır metallerden özellikle florürden etkilenir. Epifiz bezinde kireçlenme, hemen ortaya çıkmaz ve uzun yıllarda oluşur. Sağlıklı bireylerin bu durumdan direk korkmasına gerek yoktur. Bunun yanında, bazı alternatif tıp uzmanları, magnezyum, iyot gibi minerallerin epifiz bezine yardımcı olduğunu iddia etmektedir. İyot eksikliği çok sık görülmekle birlikte, iyot testi herkesin yaptırması lazımdır.